Karamollaoğlu'dan İİT'ye 'Keşmir' çağrısı: Zulmü reva görenlere kayıtsız kalmayalım!

Karamollaoğlu'dan İİT'ye 'Keşmir' çağrısı: Zulmü reva görenlere kayıtsız kalmayalım!

Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, Hindistan tarafından tek taraflı olarak Cammu Keşmir eyaletinin özerk statüsünün kaldırıldığı 5 Ağustos'u 'Keşmir Kuşatma Günü' olarak tanımladı ve İslam İşbirliği Teşkilatı'na çağrı yaptı: Cammu Keşmir halkına karşı her türlü zulmü reva gören Hindistan hükümetine karşı, İslam ülkeleri olarak tek ses olunduğunu ve yaşatılanlara karşı kayıtsız kalınmayacağını göstermelidir.

Cammu Keşmir'in özerk statüsünün kaldırılmasının birinci yıldönümüde, İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) çağrı yapan Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu "Cammu Keşmir halkına karşı her türlü zulmü reva gören Hindistan hükûmetine karşı, İslam ülkeleri olarak tek ses olunduğunu ve yaşatılanlara karşı kayıtsız kalınmayacağını göstermelidir" dedi.

Hindistan'ın girişimlerini 'gayrimeşru' olarak tanımlayan Karamollaoğlu, İslam ülkelerine seslenerek şu taleplerde bulundu:

"Birleşmiş Milletler kendi aldığı kararların arkasında durmalı ve Cammu Keşmir halkının iradesinin ortaya çıkması için bütün engelleri ortadan kaldırmalıdır.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Keşmir'de yaşananlara müdahil olmalı ve Keşmir halkının haklı mücadelesinin yanında olduğunu yüksek sesle ortaya koymalıdır. İİT aynı zamanda Cammu Keşmir halkına karşı her türlü zulmü reva gören Hindistan hükümetine karşı, İslam ülkeleri olarak tek ses olunduğunu ve yaşatılanlara karşı kayıtsız kalınmayacağını göstermelidir.

"TÜRKİYE BU KONUDA NET BİR TAVIR ALMALI"

Türkiye Cumhuriyeti olarak da bu konuda net bir tavır almalı ve uluslar arası kurulları harekete geçirmek için gayret göstermeliyiz.

Bizler Saadet Partisi olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Keşmir halkının haklı davalarında yanlarında olacağız.

Keşmir’i asla unutmayacağız ve unutturmayacağız. Adil ve barış içinde yaşanabilir bir dünya hedefimizden asla vazgeçmeyeceğiz."

NE OLMUŞTU?

Cammu Keşmir, İngiltere'den bağımsızlığın kazanıldığı 1947'den bu yana kendi yasalarını çıkarabilen ayrıcalıklı konumdaydı. Bu özel statü, yabancıların bölgeye yerleşmesine ve mülk edinmesine izin vermeyen vatandaşlık yasasını da içeriyordu.

Ancak milliyetçi Hindistan Halk Partisi (BJP) yönetimi, Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan anayasanın 370'inci maddesini 5 Ağustos 2019'da iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırdı.

Buna göre Yeni Delhi, bölgeyi, 31 Ekim 2019'da merkeze bağlı Cammu Keşmir ve Ladakh 'Birlik Toprağı' olarak ikiye ayırdı. Bölgede ayrıca 5 Ağustos'ta sokağa çıkma kısıtlamaları başlatıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN