Japonya bir ilke imza attı: Yeni doğan bebeğe kök hücre nakledildi

Japonya bir ilke imza attı: Yeni doğan bebeğe kök hücre nakledildi

Kök hücre tedavisi ile ilgili dünyada bir ilke imza atıldı. Japon doktorlar, embriyonik kök hücrelerinden elde edilen karaciğer hücrelerini yeni doğan bir bebeğe nakletti.

Japonya'da doktorlar, karaciğeri toksik amonyağı parçalayamadığı için üre döngüsü bozukluğu yaşayan 6 günlük bir bebeğin tedavisi için kök hücre seçeneğine başvurdu.

KARACİĞER HÜCRESİ NAKLEDİLDİ

Organ nakli için çok küçük olan bebeğe, embriyonik kök hücrelerinden elde edilen 190 milyon adet karaciğer hücresi nakledildi.

Japonya Çocuk Sağlığı ve Gelişimi Ulusal Merkezi'nin 'köprü tedavisi' olarak adlandırdığı bu uygulama sonrasında bebeğin kanındaki amonyak yoğunluğunda bir artış gözlenmedi.

6 AY SONRA TABURCU OLDU

Gereken gelişimi sağlamasının ardından babasından alınan karaciğer bebeğe nakledildi. Cinsiyeti açıklanmayan bebek, doğdukatan 6 ay geçtikten sonra hastaneden taburcu edildi.

ETİK BOYUTU TARTIŞMA KONUSU

Bir bebek yaklaşık 6 kilogram ağırlığına gelene kadar organ nakli güvenli kabul edilmiyor. Bu da genelde 3 ila 5 ay aralığına denk geliyor. Tedavide kullanılan kök hücreler döllenmiş yumurtalardan toplanıyor. Bu embriyolar daha sonra yok edildiği için konuyla ilgili etik tartışması yaşanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN