Türkiye'nin ilk olimpiyat madalyasını kazanan Ruhi Sarıalp kimdir?

Türkiye'nin ilk olimpiyat madalyasını kazanan Ruhi Sarıalp kimdir?

Türkiye'nin olimpiyatlarda atletizmde elde ettiği ilk madalyanın sahibi Ruhi Sarıalp'in vefatının üzerinden 21 yıl geçti. 3 Mart 2001 yılında İzmir'de hayata gözlerini yuman Ruhi Sarıalp kimdir, Ruhi Sarıalp'in hayatı, atletizmde kazandığı başarılar neler? İşte Uluslararası Olimpiyat Komitesince "özel şeref madalyası"na layık görülen milli atlet Ruhi Sarıalp'in hayatı...

Atletizmde Türkiye'nin ilk olimpiyat madalyasını kazanan atlet Ruhi Sarıalp, 3 Mart 2001 yılında 76 yaşında hayata veda etti. Elde ettiği başarılar dolayısıyla Uluslararası Olimpiyat Komitesince "özel şeref madalyası"na layık görülen milli atlet Ruhi Sarıalp'in vefatının üzerinden 21 yıl geçti.

ruhi-sarialp-atlet.jpg

Ruhi Sarıalp'in 1950 yılında Brüksel'de kazandığı bronz madalya ise, 2002'de Süreyya Ayhan'ın 1500 metredeki altın madalyasına kadar 52 sene boyunca Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda Türkiye'nin tek başarısı olarak kaldı.

Askerde olduğu için Ordu Milli Takımı'nda yer alan Sarıalp, 1951'de Roma'da ve 1952'de Kopenhag'da düzenlenen Dünya Ordulararası Atletizm Şampiyonaları'nda iki altın madalya elde etti.

ruhi-sarialp-kimdir.jpg

ATLETİZME KONYA ASKERİ LİSESİ'NDE BAŞLADI

1924'te Manisa'da dünyaya gelen Ruhi Sarıalp, atletizme Konya Askeri Lisesi'nde başladı.

Yurt içinde elde ettiği başarıların ardından 1948 Londra Olimpiyatları Oyunları'na katılan Sarıalp, 3 adım atlamada bronz madalya kazandı.

Olimpiyatlarda atletizmde Türkiye'nin elde ettiği ilk madalyanın sahibi Sarıalp, 2004 Atina Olimpiyat Oyunları'nda Eşref Apak'ın çekiç atma dalında aldığı bronz madalyaya kadar 56 yıl boyunca Türkiye'nin olimpiyatlarda atletizmde aldığı tek madalya oldu.

Aynı başarıyı Brüksel'de düzenlenen 1950 Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda da gösteren Sarıalp, bu şampiyonada Türkiye'nin ilk Avrupa madalyasına ismini yazdırdı. 2002'de Süreyya Ayhan Kop'un 1500 metrede kazandığı altın madalyaya kadar 52 sene boyunca Türkiye'nin Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda kazandığı tek madalya oldu.

ruhi-sarialp.jpg

İLK TÜRKİYE REKORUNU DA O KIRDI

1945 yılında 3 adım atlamada 14,77 metrelik derecesiyle ilk Türkiye rekorunu kıran Sarıalp, bunu 1948'de 15 metre 7,5 santimetreye çıkardı.

Askerde olduğu için Ordu Milli Takımı'nda yer alan Sarıalp, 21-23 Eylül 1951'de Roma'da ve 12-14 Eylül 1952'de Kopenhag'da düzenlenen Dünya Ordulararası Atletizm Şampiyonaları'nda iki altın madalya kazandı.

ÖZEL ŞEREF MADALYASI SAHİBİ ATLET

Fahri Korutürk'ün Cumhurbaşkanlığı döneminde şeref madalyası alan Sarıalp, Uluslararası Olimpiyat Komitesince de "özel şeref madalyası"na layık görülmüştü.

ruhi-sarialp-madalya-1.jpg

ABD'de Coast Guard Academy'de hocalık yapan ve uzay programlarına katılan Sarıalp, Türkiye'ye döndükten sonra İTÜ Spor Bölümü'nde "Spor Tarihi" ve "Denizcilik" derslerini verdi.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, İstanbul Yelken Kulübü ve Fenerbahçe Kulübü'nde de değişik görevlerde bulunan Ruhi Sarıalp'in, "Fizik Kondüsyon", "Deniz Güvenliği" ve "Cankurtarma" adlı kitaplarını yazdı.

Ruhi Sarıalp, 3 Mart 2001'de İzmir'de vefat etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN