Eski TÜİK Başkanı Aydemir: TÜİK, Google'de ucuz ürün arayıp enflasyon hesaplıyor

Bi'KARAR Ver'e konuk olan Eski TÜİK Başkanı ve Şimdiki DEVA Partisi Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir, TÜİK'le ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Aydemir, TÜİK'in enflasyon verilerinde kullandığı metodların doğru uygulanmadığını söyledi. Aydemir, "TÜİK, 3 tane ucuz ürünle gıda enflasyonunu hesaplamaya kalkıyor" dedi.

DEVA Partili Aydemir, Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi'nden sonra TÜİK'in bağımsızlığını kaybettiğini belirtti. Aydemir, "TÜİK bağımsızlığını kaybetmiş bir kurumdur. İktidarın, performansını ölçen bir kurumun bağımsız olması hayati öneme sahiptir. Büyümeyi, istihdamı ve enflasyonu ölçüyor, bunlar aynı zamanda iktidarın performansıdır. Ve bu kurumun bağımsız olmaması çok vahimdir" dedi.

"EKONOMİ, YÜZDE 21.7 DEĞİL 0.9 BÜYÜDÜ"

Türkiye İstatistik Kurumu bugün 2021 yılı 2. çeyreğine ilişkin büyüme verilerine açıkladı. Buna göre; Türkiye'nin Dönemsel Gayri Safi Yurt içi Hasılası (GSYH) ikinci çeyrekte yüzde 21.7 büyüdüğü yönünde açıklama yapıldı.

Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir ise verilerin doğruyu yansıtılmadığı söyledi. Aydemir, "21.7 büyümüşüz. Bu bizim için sürpriz değildi. 15- 20 arasında bir büyüme bekliyorduk. Bir yıl önceki büyüme oranına baktığınızda -10.4. Yani geçen yıl biz 10.4 küçülmüşüz. Pandeminin en ağır olduğu dönemde birçok faaliyetler durmuştu. Biz buna baz etkisi diyoruz. Gerçekten büyümemiz ne diye baktığımızda bizim tahminlerim 5. 5 – 6 arasına olacaktır. Bunu içinde mevsimsel düzeltilmiş veriler var. Ve orada her bir çeyreğin bir önceki çeyreğe göre nasıl büyüdüğü var. İlk çeyrekte 2.2 büyümüşüz, şimdi 21.7 diye açıklanan büyüme oranı mevsimsel düzeltilmişte 0.9'dur." dedi.

"3 TANE UCUZ ÜRÜNLE ENFLASYON HESAPLANIYOR"

TÜİK'in veri analizlerini eleştiren 10 bölge müdürünün 1 gecede görevine son verildiğini belirten Aydemir, "Enflasyonla ilgili konular konuşulunca bir gecede 10 tane bölge müdürü değiştirildi. Kamuoyuna rutin bürokrat olayı diye lanse ettiler ama hiç öyle değil. Çünkü o insanlar enflasyon hesaplamasındaki verilere itiraz ettiler. Siz bu dönemin verilerini tutup, bir önceki dönemin verileri diye girerseniz, zaten fiyat artışı çıkmaz. Negatif bile çıkar. 3 tane marketten alınan toplam ürünlerin içindeki ağırlığı nedir? 3 ürünle mi gıda enflasyonunu hesaplıyorlar. Ucuz marketler seçiliyor. Çünkü, bu marketler diğer marketlere göre daha ucuz. Normal şartlarda bu hesaplama binlerce işyerinden alınıp yapılması gerekir" dedi.

"GOOGLE'DE UCUZ ÜRÜNA ARIYOR"

İstatistiğin kuralları olduğunu söyleyen Aydemir, TÜİK'in Google aramasında ucuz buldukları ürünlerle enflasyon hesaplandığını ifade etti. Aydemir, "İşte tüm bunlara itiraz eden bölge müdürlerini bir gecede gönderdiler" dedi.

Belirledikleri marketlerin önceden arandığını söyleyen Aydemir," Marketleri önceden aranıp, fiyatların düşürülmesini istiyorlar. Ya da indirim zamanları oraya gidiliyor" dedi.

Aydemir, TÜİK Başkanı olduğu dönemde sisteme TÜİK'le ilgili en şeffaf verileri yayınladığını vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN