Aydemir: Kraldan çok kralcı bürokratlar türedi sistem çöktü

TÜİK Eski Başkanı Birol Aydemir, Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un konuğu oldu. Türkiye'de bürokrat siyaset ilişkisini ve yeni TÜİK yasasının detaylarını değerlendirdi.

KARAR TV'de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sorularını yanıtlayan TÜİK Eski Başkanı Birol Aydemir, Siyasetçiden daha çok siyasetçi kraldan daha çok kralcı bürokratlar türedi, sistemin bu yüzden çöktüğünü belirtirken, ''Bürokratların siyasetçiden daha siyasetçi olma çabası bir ülke açısından tehlike çanlarının çalması demektir'' ifadelerini kullandı.

Bürokraside en tehlikeli şeyin bir bürokratın siyasetçi gibi düşünmesi olduğunun altını çizen Aydemir, ''Bürokrat bürokrat gibi düşünecek siyasetçi siyasetçi gibi düşünecek. Bürokrat bir konu hakkında teknik olarak olayı değerlendirir, alınacak kararın artısını eksisini, pozitif ve negatif yanlarına söyler, kar zarar maliyetini ortaya koyar sonra karar siyasetçilerin olur. Bürokratlar siyasetçiden daha ileri siyaset yapıyor, siyasetçinin dahi almayacağı kararları bürokratlar alıyor, o kadar ileri gittiler. Siyasetçiden daha çok siyasetçi kraldan daha çok kralcı bürokratlar türedi, zaten sistem o yüzden çöküyor'' dedi. Aydemir sözlerine şöyle devam etti:

''Siyaset ve bürokrasi çizgisi nerede çizilecek bu çok önemli burada çizgiyi iyi çizmezseniz sorunlar peş peşe gelir. TÜİK yasa tasarısı hazırlanmış Plan Bütçe Komisyonunda bir torba yasaya ilave edilmeye çalışılmış ama oradaki siyasetçiler bürokratlardan daha sağduyulu olduğu için şu anda kabul etmemişler. Bakın bürokratların siyasetçiden daha siyasetçi olma çabası bir ülke açısından tehlike çanlarının çalması demektir''

TÜİK YASASI NEDEN DEĞİŞİYOR?

TÜİK'in gündeme gelen yasa değişikliğine ilişkin, asıl değişiklik amacının ENAG olduğunun söylendiğini belirten Aydemir, ''Bu konu önemli TÜİK kanunun 6. maddesine 1 ilave ile birileri bir istatistik yayınlayacaksa TÜİK'ten bunun yöntemi, kapsamı, örnekleme hacmi gibi teknik konularda önce izin isteyecek, TÜİK izin verirse buna 3 ay içerisinde cevap verecek. TÜİK evet demezse bu araştırmalar yapılamayacak ve yayınlanmayacak. Bunun aksine bir hüküm olursa bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası aynı zamanda yayınlanırsa durdurma ve ya site kapatılacak. Bu tartışmalar çıktığında direk ENAG'la ilişkilendirildi'' dedi. Aydemir sözlerine şunları ekledi:

''Olay çok geniş çaplı şu anki mevcut yasada da bir araştırma yapacaksınız , araştırma yapıp bir istatistik açıkladığımızda tüm bu kalite göstergelerini yayınlıyorsunuz. Örnek hacmi, örneklemeyi nasıl yaptınız, kapsamı ne, amacı ne, ne zaman yaptınız, tüm bu verileri veriyor. Olması gereken de bu, tüm anket şirketleri bunu vermeye çalışıyorlar. TÜİK'in 2005 yılında çıkan kanunu o kadar modern o kadar güzel bir kanun ki Avrupa İstatistik Kurumu bütün ülkelere örnek gösterdiği bir kanundu. Birleşmiş Milletlerin ve Avrupa Birliği'nin bir istatistik alanında söylediği bütün normları kapsayan mükemmel denebilecek bir kanundu. Orada bu düşünürmüş ve yazılmış burada fark şu, izne bağlamıyor bunları yap diyor. Bir araştırma yapıp sonucu paylaşacaksan tüm bu detayları paylaşmak zorundasın, bunları yaz diyor. Daha ne desin. Tüm bunları yazmadan yayınlarsınız idari para cezası verebilirim diyebilir ama hapis cezası veremez. Orada izin müessesesi yok kanunda sadece yapılması gereken işi söylüyor ve buna göre yap diyor bu da doğru. Şimdi serbestliği izne çeviriyor uymazsanız da 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası öngörüyor bu asla kabul edilemez.''

ENAG DAHA GENİŞ BİLGİ PAYLAŞMALI

TÜİK'in ENAG ile iletişimde olması gerekliliğine vurgu yapan Aydemir, ''Sen yaptığın işten eminsen bundan şüphen yoksa çıkar konuşursun ENAG ile çıkan iki buçuk kat farkın neden olduğunu önce konuşmak sormak lazım arada 81-82 fark var bu kadar fark olabilir mi? Demek ki burada bir yanlışlık var ya ENAG yanlış yapıyor ya da sen yanlış yapıyorsun. oturup konuşun konuşmak yerine yasaklamak ve cezalandırma yöntemi var'' dedi.

Aydemir şöyle devam etti:

ENAG'la ilgili olarak şunu söyleyebilirim, sitesindeki açıklamalarda yeterli değil. Daha fazla bilgi vermesi gerekiyor. Nasıl topladığına ilişkin, metot olarak daha açıklayıcı olması gerekiyor. Verileri daha geniş bir çerçevede ortaya koymaları gerekiyor. Veri toplama metodunu ortaya koymaları gerekiyor. tabii hepimize kullanıyoruz dikkate alıyoruz ama ENAG'ın da burada dikkatli olması gerekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN