Diana Spencer kimdir? Prenses Diana ne zaman ve nasıl öldü? İşte trajik sonlanan hayatı

Diana Spencer kimdir? Prenses Diana ne zaman ve nasıl öldü? İşte trajik sonlanan hayatı

Birleşik Krallık Prensesi Diana Spencer, 31 Ağustos 1997 günü Fransa'nın başkenti Paris'te kaldığı otele giderken Alma Tüneli'nde geçirdiği trafik kazası sonucu 36 yaşında hayatını kaybetti. Samimi hareketleri, doğal tavırları nedeniyle soylu bulunmayan Diana, boşanmasından kısa bir süre önce BBC'ye verdiği röportajda, hiçbir zaman sarayın kraliçesi olamadığını ama halkın gönlünde bir kraliçe olduğunu ifade etmişti. İşte, Prenses Diana Spencer biyografisi...

31 Ağustos 1997 tarihinde Fransa'da geçirdiği 'şüpheli' trafik kazasında yaşamını yitiren Birleşik Krallık Prensesi Lady Diana'nın ölümü tüm dünyada geniş yankı uyandırmıştı. Lady Diana, ölümünden on yıllar sonra bile sır dolu ölümüyle sosyal medyanın en çok konuşulan konu başlıkları arasında yer alıyor.

LADY DIANA SPENCER'IN HAYAT HİKAYESİ

1 Temmuz 1961 tarihinde İngiliz aristokrasisi içinde dünyaya geldi. Edward John Spencer'in en küçük kızıydı. Annesi Frances, babasının ilk eşiydi. İngiltere, Norfolk'ta, Sandringham Park House'da dünyaya geldi. Percy Herbert (kilise rektörü ve Norwich ve Blackburn eski piskoposu) tarafından St. Mary Magdalene kilisesinde vaftiz edildi.

Eşinden boşanan Frances Spencer, Diana'yı ve bir kardeşini de alarak Londra'da Knightsbridge'deki bir apartman dairesine taşındı. Aynı yılın noelinde babalarını görmeye giden Spencer kardeşleri, Edward John Spencer annelerinin yanına göndermeme kararı aldı. Frances Spencer dava açsa da eski eşinin nüfuzu nedeniyle çocukları geri alamadı.

prenses-diana-ne-zaman-evlendi-bosandi.jpg
Prenses Diana ve Prens Charles'in düğünü (1981)

KRALİYET MİRASI

Diana, kökeni Stuart'lardan gelen aristokrat bir aileye mensuptu. Anne tarafında İrlandalı, İskoçyalı, İngiliz ve Amerikan atalarına sahipti. Büyük ninesi New York'lu zengin bir mirasyedi olan Frances Work'tu. (d. 27 Ekim 1857 - ö. 26 Ocak 1947) Baba tarafından Diana, evlilik dışı dört oğlu yoluyla 2. Charles'ın soyundan geliyordu.

Bu dört kişi:

* Henry Fitzrey, Barbara Villiers'in oğlu
* Charles Lennox, Louise de Kérouaille'in oğlu
* Charles Beouclerk, Nell Gwyn'in oğlu
* James Crofts-Scott, meşhur bir ayaklanmanın lideri, Lucy Walter'in oğlu

Diana'nın dikkate değer ataları 1. Robert (the Bruce) ve Anne; Mary Boleyn, Catherine Grey, Maria de Salina, John Egerton ve James Stanley'dir.

Spencer'ler yüzyıllardır kraliyet ailesi ile yakın ilişki içinde olmuşlardır. Diana'nın anne tarafından büyük annesi, Ruth Fermoy, (d. 2 Ekim 1908 - ö. 6 Haziran 1993 ) uzun süre arkadaşı ve yardımcısı idi. Aktör Oliver Platt ikinci kuzenidir. Diana Spencer ayrıca favori aktrislerinden biri olan Audrey Hepburn'ün kuzenidir. Diğer dikkate değer kuzenleri Humphrey Bogart ve III. Rainier'dır.

prenses-diana-ve-michael-jackson.jpg
Michael Jackson ve Prenses Diana

PRENSES DIANA'NIN 'ŞÜPHELİ' ÖLÜMÜ VE CENAZESİ

Diana Spencer, 1981 yılında evlendiği eşi Prens Charles'tan 1996 yılında boşandıktan sonra Dodi Al Fayed ile ilişki yaşamaya başladı. 1997 yılında Dodi Al Fayed ile birkaç kez tatile çıktı. Ağustos ayında Akdeniz'de Dodi'nin 'Jonikal' yatında kaldı. Etrafında çok sayıda paparazzi kovaladığı için Diana ve Dodi Paris'e dönmeye karar verdi.

31 Ağustos sabah saat 12.30'da otele gitmek için dairelerinden çıkan çift kötü bir sürprizle karşılaştı. Çünkü otelin hemen arkasında bir paparazzi bekliyordu. Paparazzi ve Lady Diana'nın içinde bulunduğu araç arasında kovalamaca başladı.

Şoför Henri Paul yolu karıştırarak yanlış yere saptı ve Alma Tüneli'nde araç kaza yaptı. Henri Paul ve Dodi al Fayed olay yerinde hayatını kaybetti. Paparazziler fotoğrafları çekerken ambulans geliyordu. 2 saat boyunca doktorlar Diana'nın hayatını kurtarmaya çalıştı. Saat 04.00'te Prenses Diana yaşamını yitirdi. Sadece Diana'nın koruma görevlisi, Trevor Rees-Jones hayatta kaldı.

Haberi duyduğunda Prens Charles, Earl Spencer ve Diana'nın kız kardeşleri İngiltere'den hemen Diana'nın yanına gitti. O sabah da Diana'nın cenazesi İngiltere'ye döndü. 6 gün resmi yas ilan edildi ve 6 Eylül 1997'de yapılan görkemli bir veda töreniyle Diana toprağa defnedildi.

Öldüğünde sarayın önüne yüzbinlerce not ve çiçek bırakıldı. Prens Harry bir not yazdı: "Mommy"(anneciğim) ve tabutuna bıraktı. 2.5 milyar kişi Diana'nın cenazesini izledi. İngiltere'de bütün kanallar cenazesini gösterdi. Bazı söylentilere göre Prenses Diana'nın ölümünün bir suikast olduğu düşünülmektedir. Ama bunu kanıtlayan bir delil ortaya çıkmamıştır.

prenses-diananin-kac-cocugu-var.jpg
Prens Henry, Prens William, Prenses Diana

6 GÜN RESMİ YAS İLAN EDİLDİ

Lady Diana'nın vefat haberinin ülkeye ulaşmasından sonra halk derin bir üzüntüye boğuldu. 6 gün resmi yas ilan edildi ve Diana'nın cenazesi görkemli bir törenler 6 Eylül 1997 yılında defnedildi. Cenaze törenini 2.5 milyar kişi izledi ve sarayın önüne binlerce çiçek bırakıldı. Prenses Diana'nın ölümünü esrarengiz kılan ise ortaya açılan suikast iddialarıdır. Ölümünün 23. yılında dahi hala konuşulan suikast söylemine dair hiçbir delil bulunamamıştır.

LADY DIANA ÖLDÜRÜLDÜ MÜ?

Prenses Diana, sevgilisi Dodi Al Fayed ve Fransız şoförlerinin İngiliz Ordusu'nun elit komando birliği SAS'den bir çavuş tarafından öldürüldüğü istihbaratını alan Scotland Yard, bu istihbaratı ciddiye aldıklarını açıkladı.

Yayınladığı bildiride Metropolitan Polis, Paris'te 31 Ağustos 1997 günü tünelde meydana gelen kazayla ilgili elde ettiği yeni istihbaratın doğruluk derecesini Özel Suç ve Operasyonlar kumandasındaki uzmanlarına araştırtacaklarını bildirirken ilk Paget araştırmasının üç yıl sürmesi ve çok pahalıya patlaması nedeniyle "Yeni bir soruşturma başlatmıyoruz ve araştırmamız Paget Operasyonu kapsamında değil" demekle yetindi ama bulgulara göre yeni bir soruşturma açılması bekleniyor.

BBC ayrıntılara girmeden yeni istihbaratın polisin eline geçtiğine değinirken SKY televizyonu verdiği ilk haberlerde istihbaratın son birkaç gün içinde eski bir askerin kayınpederi ve kayınvalidesi tarafından polise sızdırıldığını bildirildi. Bu istihbaratta Prenses Diana'nın ölmeden önce tuttuğu günlüğünün varlığına dikkat çekildi.

prenses-diana-olduruldu-mu.jpg
Prens Charles, Kraliçe 2. Elizabeth, Prenses Diana

Diana ve Dodi Al Fayed'in ölümlerinin Lord Justice Scott Baker başkanlığında bir kurul tarafından 2007-2008 yıllarında Yüksek Kraliyet Mahkemesi'nde soruşturulduğuna dikkat çeken Metropolitan Polis, ayrıntılara girmedi ama Mirror Grubuna bağlı Sunday People gazetesi, istihbaratın kaynağı tarafından elle yazılmış mektubu yayınladı.

SAS'ın Prenses Diana'nın ölümünün arkasında olduğunu ileri süren 7 sayfalık mektuptan Savunma Bakanlığı'nın ve askeri savcılığın yazıldığı 2011 yılı Eylül ayından beri haberdar olduğu anlaşıldı.

Dodi Fayed'in babası Muhammed Al Fayed, kazada devletin parmağı olduğunu defalarca söylemişti. Prenses Diana'nın 16 yıl önce SAS'e bağlı Çavuş Danny Nightingale tarafından öldürüldüğünü yazan mektubun çavuşun kanunsuz silah ve cephane taşımaktan suçlu bulunduğu iki askeri mahkemesinde ortaya çıktı. Askeri savcılık ayrıntıları gizli tutmak istedi ama Sunday People mektubu yayınladı.

Söz konusu mektubu Danny Nightingale'in oda arkadaşının kayınpeder ve kayınvalidesin SAS birlik komutanına gönderdiği öğrenildi.

Bir çok basın kuruluşu son gelişmeyi görmezlikten gelirken, gazeteler de ikiye bölündü. Sunday People dışında sadece Sunday Express "Diana'nin ölümünde SAS bağlantısı" başlığıyla haberi manşet yaptı.

prenses-ne-zaman-ve-neden-oldu.jpg
Prenses Diana'nın ölümüyle sonuçlanan Paris'teki trafik kazası

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN