DEVA Partili Yeneroğlu: Yargıtay'da 1.5 milyon terör dosyası var

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Bi'KARAR Ver'in konuğu oldu. Türkiye'deki hak ihlalleri hakkında konuşan Yeneroğlu, Yargıtay'da 1.5 milyon terör örgütü dosyası olduğunu söyledi.

Yıldıray Oğur ve Elif Çakır'ın sorularını yanıtlayan DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Türkiye'de çok ciddi hak ihlallerinin olduğunu belirtti. Yeneroğlu, "Yargılamalar hukuksuz bir şekilde yapılıyor. Yargıtay kararları hukuk devleti ilkesini ciddi manada zedeliyor. Anayasa Mahkemesi, AB İnsan Hakları Mahkemesi'nin kriterlerine uymuyor" dedi.

"YARGITAY'DA 1.5 MİLYON TERÖR DOSYASI VAR"

Yargıtay'ın şu anda uyguladığı terör örgütü kararlarının emsal teşkil etmesi durumunda ilerde AK Parti'nin içinde bulunan birçok milletvekilinin bu suçlamayla karşı karşıya kalacağını belirten Yeneroğlu, "2016- 2019 arası 1.376 milyon terör örgütü soruşturma dosyası var. Adalet Bakanlığı 2020 terör örgütü soruşturmalarıyla ilgili rakamları bana vermiyor. Bu rakamlarla beraber eminim soruşturmalar 1.5 milyonun üzerine çıkacak. Toplumun yüzde 15'e varan oranı terör örgütü üyeliğiyle suçlanıyor. Nasıl olurda bir ülke devamlı terörist üretir? Eğer bu rakamalar ciddiyse yargının kendisini sorgulaması gerekir" diye konuştu.

Yargıtay kararlarının siyasi bir baskıyla ortaya çıktığını ifade eden Yeneroğlu, "Devleti esir almış bir tablo var. Bu kararların çoğu gayri hukukidir. Bir kişinin terör örgütü üyeliği ile yargılanabilmesi için o kişinin terör örgütüne o vasıfla yardım etmesi lazım. Aksi takdirde kimseye bu suçlamayla soruşturma açamazsınız. Ama Yargıtay mensubiyetten dolayı 6 yıl 3 ay ceza veriyor insanlara" dedi.

"FETÖ'YÜ DEVLET YAPAN AK PARTİ'DİR"

FETÖ terör örgütüne en çok yardımı AK Parti'nin yaptığını kaydeden Yeneroğlu şunları söyledi:

"Cemaat evinde kaldı diye soruşturma açılıyorsa ve bu ölçüler esas teşkil ediyorsa, şu an birçok bakanın terör örgütü yöneticiliğinden içerde olması gerekiyordu"

FETÖ'ye terör örgütü ilan edilmeden önce sizden daha fazla kim destek verdi? diyerek tepki gösteren Yeneroğlu, "Bu yapının devlet içinde devlet olmasını AK Parti sağladı" dedi.

TCK’nın 314. maddesiyle başlatılan soruşturmaların hukuku sıradanlaştırdığını ifade eden Yeneroğlu," Cumhurbaşkanı Erdoğan 17-25 Aralık olaylarında bizzat Amerika'ya adam yollamadı mı? Fetullah Gülen'le barışmak için zemin oluşturma çabasını girdi" diye ifade etti.

"KHK'LILARI SOSYAL ÖLÜME MAHKUM ETTİLER"

KHK'lılar ile ilgili çok net bir yol haritası ortaya koyacaklarını dile getiren Yeneroğlu, haksız yere ihraç edilen KHK mağdurları için 'sosyal ölüme mahkum edildiler' ifadesini kullandı.

Yeneroğlu, "Fetullah Gülen Örgütü 15 Temmuz Darbesi teşebbüsüyle birlikte terör örgütünün maddi durumlarını ortaya koymuştur. O tarihten önce örgütün terör örgütü vasfı bilincinde olmadığı bilincinde olan insanların hiçbirisi terör örgütü üyeliğinden yargılanamaz. Sırf cemaate yemek yaptı diye FETÖ'den yargılanıp ceza alan insanlar var. Bu ahlaksızlıktır" diye ifade etti.

Türkiye'nin olağanüstü hal ile yönetildiğini vurgulayan Yeneroğlu, ülkede işkencenin olağanlaştığını söyledi. İşkencelerle ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atan Yeneroğlu, "İçişleri Bakanlığı'nın devamlı bir biçimde insanlara terörist muamelesi yapıyor. Çok üzülerek söylüyorum bu ülkede insanlara jopla tecavüz edildi. Ve bunu kolluk kuvvetleri yaptı. İçişleri Bakanı derhal istifa etmeli. Bu hukuksuzlukların yolunu açan bizzat kendisidir" dedi.

Yeneroğlu, Türkiye Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın dosyasında da hak ihlali yaptığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN