Cihan Paçacı: Erdoğan kaybedeceği seçime girmez

İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Cihan Paçacı KARAR TV'de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un konuğu oldu. Cumhur İttifakı'nın kesin adayı Erdoğan'dır demek için erken olduğunu söyleyen Paçacı, " Recep Tayyip Erdoğan kendisi ben adayım demedi, yarın anketleri önüne aldığında kazanma ihtimali zor olan bir tabloda kaybedeceği seçime girmez" şeklinde konuştu.

BİRGÜL TEKÇE | KARAR

KARAR Yazarları Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sorularını yanıtlayan İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Cihan Paçacı, erken seçim tartışmalarından, muhalefetin aday profiline kadar gündemin öne çıkan başlıklarını değerlendirdi. Paçacı aday tartışmalarına üzerine, ''Bence Cumhur İttifakı'nın adayı belli değil. Sayın Bahçeli muhterem Recep Tayyip Erdoğan'dır dedi. Recep Tayyip Erdoğan kendisi ben adayım demedi, yarın anketleri önüne aldığında kazanma ihtimali zor olan bir tabloda kaybedeceği seçime girmez'' ifadelerini kullandı.

UFUKTA ERKEN SEÇİM Mİ VAR?

Olayların her geçen gün iktidarın aleyhine geliştiğini belirten Paçacı, ''Her geçen gün iktidar oy kaybediyor ve bunu iktidar da görüyor. Buna rağmen biz süremizi sonuna kadar kullanalım anlayışı içerisindeler. Bu ülkedeki kötü gidişi gördüğü halde bunu durdurma iradesinden yoksun olduklarını görüyoruz, aksi halde seçime giderler. Bu ülke bizi 20 yıl iktidarda tuttu artık zarar veriyoruz, insanları her geçen gün yoksullaştırıyoruz bunu ancak seçimle ortadan kaldırabiliriz, anlayışı doğru anlayıştır. İleride ummadığımız bir sürpriz olur da milli piyango bize vurur, duamız kabul olur gibi anlayışla bekliyorlar'' dedi.

Paçacı sözlerine şunları ekledi:

''Anketlerde başa baş görünüyor ama bu doğru değil insanlar hala muhalefete oy vereceklerini gizliyorlar. Ben yandaş basındaki arkadaşların bir kısmıyla yakın görüşürüm. Gerçek düşüncelerini aldığımızda seçimlerde farklı yönlerde oy kullanacaklar.''

MUHALEFET CEPHESİNDE ADAY TARTIŞMALARI

Muhalefetin aday kriterine değinen Paçacı, ''Aday profiline baktığımızda öncelikli şart seçilebilir olmasıdır. Ondan sonra diğer özellikler geliyor. Bir insan Cumhurbaşkanı görevi için çok uygun özelliklere sahip olabilir ama seçilebilme olasılığı yoksa o özellikleri alın çöpe atın. Dolayısıyla öncelikle seçilebilir olması gerekiyor. O kişinin bir devlet tecrübesi olmalı, devletin işleyişini bilmesi, tarafsız olması, her şeyden önemlisi sistem değişikliği çalışmalarını başlatması gerekir'' şeklinde konuştu.

Paçacı sözlerine şunları ekledi:

''O makamda Cumhurbaşkanı'nın görevleri ve nitelikleri için de tarafsızlık maddesi vardır, herkese eşit davranacak bir tarafsızlık anlayışına sahip olmalı. Yoksa adına Cumhurbaşkanı dediğimiz kimsenin muhalefetin cinsine cibilliyetine giden bir söylem içerisinde olmaması lazım. Burada isimden çok sistemi öne almaya çalışıyoruz. Burada özellikler önemli ve parlamenter sistemi özümseyen, benimseyen ve bunu gerçekleştirecek bir kişilik olmalıdır. Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasındaki en önemli fark birisinin bugünkü otokratik sistemi savunuyor olması diğerinin de demokratik bir parlamenter sistemi savunuyor olmasıdır. Vatandaş tercihini bu yönde yapacaktır. İsimlerden ziyade sistem üzerine oy kullanacaktır.''

ERDOĞAN KAYBEDECEĞİ SEÇİME GİRMEZ

Erdoğan karşında kim olursa olsun kazanır yaklaşımının doğru olmadığını belirten Paçacı, ''Halk adaya bakacaktır, bakmayacak dersek iddialı bir söylem olur ama ağırlıklı kriter sistem olacaktır. Biz geldiğimizde güçlendirilmiş demokratik parlamenter sistemi getireceğimiz vaadini veriyoruz. Tek kişinin aklıyla değil ortak akılla ülkenin yönetilmesi gerektiğine inanıyoruz. Tek kişiyle yönetildiği zaman ülkede ekonomide olduğu gibi bir çok yanlışlık olur. Oradaki tahribatın boyutunu şöyle söyleyebilirim, geçen yıldan itibaren 1 yıllık dış borcumuz 2.5 trilyon arttı. Sadece yanlış bir teşhis ve o tezin inatla savunulması sonucu. Bizim sistem böyle bir şeye imkan vermez. Parlamenter sistemde denge olacak ve denetim olacak. Bugün hiçbir şeyin denetimi yok şeffaflık yok. Benim vergimin nereye gittiğini ben bilmiyorum. Kur korumalı mevduat sistemiyle ben parası olanın faizini ödeyeceğim böyle bir sosyal adalet olabilir mi? Bunun hazineye maliyete çok büyük olacaktır'' dedi.

"CUMHUR İTTİFAKI'NIN ADAYI KİM?"

''Cumhur İttifakı'nın adayı bence belli değil. Sayın Bahçeli muhterem Recep Tayyip Erdoğan'dır dedi. Recep Tayyip Erdoğan kendisi ben adayım demedi, yarın anketleri önüne aldığında kazanma ihtimali zor olan bir tabloda kaybedeceği seçime girmez. Bu güne kadar hep kazanmış biri kaybederek noktalamak istemez. Büyük bir ihtimalle aday Tayyip Erdoğan'dır ama kesin adaydır tezini ben kabul etmiyorum.''

"ADAY PEŞİNEN PARLAMENTER SİSTEMİ KABUL ETMİŞ DEMEKTİR"

Millet İttifakı sadece iki parti değil belki de 6 parti olabilir diyen Paçacı, ''Bu partilerin yetkilileri bir adaya gelip adaylar üzerinde bir değerlendirme yapacak. Ortak adayın tespiti yönünde bir karar verilecek. Masada bir anlaşma olmazsa çoklu adayla gidilir. Birinci tur yerine ikinci turda seçilir. Böyle bir durumda birinci turda zor olur çünkü seçmen kendi partisine verecektir. Birinci Turda Tayyip Bey de yüzde 50 artı 1 oy alamaz dolayısıyla ikinci tura kalır. İkinci turda ise Millet İttifakı'nın adayı teke inmiş olur ve 15 günlük bir gecikme olur. Herkesin kendi adayıyla çıkması da bence negatif bir durum değil, masadan ne çıkacağını şu anda bilmiyoruz. Ortak tüm siyasi partilerin amacı tek aday çıkarıp birinci turda almak. Tek adayın birinci turda alma ihtimali var, çoklu adaylıkta ise ikinci turda alınır. Burada 15 günlük bir gecikme olur hepsi bu'' dedi.

Paçacı sözlerine şöyle devam etti:

''Millet İttifakı'nın adayı olarak seçilen kişi peşinen güçlendirilmiş parlamenter sistemi kabul etmiş demektir. Seçimden önce yol haritasını da açıklayacaktır. Yol haritasında hangi zaman diliminde neler yapacağı halka açıklanacaktır. Meral hanım baştan itibaren 'Türkiye'nin önünü kapatmayacağım' diyerek çok büyük bir fedakarlıkta bulundu. Bahsettiğimiz aday özelliklerine birebir uymasına rağmen ben Başbakan olacağım diyerek fedakarlıkta bulundu. Bunu herhangi birinin lehine bir durum yaratma olarak düşünmedi. Önemli olan Millet İttifakı'nın bir ortak aday etrafında bütünleşmesini sağlamaktır. Bu kararıyla parlamenter sistem konusundaki kararlığımızı ortaya koydu. Şu an itibariyle başbakanımız sayın Akşener.''

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN