Jandarmanın hayat kurtaran dikkati! Yol trafiğe kapatıldı

Jandarmanın hayat kurtaran dikkati! Yol trafiğe kapatıldı

Şiddetli yağışlardan sonra Muğla - Marmaris yolunda heyelan meydana geldi. Heyelanı bölgede devriye yapan jandarmanın fark etmesi büyük bir felaketi önledi.

Sağanağın ardından yumuşayan zeminden kopan kaya ve toprak parçaları, Muğla - Marmaris karayoluna yığıldı. Karayolunun 7. kilometresinde geliş yönünde trafiği kapatan heyelan bölgede devriye gezisi yapan jandarma tarafından fark edildi. Devriye jandarmasının dikkati büyük bir felaketi önledi. 

Gün boyu etkili olan sağanak, Marmaris - Muğla karayolunun 7'nci kilometresinde, Taşhan Mevkii’nde saat 22.15 sıralarında heyelana neden oldu. Yağmurun yumuşattığı toprak ve kaya parçaları karayoluna yığıldı. Şans eseri karayolundan kimsenin geçmemesi olası facianın önüne geçti. Devriye gezen Marmaris İlçe Bölge Trafik Amirliği ekipleri heyelanı fark ederek özel bir şirketin dozer ve kepçelerini bölgeye çağırdı, karayolları ekiplerine bilgi verdi.

16.jpg

Ekipler, yolun Marmaris ilçesine geliş yönünü trafiğe kapattı. Sokağa çıkma kısıtlamasından muaf ticari araçlar 3 kilometreyi bulan uzun araç konvoyu oluşturdu. Karayolları ve bir firmaya ait iş makineleri yolu toprak ve kaya parçalarından temizledi. Bir saat süren temizleme çalışması sonrası karayolu tek şeritten kontrollü olarak trafiğe açıldı.

HEYELAN NEDİR? 

Heyelan, halk arasında yer kayması olarak da bilinmektedir. Bir doğa olayı olan heyelan,da yamaç tetikleyici faktörler sonucunda toprak ve taşların olduğu kısımdan sıyrılarak, aşağı doğru hareket etmektedir. Bu doğa olayları büyüklüğüne göre son derece riskli olabilmektedir.

HEYELAN NEDEN OLUR? 

Heyelan farklı dış etkilerden sonucunda tetiklenen bir olaydır. Buna göre; kuvvetli eğim, aşırı yağış, zemin özellikleri, tabakalanma, beşerî çalışmalar ve yer çekimi kaymayı etkileyen başlıca faktörler arasındadır. Türkiye’de özellikle Karadeniz kesiminde görülen heyelanların temel sebebi yamaç eğimidir.

Yağış ve yeraltı suları, heyelan oluşmasını tetikleyen ikinci büyük etmendir. Zemin boşluklarına sızan su, taneciklerin sürtünmesini azaltarak, kaymayı kolaylaştırmaktadır. Bu sebeple yağışlı mevsimlerde heyelan oluşma riski doğrudan artış göstermektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN