Ali Aydın: Erken değil gününde seçim bile şüpheli

Gelecek Partisi Adalet Politikaları Başkanı Ali Aydın, KARAR TV'de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un konuğu oldu. Türkiye'de yargının siyasallaşma sürecini ve seçim gündemini değerlendirdi.

BİRGÜL TEKÇE | KARAR

KARAR TV'de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sorularını yanıtlayan Gelecek Partisi Adalet Politikaları Başkanı Ali Aydın, 15 Temmuz sonrasında yaklaşık 5 bin kişinin ihraç edildiğini, 14 bin yeni kişinin de parti sadakati göz önüne alınarak göreve getirildiğini belirtti. Aydın, erken seçim tartışmalarına ise ''Ben bir erken seçim beklemiyorum. Gününde bir seçimin bile şüpheli olduğunu düşünüyorum. Bu şartlarda bu ekonomi ile bu seçimi götürmeleri mümkün değil. Erken ya da vaktinde yapacakları hiçbir seçimi kazanmaları mümkün değil'' ifadelerini kullandı.

Şu anda hukuk eğitimimizin hukukçu değil hukuk teknisyeni yetiştirdiğinin altını çizen Aydın, ''Kanunu uygulamaktan öteye gitmeyen, adalet felsefesinden, hukuk felsefesinden habersiz, adaletin nasıl gerçekleşeceği konusunda bir kaygısı olmayan bir hukukçu elitle karşı karşıyayız. Kibirli, halka uzak, nobran insanın kendisini ifade etmesine fırsat vermeyen yargı mensupları oluştu. Bu sadece hakim savcılar için değil avukatlar için de geçerli hatta mahkeme kalemleri içinde geçerli maalesef'' ifadelerini kullandı.

14 BİN KİŞİ PARTİ SADAKATİNE GÖRE GÖREVE GETİRİLDİ

Türkiye'de bir iktidar değişikliği olursa ekonomiyi düzeltebilirsiniz, dış politikayı düzeltebilirsiniz ama yargıda işler hiç öyle kolay olmayacak en zor alanlarından bir tanesi yargıdır ifadelerin kullanan Aydın, ''Ehliyet ve liyakatinden ziyade sadakatine güvendikleri insanlar kadrolaştırıldı. Ortalama 20-25 yaşında mesleğe kabul ettiğinizi düşün 65 yaşına kadar görev yapacak bu arkadaşlar toplamda 40 yıl'' dedi. Aydın sözlerine şöyle devam etti:

''Biz görevden ayrıldığımızda yaklaşık 14.500 savcı hakim vardı. Türkiye'de 15 bin düz hesap diyelim. Bunun 5 bininin 15 Temmuz sonrası ihraç edildiğini düşünelim. On bin oluyor. Şu an sayı 24 bin kişi, yaklaşık 14 bin yeni kişi alınmış. Bu 14 bin kişi içinde tabii ki mutlaka kıymetli meslektaşlarımız vardır. Hürmetsizlik etmek istemem. Genel olarak kamuoyu haklı olarak bir endişe duyuyor. Bunlar ehliyetine liyakatine göre değil parti sadakatine göre bu görevlere getirildi''

BERAAT ALMIŞ YARGI MENSUPLARI GÖREVLERİNE İADE EDİLECEK

''Sadece Hakim Savcılar değil KHK ile ihraç edilmiş sayı şu an 150 bine yakın diye tahmin ediyorum. 130 bin civarında kişi için süreç devam ediyor. Kamuda 657'ye sahip olmayıp da proje bazlı çalışan, sözleşmeli bir 150 bin insan daha var. İhraç edilmiş haklarında hiçbir soruşturma yok ya da takipsizlik kararı almış berat kararı almış bu insanların hiçbir sorguya sühale gerek bırakmaksızın haklarının da iade edilmesi şartıyla görevlerine iade edilmesi gerekiyor.''

ERKEN DEĞİL GÜNÜNDE SEÇİM BİLE ŞÜPHELİ

Erken seçim tartışmalarını da değerlendiren Aydın, ''Seçim yapılabilirse gününde yapılacak. Ben bir erken seçim beklemiyorum. Gününde bir seçimin bile şüpheli olduğunu düşünüyorum. Bu şartlarda bu ekonomi ile bu seçimi götürmeleri mümkün değil. Erken ya da vaktinde yapacakları hiçbir seçimi kazanmaları mümkün değil. iddia ederek söylüyorum biraz da cömert davranayım Cumhur İttifakı'nın önümüzdeki seçimlerdeki oyu yüzde 25. Bu şartlarda erken seçime gitmek ayağa sıkmaktır. Hatta kafaya sıkmaktır'' dedi. Aydın sözlerine şunları ekledi:

''Şimdi İdlib'e, Afrin'e çıkarma yapıyorsunuz bunu davul zurna çalarak ilan ediyoruz. Suriye'ye bir operasyon yapıyoruz bu tek taraflı bir operasyon. Amerika ve Rusya'nın uygun gördüğü ölçüde yaptınız. Suriye buna kapsamlı olarak cevap verdiğinde savaştasınız demektir. Korkum endişem bu, fotoğrafa bakıyorum. Türkiye komşuları ile sıfır sorun politikasına giderken şu an geldiğimiz noktaya bakın. Ülke şu ekonomik koşullardayken, bunların seçim kazanamayacağı, kaybedeceği kesin bir kanaatken, hele hele hukuki süreçlerin başlayacağı yadsınamaz iken savaşı sebep gösterip seçimi erteleyebilirler.''

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN