Ümit Özlale: Gıda enflasyonu, barınma krizi ve Suriyeliler AK Parti'ye kaybettirecek

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, KARAR TV'de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un konuğu oldu. Kur korumalı mevduat sisteminin hazineye maliyetinden İktidarın politikalarının sonuçlarına kadar gündemin öne çıkan konu başlıklarını değerlendirdi.

BİRGÜL TEKÇE | KARAR

KARAR TV'de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sorularını yanıtlayan İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, Kur korumalı mevduat sistemi nedeniyle Merkez Bankası'nın şu anda satılabilir rezervinin bu modelden vazgeçilmediği sürece ancak 3-4 ay daha yeteceğinin altını çizerek, Ak Parti'ye kaybettirecek üç nedenin; Gıda enflasyonu, barınma krizi ve Suriyeliler meselesi olduğunu ifade etti.

AK PARTİ BÜROKRASİDE ÇÖZÜLMEDEN KORKUYOR

CHP lideri Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından paylaştığı videoda çarpıcı iddialarda bulunarak "Bir vakıf kurduruyorlar Amerika'da. Paravan bir vakıf. Başına bir Amerikan vatandaşını koyuyorlar. Ama vakfın asıl yönetimi, Erdoğan ailesi üyelerine ait. TÜRGEV ve Ensar vakıfları üzerinden ABD'ye milyonlarca dolar para transferi yapıldı" dedi. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Özlale,

'AK Parti Türkiye'de bürokraside bir çözülmeden korkuyor. Bürokrasi üzerinde bir baskı yaratan unsur olarak görüyorum. Dünkü telaşı da biraz ona yoruyorum. Benim anladığım şuydu, bizim elimizde böyle belgeler var hem Türkiye'de hem Amerika'da bu belgelerle beraber de gözümüz üstümüzde mesajı vermek ve bürokratlara biraz daha baskı kurmak istemeseydi. Son dönemlerde enflasyonun biraz daha mantık ölçüsünde açıklanmasının sebeplerinden bir tanesi de Kılıçdaroğlu'nun hamleleriydi. Daha sonra da TÜFE'den sorumlu daire başkanının görevden alınmasına kadar giden bir sürece evrildi' şeklinde konuştu.

MERKEZ BANKASI'NIN SATILABİLİR REZERVİ 3-4 AY DAHA DAYANIR

İktidarın yeni ekonomik hamlelerle enflasyonu ve hayat pahalılığını dizginlemek için, Türk Lirası'ndaki değer kaybını azaltmaya çalıştıklarını ama azaltamadıklarına vurgu yapan Özlale, ''Böylece Türk Lirası biraz daha kaybetmesin diye kur korumalı mevduat sistemini getirdiler. Merkez Bankası'na rezerv sattırıyorlar. Merkez Bankası deli gibi rezerv satıyor, bu hızla giderse Merkez Bankası'nın satılabilir rezervi 3-4 ay daha dayanır. O yüzden bangır bangır bir ödemeler dengesi krizine gidiyoruz diyorum. Merkez Bankası'nı şu anda satılabilir kullanabilir rezervi bu modelden vazgeçmezsek ancak 3-4 ay daha yeter'' Özlele sözlerine şöyle devam etti:

''Suudi Arabistan'a, Birleşik Arap Emirlikleri'ne gidiyorlar. Avrupa birliğini bize biraz para gönderin mültecileri burada tutalım diyorlar. Sıcak parayı öyle bir istiyorlar ki dış politikadaki bu dönüşün sebebini açıklayabilir misin? Neden biz katili olduğunu ilan ettiğimiz Suudi Arabistan'ın ayağına gidiyoruz. Biz neden darbe finansörü olarak suçladığımız Birleşik Arap Emirlikleri'ne ayağına gidiyoruz. Neden biz Avrupa Birliği'ne beni burada tutun ben de mültecileri senin sınırlarından içeri sokmam diyoruz. Bütün bunların tek sebebi çılgınlar gibi sıcak para aramaları. Çünkü Merkez Bankası rezervlerinde bir sona yaklaştık.''

AK PARTİ'YE KAYBETTİRECEK ÜÇ NEDEN: GIDA ENFLASYONU, BARINMA KRİZİ VE SURİYELİLER MESELESİ

Özlale ilk seçimde kaybedeceğini dile getirerek, ''Bu kafayla giderlerse üzülerek söylüyorum çok çok zor bir kış geçireceğiz. Dışarıdan ne kadar para gelirse gelsin 3 tane konuyu çözemeyecekler ve bana göre AK Parti'nin ilk seçimde kaybetmemesinin en önemli sebebi bu üç konu olacak. Bunlardan birincisi gıda enflasyonu. Çünkü dışarıdan para gelmesi ile bu tarımda izlenilen berbat politikalarının sonucunu örtbas edemez. Yani gıda enflasyonunu çözemeyecekler. İkinci olarak barınma krizini çözemezler, çok ağır bir bağırma krizi yaşıyoruz. Maalesef daha da kötüleşecek bu İstanbul'da her 10 konuttan bir tanesi yabancılara satılıyor. Sadece İstanbul'da yabancılara satılmak için bekletilen 500 bin civarında boş ev var. Seçimler Kasım'da da olsa Haziran'da da olsa bu barınma krizini çözemeyecekler. Bu sadece konut, kira değil beraberinde gelen elektrik faturasının, doğalgaz faturasının artışı da devam edecek. Üçüncü mesele de Suriyeliler meselesi. Bu meseleyi de çözemeyecekler. Bu 3 mesele giderek ayaklarına dolanacak ve ilk seçimde kaybetmelerini sağlayacak'' dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN