Kanuni'nin mezarı bu yıl ortaya çıkarılacak

Kanuni'nin mezarı bu yıl ortaya çıkarılacak

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) işbirliğiyle yürüttükleri çalışmalar çerçevesinde Kanuni Sultan Süleyman'ın organlarının defnedildiği yeri bu yıl ortaya çıkarmayı planladıklarını bildirdi.

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Türk-Macar İş Adamları Derneği Başkanı ve Macaristan'ın Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ile Vali Orhan Düzgün'ü ziyaret etti.

Kayseri'yi ziyaret etmekten memnuniyet duyduklarını, daha önce de ziyaret ettikleri Kayseri'de gördükleri ilgiden çok mutlu olduklarını söyleyen Kiss, Türkiye ile güçlü ilişkilerinin sadece tarihi dost ve akrabalıktan kaynaklanmadığını, iki ülkenin stratejik müttefik olduğunu belirtti.

Bu yıl çıkarmayı hedefliyoruz

Kanuni Sultan Süleyman'ın Macaristan'daki türbesinin bulunmasıyla ilgili çalışmalara değinen Büyükelçi Kiss, "TİKA ile bu konuda çok iyi bir işbirliğimiz söz konusu. Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği türbenin yerini bu yıl ortaya çıkarmayı ümit ediyoruz" dedi.

Kiss, Gül Baba Türbesi'nin de yenilenmesinin söz konusunu olduğunu belirterek bu türbenin açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Macaristan ziyaretinde yapılmasının planlandığını ifade etti.

Macaristan ve Türkiye arasındaki siyasi ilişkilerin son derece iyi olduğuna işaret eden Kiss, "İki ülke arasında ekonomik ve ticari ilişkilerde de çok büyük canlanma var. Kayseri ve Macar şehirleri arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi için yapılan çalışmalardan dolayı Vali Düzgün'e teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Ortak kültürel geçmiş vurgusu

Vali Düzgün de iki ülkenin ticari işbirliğinin ötesinde ortak kültürel geçmişinin bulunduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Büyükelçi Kiss ile uluslararası ve diplomatik ilişkilerin ötesinde güzel bir dostluğumuz oldu. Büyükelçinin Macaristan ve Kayseri arasındaki ilişkileri geliştirmesi yönünde gayretli çalışmaları var. Fahri Konsolos Şahbaz ile birlikte Kayseri ile Macaristan arasında ilişkilerin geliştirilmesi için çok güzel gayret gösteriyorlar, gönülden tebrik ve teşekkür ediyorum. Ben de 8 yıl önce Macaristan'da bulunmuştum. O dönem de tarihi köklerimizin ve kültürel işbirliğimizin çok geniş olduğunu oradaki eserlerden ve ilişkilerden görmüştüm."

Konuşmaların ardından Büyükelçi Kiss, Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı. Vali Düzgün, Büyükelçi Kiss'e, Asurlular dönemine ait meyve tabağının replikasını, Kiss de Düzgün'e el yapımı Macar porseleninden şeker kutusu hediye etti.

BUDAPEŞTE/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN