İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek? Bakanlık kararını verdi!

İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek? Bakanlık kararını verdi!

'İşte çıkarma yasağı devam ediyor mu?' sorusunun yanıtı merak edilirken, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan konuyla ilgili açıklama geldi. Hatırlanacağı üzere koronavirüs (corona virüs) salgın hastalığı dolayısıyla birçok işletme iş yapamaz hale gelmiş, çalışanlarını işten çıkarmak durumunda kalmıştı. Mağduriyetleri gidermek hedefleyen Bakanlık, nisan kısa çalışma programını devreye alarak işten çıkarmaları ikinci bir karara kadar yasaklamıştı. İşte detaylar...

'İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek?', 'İşten çıkarma yasağı devam ediyor mu?', 'Kısa çalışma ödeneği süresi ne kadar uzatıldı?', 'Kısa çalışma ödeneği devam ediyor mu?' sorusunun yanıtı internette araştırılıyor. Hatırlanacağı üzere tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs (koronavirüs) salgın hastalığı sürecinde işten çıkarmalar yasaklanmıştı. Ekonomik dengeleri altüst eden salgın hastalık, birçok işyerinin kapanmasına ve vatandaşların işsiz kalmasına neden olmuştu. Bunun önüne geçmeyi amaçlayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İŞKUR kısa çalışma programını hayata geçirmişti. Bakanlık, işten çıkarma yasağının son durumuyla ilgili açıklamada bulundu. Detaylar haberimizde...

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI NE ZAMAN BİTİYOR?

Covid-19 salgın hastalığı nedeniyle işletmelerde azaltma yoluna gitmek isteyen işverenler için bazı destekler sağlayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bu çerçevede işçilerin haklarını korumak amacıyla da işten çıkarma yasağı uygulamasını getirdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararlarla, milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren düzenlemeler yapıldı. Cumhurbaşkanı kararıyla, ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağının süresi 17 Eylül 2020 gününe kadar uzatıldı. 2,3 milyon çalışanın yararlandığı kısa çalışma ödeneği uygulaması da sektörel ayrım yapılmaksızın ağustos ayı sonuna kadar uzatıldı.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN BAŞLADI?

Karara göre, corona virüsü nedeniyle 30 Haziran 2020 günü dahil bu tarihe kadar kısa çalışma ödeneği uygulamasına başvuran işyerleri için uygulama ağustos sonuna kadar geçerli olacak, yeni başvuru alınmayacak. Ancak daha önce başvuran işletmeler bu hakkı kullanabilecek. Böylece nisan itibariyle kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaya başlayan işyerleri, 5 ay süreyle uygulamadan yararlanmış olacak. Nisan 2020 gününden sonra kısa çalışmaya başvuranlar da 5 aylık süreyi tamamlayabilecek.

ÜCRETSİZ İZNE AYRILANLARA 1168 TL

Kısa çalışma uygulamasına bağlı olarak işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izin de 1 ay uzatılacak. Bu iki uygulamadaki bir aylık uzatma süresi ise 17 Ağustos 2020 itibariyle başlayacak. Ücretsiz izne ayrılan çalışanlara ise net 1168 TL düzeyinde nakdi ücret desteği sağlanacak. Kararla, bu desteğin ödenmesine ilişkin süre de uzatılmış oldu. Son verilere göre, nisan-haziran dönemi içinde 1 milyon 705 bin 147 çalışan, ücretsiz izinde olduğu için nakdi ücret desteğinden yararlandı. Ücretsiz izin uygulaması, işten çıkarma yasağına bağlı olarak uzuyor.

Yetkililer, istihdam piyasasına destek için kısa çalışma uygulamasının genel olarak bir ay daha uzatılmasına karar verildiğini belirtirken, eylül ayında ise kapsamlı bir değerlendirme yapılacağını belirtiyor. Koronavirüs sonrasında devreye giren kolaylaştırılmış kısa çalışma ödeneğinin, turizm gibi belli sektörler için uzatılabileceğini söyleyen yetkililer, "Bunun için öncelikle ağustos ayındaki verilere bakılır. Eğer sektörel olarak kısa çalışma uygulamasının devam etmesine karar verilirse, bu sefer de işverenler 868 TL'lik prim desteğinden yararlanmaya başlar" dedi.

İşten çıkarma yasağı ve ücretsiz izin için de 2021 Haziran ayı sonuna kadar yetki alındığını belirten yetkililer, "Kısa çalışma ödeneğindeki uzatmalara göre, işten çıkarma yasağı ve ücretsiz iznin geleceği de belli olur. Yetki alındı ancak bu yetkinin ne kadarlık kısmının kullanılacağı gelişmelere göre belli olur" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN