Karadeniz'deki doğal gaz Türkiye'nin 6.5 yıllık ihtiyacını karşılayacak

Karadeniz'deki doğal gaz Türkiye'nin 6.5 yıllık ihtiyacını karşılayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğal gaz bulunduğunu açıkladı. Türkiye'nin 1 yıllık ihtiyacının 45 milyar metreküp olduğu düşünüldüğünde bulunan doğal gazın ülkenin 6.5 yıllık ihtiyacını karşılayacağı tahmin ediliyor.

Karadeniz'de Tuna-1 bölgesinde bulunan üst kalite doğalgaz 320 milyar metreküp. Türkiye'nin 1 yıllık doğalgaz ihtiyacı 45 milyar metreküp seviyesinde. Bu hesapla bakıldığında bulunan doğalgaz Türkiye'nin 6.5 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılamaya yetecek.

Gazeteci Deniz Zeyrek'in hesabına göre bulunan doğalgaz yıllık 13 milyar dolar gelir sağlayacak. Bu da toplamda 84 milyar dolar demek. Bu eder üzerinden yatırım maliyetlerini düşülmesi gerekiyor. Yatırım maliyeti çıkarıldığında en az 78 milyar dolar gelir elde edilebiliyor. Bu da Türkiye'nin 2019 yılı Gayri Safi Milli Hasılası'nın 10'da birine denk düşüyor.

GEÇEN YIL 473 MİLYON METREKÜP DOĞAL GAZ ÜRETİLMİŞTİ

Türkiye'nin kara ve deniz sahalarından doğal gaz üretimi 2019 sonu itibarıyla 473,8 milyon metreküp seviyesine yükselirken, bugüne kadar ülke içinde üretilen toplam gaz miktarı ise 16 milyar 615 milyon metreküp oldu. Bu üretimin bir kısmı TPAO, bir kısmı ise yerli ve yabancı şirketler tarafından gerçekleştiriliyor.

Türkiye'nin yıllık mevcut üretimi 45 milyar metreküp seviyesindeki toplam gaz ihtiyacının ancak yüzde 1'ini karşılıyor. Doğal gaz ihtiyacının yüzde 99'u Rusya, Azerbaycan, İran'dan boru hatlarıyla, ABD, Norveç, Katar, Cezayir ve çeşitli ülkelerden de sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatıyla gerçekleştiriliyor.

Türkiye'nin doğal gaz ithalat faturası petrol fiyatlarına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Petrol fiyatlarının 120 dolar seviyesinde olduğu 2014'te doğal gaz ithalatına ödenen miktar 20 milyar doların üzerine çıkarken, petrol fiyatlarının 30-60 dolar bandında seyrettiği 2015 ve sonrasında Türkiye'nin doğal gaz ithalat faturası 10-15 milyar dolar arasında değişiklik gösterdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN