Mehmet Ali Çalışkan: Miting alanının gündemi ekonomi ve adaletti

Reform Enstitüsü Direktörü Mehmet Ali Çalışkan, KARAR TV'de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un konuğu oldu. Cumhuriyet Halk Partisi'nin Maltepe Miting Alanı'nda düzenlediği 'Milletin Sesi' mitingini, atmosferi ve mitinge katılanların gündemini değerlendirdi.

KARAR TV'de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sorularını yanıtlayan Reform Enstitüsü Direktörü Mehmet Ali Çalışkan, CHP'in İstanbul Mitinginin henüz seçim atmosferinde değilken bir risk olmasına rağmen bu risk ile birlikte düşünülünce kalabalık oldukça büyük olduğunu dile getirirken, ''Kalabalığın çok tatminkar olmadığını hissettik ama buna rağmen o kalabalığın bir heyecan yaratma potansiyeli de vardı'' Çalışkan alanın gündeminin ekonomi ve adalet olduğunun altını çizdi.

İstanbul'daki Maltepe mitinginin Canan Kaftancıoğlu'nun hakkında verilen kararın hukuki değil siyasi bulunması, böyle bir hukuksuzluğa maruz kalması gibi çok önemli bir vakanın arkasından geldiği vurgulayarak ''Üstelik Gezi Davası'nın arkasından da böyle bir şey olmamıştı, böyle bir birikimin üzerine geldi. Buna karşılık kalabalıkta öyle büyük bir heyecan coşku ve ortamı değiştirme iradesi ortaya çıkmış görünmüyor'' dedi. Çalışkan sözlerine şöyle devam etti:

''Böyle bir mitingin başarı göstergesini ne oluştururdu diye düşünmek gerekir, oraya gelme iradesi göstermiş yurttaşlarla onu oraya çağırmış siyasetçilerle bir gündem birliği oluşturulması gerekirdi. Mitingde siyaset tarafının arzusu Kılıçdaroğlu ve milletin sesi ekseninde birleşmiş bir tutumdu ama oraya gelenlerin gündemi oluşturan motivasyon ise uzun bir pandemi döneminin arkasından saha hasreti çekilmiş bu hasret giderildi. İkincisi Türkiye'deki değişim arzusunu ortaya koyan bir irade göstermeyi bir sorumluluk, bir boy gösterisi olarak gördü. Üçüncüsü de adalet talebiydi.''

''Hasreti giderme kısmını CHP karşılamış oldu. Türkiye'nin değişimi ile ilgili bir sahne performansı etkisi ve içeriği ile karşılaşmadığını düşündü yurttaşlar. Bu CHP'nin örgütlediği bir miting olmasına rağmen kalabalığın çok tatminkar olmadığını hissettik ama buna rağmen o kalabalığın bir heyecan yaratma potansiyeli de vardı. Gündemin örtüşmemesi de bu aslında.''

Türkiye'nin seçim süreçlerine baktığımızda seçim heyecanı, dalgası büyütülür ve seçimden bir iki gün önce İstanbul'da final gövde gösterisi yapılır. Partiler seçime ne kadar hazırlıklı olduğunu İstanbul'da kanıtlarlar bu öyle olmadı henüz seçim ortada yokken henüz bir seçim dalgası oluşmamışken İstanbul'da bir miting yapmanın riskleri olduğunu belirten Çalışkan, CHP'nin bu noktada büyük bir risk aldığını, bu risk ile birlikte düşünülürse kalabalık oldukça büyük olduğunu söyledi.

Çalışkan sözlerine şunları ekledi:

''Riskle karşılaştırdığımızda başarılı miting sayılabilir. Toplamda Türkiye'deki değişim arzusuyla karşılaştırdığımızda o arzuyu temsil eden bir heyecan coşku ve iradenin ortaya çıktığını söylemek güç. Şöyle de yorumlayabiliriz belki gerçekten mitingler üzerinden örgütleme faaliyeti o kadar da işe yaramıyor da olabilir. Ancak örgütlü yurttaşı miting alanına çekiyor olabilir, aktif siyasetin içinde olmayan ama değişim arzusunda olan daha pasif yurttaşlık arzusunda olan kişilerin hiçbir mitinge katılması söz konusu olmayabiliyor.''

Miting alanının gündeminin ekonomi ve adalet olduğuna vurgu yapan Çalışkan ''CHP hep eleştiriyor ama bize bir çözüm üretmiyor'u alanda sıklıkta duyduk bu artık CHP içinde de gözleniyor. Benim hayattaki gündelik tecrübemi bana dönüp yeniden anlatıyorsunuz eleştirisi vardı. Ekonomi ve adalet meselesi alanında çok ciddi adaletsizlik duygusu vardı Sadece yargı adalet ekseninde konuşulmuyordu. Canan Kaftancıoğlu ve Gezi Davası kararı hukuksuzluğu bir adaletsizlik yarattı. Ayrıca bir sosyal adaletsizlik kimliğinden dolayı mağdur oldu. Kadınlığından dolayı mağdur oldu. Gelir adaletsizliği duygusu çok güçlüydü. Fırsat adaletsizliği ve liyakat meseleleri, torpille işe girme meseleleri. Dolayısıyla siyasetin adaleti tartışma davranışında yargı adaleti tartışılırken, seçmenin tartışma davranışında gelir adaletsizliği, sosyal adaletsizlik, fırsat adaletsizliği gibi katmanlar var. Benim yaşadığım adaletsizliği anlat demiyor benim yaşadığım adaletsizlikten nasıl çıkacağını duymak istiyorum diyor. Dolayısıyla da mitinginde gündemi buydu'' dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN