İtalya'da cenaze törenleri yasaklandı

İtalya'da cenaze törenleri yasaklandı

İlk olarak Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünya genelinde hızla yayılan yeni tip koronavirüs (corona virus) salgınında dünya genelinde en çok can kaybının yaşandığı İtalya'da cenaze törenleri de yasaklandı.

Çin'in Vuhan kentinden dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) can almaya devam ediyor. 7 bin 503 kişinin hayatını kaybettiği İtalya'da ise koronavirüs tedbirleri kapsamında, bir acil durum yasasıyla virüsün yayılmasını engellemek için İtalya’daki cenaze törenleri yasaklandı.

Bu, kuvvetli Katolik değerlere sahip bir ülke için eşi görülmemiş bir durum.

İtalya'nın koronavirüsten en çok darbe alan şehri Milano’da bir cenaze levazımatçısında Andrea Cerato, ‘’Bu salgın iki kez öldürüyor’’ diyor: İlk olarak sizi ölmeden önce sevdiklerinizden tecrit ediyor, sonra kimseye tam anlamıyla vedalaşma şansı vermiyor. Aileler yıkılıyor ve kabullenmekte zorluk yaşıyorlar.

'BİZE GÜVENMEKTEN BAŞKA ŞANSLARI YOK'

İtalya’da, çoğu koronavirüs kurbanı hiçbir aile yakını ve arkadaşları yanında olmadan hastanede tek başına ölüyor. Bulaşma riski yüksek olduğundan ziyaretler de yasak. Cremona’dan cenaze levazımatçısı Massimo Mancastroppa ‘’Birçok aile bize cenazeyi son bir kez görüp göremeyeceklerini soruyor ancak bu yasak’’ diyor.

Ölüler, en iyi halleriyle ve sevdikleri kıyafetleriyle gömülemiyor, bunun yerine, hastane kıyafetleriyle toprağa veriliyorlar. Ancak Massimo elinden geleni yapıyor. ‘’Ailelerin bize verdikleri kıyafetleri naaşın üstüne koyuyoruz, sanki giyinmişler gibi, üste bir gömlek, alta bir etek.’’ diyor.

Bu eşi görülmemiş olayda cenaze levazımatçıları kendilerini birden ailelerin, arkadaşların hatta rahiplerin yerine geçmiş olarak buluyorlar. Virüsten ölenlere yakın olanlar sıklıkla kendilerini karantinada buluyor. ‘’Onlar için tüm sorumluluğu üstleniyoruz’’ diyen Andrea şu sözleri kaydediyor:

‘’Onlara kullanılacak tabutun resmini gönderiyoruz, sonra hastaneden cesedi alıp gömüyoruz ya da yakıyoruz. Bize güvenmekten başka şansları yok.’’

GÖMÜLME ESNASINDA SADECE BİR KİŞİ BULUNUYOR

Andrea günde en az bir ölü gömüyor ve herkes karantinada olduğundan bir kişi bile veda etmeye gelmiyor. Massimo ‘’Bir ya da iki kişi gömülme sırasında burada bulunmak için izinli, bu kadar’’ diyor.

İTALYA'DA SON DURUM NE?

Ülkede yaklaşık bir ay önce patlak veren Kovid-19 salgınına ilişkin başkentteki Sivil Savunma Genel Müdürlüğü’nde her akşam basın toplantısıyla yeni verileri paylaşan Genel Müdür Angelo Borrelli’nin ateşlenmesi nedeniyle açıklamayı Sivil Savunma yetkilisi Agostino Miozzo yaptı.

Borrelli’nin Kovid-19 taşıyıp taşımadığına ilişkin bilgi verilmedi.

Miozzo, ülkede koronavirüs vaka sayısının 57 bin 521'e ulaştığını, bu sayıya ölenler ve iyileşenler dahil edildiğinde Kovid-19 bulaşanların toplam sayısının ise 74 bin 386’ya çıktığını duyurdu.

Dün 8 bin 326 olarak açıklanan iyileşenlerin sayısının bugün 1036’lık artışla 9 bin 362’ye ulaştığını ifade eden Miozzo, ölü sayısının da düne göre 683 kişi daha artarak 7 bin 503’e yükseldiğini belirtti.

YENİ VAKA SAYISINDA KADEMELİ DÜŞÜŞ

Sivil Savunmanın açıkladığı verilerde, vaka sayısı artış hızının 4 gündür kademeli olarak gerilediği gözlendi. İtalya'da 21 Mart Cumartesi günü vaka sayısında günlük 4 bin 821'lik artış kaydedilirken, bu sayının bugün 3 bin 491'e gerilediği görüldü.

Ülkede en çok vaka ve ölü sayısının görüldüğü Lombardiya Bölgesi’nin Yönetim Başkanı Attilio Fontana da yeni vaka sayısı artışında yavaşlama olduğunu teyit etti.

Bu arada, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) stratejik girişimler genel direktör yardımcısı Dr. Ranieri Guerra, İtalyan radyosuna yaptığı açıklamada, virüsün İtalya’da bu hafta sonuna kadar zirve yapmasını beklediklerini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN