Cengiz Topel kimdir? Ne zaman ve nasıl öldü? İlk Kıbrıs hava şehidi

Cengiz Topel kimdir? Ne zaman ve nasıl öldü? İlk Kıbrıs hava şehidi

Kıbrıs Türk halkının yaşadığı baskı ve zulme karşı 1974 yılında Türkiye tarafından başlatılan Kıbrıs Barış Harekatı'nda uçağının düşürülmesi sonucu Rumlar esir aldığı Cengiz Topel, maruz kaldığı işkenceler sonucu 29 yaşında hayatını kaybetti. İşte, Cengiz Topel biyografisi...

Kara Harp Okulu aldığı eğitimin ardından Eskişehir 1. Hava Ana Jet Üssü'nde görevlendirilen Cengiz Topel, hizmetleri ve trajik vefatı sonrası adı yurdun birçok noktasında okullara, caddelere, sokaklara, askeri tesislere verildi. Cengiz Topel'in mezarı İstanbul Edirnekapı'daki Sakızağacı Hava Şehitliği'nde bulunuyor.

CENGİZ TOPEL'İN HAYAT HİKAYESİ

2 Eylül 1934 tarihinde Kocaeli'nin İzmit ilçesinde dünyaya geldi. Ailede dört kardeşin üçüncüsüdür.

İlk öğrenimine Bandırma II. İlkokulu'nda başladı, babasının Gönen'e tayini ile Ömer Seyfettin İlkokulu'nda eğitimine devam etti. Babasını kaybettikten sonra ailesi İstanbul Kadıköy'e yerleşti. Kadıköy Yeldeğirmeni Okulu'nda ilk ve orta öğrenimini tamamladı. Lise öğrenimine, Haydarpaşa Lisesi'nde başlayıp Kuleli Askeri Lisesi'ne devam ederek 1953 yılında mezun oldu. 1955 yılında Kara Harp Okulu'nu bitirip asteğmen olarak ordu saflarına katıldı.

Küçük yaşlardan beri havacılığa olan merakı sonucu hava sınıfına ayrıldı. Pilotaj eğitimi için Kanada'ya gönderildi. Kanada'daki eğitimini başarıyla tamamlayarak 1957 yılında yurda dönüp Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda göreve başladı. 1961 yılında Eskişehir 1. Hava Ana Jet Üssü'ne atandı. 1963 yılında yüzbaşılığa terfi etti.

04210750-8.jpg

CENGİZ TOPEL'İN ÖLÜMÜ

8 Ağustos 1964 tarihinde Kıbrıs Harekatı sırasında Eskişehir'den Kıbrıs'a, dörtlü kol komutanı olarak gönderildi. F-100 uçağıyla uçuş esnasında uçağı yerden isabet alarak düşürüldü. Paraşütle atlamayı başardı, fakat Rumlar tarafından esir alındı.

Uluslararası savaş hukukunun esirleri kapsayan maddelerine aykırı olarak yapılan işkenceler sonucu 29 yaşında hayatını kaybetti. Kıbrıs'taki ilk Türk hava harp kaybı olan Cengiz Topel'in hastanede öldüğü açıklandı, ancak naaşı ısrarlı girişimler sonucu 12 Ağustos 1964 tarihinde Rumlar'dan alınabildi.

İşkenceye maruz kaldığı oda restore edilip, bugün Kıbrıs'ta bulunan Cengiz Topel Kışlası'nda müze olarak kullanılıyor. Otopsi raporuna ve cenazesinin fotoğrafını çeken İngiliz hemşireye göre bilinci açıkken işkenceye maruz kalarak öldürüldü. Kendisini esir alan Rumlar, Cengiz Topel'in çeşitli uzuvlarını kesmiş, ezmiş, darp etmiş, iç organlarından bazılarını da çıkarmıştır.

Kıbrıs'ta, Adana'da, Ankara ve İstanbul'da yapılan törenlerden sonra 14 Ağustos 1964 tarihinde İstanbul Edirnekapı'daki Sakızağacı Hava Şehitliği'nde toprağa verildi.

maxresdefault.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN