İyileşmiş hastanın kanıyla koronavirüs tedavisinde 7 dakika sırrı

İyileşmiş hastanın kanıyla koronavirüs tedavisinde 7 dakika sırrı

Prof. Dr. Ali Gür, koronavirüs için önerilen ve uygulamaya başlattıkları tedavi yönteminde ana unsurun, iyileşmiş hastadan alınan plazmanın 7 dakikada B2 vitaminiyle ve ultraviyole ışınlarıyla patojenden arındırılması olduğunu söyledi.

Dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüs pandemisiyle mücadele için ilk olarak Konvelasan İmmun Plazma tedavisinin Türkiye’de uygulanmasını gündeme getiren ve bu konuda süratli bir çalışma başlatan Gaziantep Üniversitesi, söz konusu yöntemin sırrını kamuoyuyla paylaştı.

Rektör Prof. Dr. Ali Gür, gündeme getirdikleri tedavi yönteminin ana ilkesinin, iyileşen Kovid-19 hastalarından alınan plazmanın 7 dakikada B2 vitaminiyle ve ultraviyole ışınları ile patojenlerden arındırılıp hastaya nakletmek olduğunu söyledi.

Kovid-19 pandemisiyle mücadelede Türkiye’de ilk olarak Gaziantep Üniversitesi tarafından gündeme getirilen Konvalesan İmmun Plazma Tedavisi’nin yetkilendirilmiş birimlerde kullanılabilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından onay verildiğini ve uygulama esaslarının yayınlandığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, bu yöntemin dünyanın bazı ülkelerinde uygulanmasına karşın ülkemizde uygulanmadığını vurgulayarak, “Şunu söylemeliyiz ki bizim tercih ettiğimiz cihazın halihazırda kullanılanlardan en büyük farkı herhangi toksit etkisi olmayan B2 vitaminiyle plazmayı işleme alıyor olması ve 7 dakika gibi kısa bir sürede tüm patojen arındırma işlemini tamamlaması” dedi.

'B2 VİTAMİNİ VE ULTAVİYOLE IŞINLARI KULLANILACAK'

Bu amaçla kendisinin başkanlığında Rektör Danışmanı ve Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Elboğa’nın koordinasyonunda Prof. Dr. Mustafa Namıduru (Enfeksiyon Hastalıkları), Prof. Dr. Tekin Karslıgil (Mikrobiyoloji), Prof. Dr. Vahap Okan (Hematoloji) ve Prof. Dr. Sinan Akbayram’dan (Pediatrik Hematoloji) oluşan Bilimsel Kurul’un yoğun bir çalışma sürecine girdiğini kaydeden Rektör Prof Dr. Ali Gür, şu sözleri kaydetti:

“Yaptığımız araştırmalar, dünyada özellikle Çin’de yapılan tedavilere ilişkin rehberler, haberler, yayınlar ve pandemi ile mücadelede geçmişe ait bilimsel veriler bizi iyileşmiş hastalardan elde edilen Konvalesan Plazma tedavisine götürdü. Konvalesan Plazma hem kritik hastaların tedavisinde hem de sağlık çalışanları gibi yüksek risk grubunda olanlarda koruyucu olarak kullanılabilmekteydi. Ülkemizde daha önce hiç kullanılmamış olan teknolojiyle Konvalesan Plazma tedavisini vermek için kolları sıvadık. Bu teknoloji Patojen Arındırma Teknolojisi idi. Bu işlemi dünyada yapabilen sistemleri araştırdık.

EN HIZLI VE EN GÜVENİLİR OLAN YÖNTEM...

Araştırmalarımız bize en hızlı ve en güvenilir olanın B2 vitaminiyle alınan plazmayı işlemden geçiren ve sonrasında ultraviyole ışınları ile ışınlayan sistem olduğunu gösterdi. Az sayıda olan diğer patojenden arındırma teknolojisinin ise neden tercih edilmediği sorusunun yanıtı detaylı kıyaslama yapan yayınlarla Gaziantep Üniversitesinin bu tedavi için oluşturacağı web sitesinde sizlerle paylaştık.

Şunu söylemeliyiz ki bizim tercihimizin diğerlerinden en büyük farkı herhangi toksit etkisi olmayan bir madde ile plazmanın işlem görüyor olması ve 7 dakika gibi kısa bir sürede tüm patojen arındırma işleminin sonlanıyor olmasıydı. Türkiye’de ilk kez üniversitemizce kurulacak patojenlerinden arındırılma sistemi en geç nisan ayının sonunda güvenilir ve hızlı Konvalesan plazma tedavilerine imkan sağlayacaktır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN