Kanal İstanbul'un su zararına çatlak baraj Melen garanti gösterildi

Kanal İstanbul'un su zararına çatlak baraj Melen garanti gösterildi

Kanal İstanbul tartışması, siyasi gündemin ilk maddesi olmaya devam ederken, projenin ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) raporu birçok soru işaretine de neden oldu. Gelir kalemi olarak gemi geçişlerini değil, gayrimenkulü ilk sıraya koyan rapora göre, proje megakenti susuz bırakacak riskleri de barındırıyor.

KARAR

Kanal İstanbul'un ÇED raporunda, İstanbul milyonlarca m3 su kaybına uğrayacak. Rapora göre, Kanal İstanbul Projesi’nden kaynaklı kaybedilecek olan toplam 32.7 milyon m3. Proje tamamlandığında Küçükçekmece Gölü, Sazlı Dere ve Terkos Barajı özelliğini yitirerek tuzlanacak.

ÇED raporunda kaybedilen su aşama aşama inşa edilen ve kente yılda 1.08 Milyar m3 su sağlayacak Melen Barajı'ndan karşılanacak.

Ancak, birçok uzman, zemini nedeniyle Melen Barajı’nın gövdesindeki çatlaklara çözüm bulunamayacağı görüşünde.

Melen Barajı Projesi, Sakarya’daki Melen Çayı’ndan İstanbul’a boru hatlarıyla su getirmek için 2007 yılında başlatılmıştı. Ancak 2016 yılında bitirilmesi planlanan proje hala tamamlanamadı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, barajın yan duvarlarında her 15-20 metrede bir de çatlaklar olduğunu söyledi.

Yaklaşık 650-700 milyon liralık ek bir kaynağa ihtiyaç olduğunu kaydeden İmamoğlu “İSKİ Genel Müdürümüzü Devlet Su İşleri ve Bakanlıkla ilişkilendirerek projenin düzeltilmesi için 2020’de kaynak ayrılmasını talep ettik. Ancak yapım için bütçe tahsis edilmedi” dedi. ‘Çılgın proje’ nitelemesine atıfta bulunan İmamoğlu “İBB olarak ‘çılgın’ projelerle değil İstanbulluların gerçek sorunlarıyla ilgileneceğiz” açıklamasını yapmıştı. 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN