Ahmet Davutoğlu: Muhafazakar kesim huzursuzsa dönüşüm yakındır

Taha Akyol ve Elif Çakır Gündem Özel'de Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu konuk etti. İttifak konusunun şu an konuşulmasının doğru olmadığını ifade eden Davutoğlu, "Gelecek dönemin iktidarında biz de olacağız. Yöntemini zaman gösterecek, ya tek başına olacağız ya da ittifakla" dedi.

GÜLCAN ASLAN

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Gündem Özel'de Taha Akyol ve Elif Çakır'ın sorularını yanıtladı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Gündem Özel programında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, 10 büyükelçi krizinde, zemini hazırlayanın AK Parti iktidarı olduğunu söyledi. Millet İttifakı adayı tartışmaları hakkında ise, muhalefetin adaylık tartışmalarının, ittifak içerisinde çatlağı büyüteceğini ifade etti.

"ŞİDDETLE KINIYORUM"

Davutoğlu, açılışta Cumhuriyetin 98. yılına değinerek, Anıtkabir'de yapılan anma törenine belirli yayın kuruluşlarının alınmamasını 'şiddetle' kınadığını belirterek burada kim kaybetti? diyerek şunları kaydetti:

"Belirli yayın kuruluşların Anıtkabir'e alınmamasında kim kaybetti? Cumhuriyetin her kesimi her unsuru orada olmalı. Burada, almayanlar kaybeder. Belirli yayın organlarının törene alınmamasını şiddetle kınıyorum."

"DAVET ETMELERİ BİR LÜTUF DEĞİL"

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı Atatürk Kültür Merkezi (AKM) açılışına Gelecek Partisi'nin davet edilmesi konusunda, "bir lütuf değildi" diyerek, "Atatürk Kültür Merkezi açılışına davet etmek bir lütuf değil. Böyle bir beklentimiz yoktu. Davet edilmemiş olanların da davet edilmesi gerektiğini düşünüyorum. HDP de dahil. Meclis'te beraber oturuyorsunuz, törende neden beraber olmayacaksınız." dedi.

"10 BÜYÜKELÇİ KRİZİNİN ZEMİNİNİ İKTİDAR HAZIRLADI"

Türkiye ve dış politikada krize yaratan 10 büyükelçinin Osman Kavala'nın serbest bırakılması hakkında yaptıkları bildiri için, "Büyükelçiler hadsizlik yaptı" diyen Davutoğlu, "Bu bizim dönemde olmazdı. Yönetimimiz altında Rahip Brunson ve Deniz Yücel davasında yargı süreci devam ederken onları hain ilan edip Trump'un bir telefonuyla salıvermezdik." dedi.

Büyükelçi krizinin nedenini Rahip Brunson ve Deniz Yücel üzerinden değerlendiren Davutoğlu, yaşanılan krizin bunların sonucu olduğunu ifade etti. Davutoğlu, "10 büyükelçi rezaleti, Brunson rezaleti ve Deniz Yücel rezaleti yüzünden yaşanmıştır. Onlar yaşanmasaydı bu yaşanmazdı. Bu krizin birinci sebebi 10 büyükelçi ise o sorumluluğun zeminini hazırlayan da bu iktidardır" diye ifade etti.

"SOROS'UN UCU BEŞTEPE'YE KADAR GİDER"

Davutoğlu, İş İnsanı Osman Kavala'nın 'Sorosçu' olarak gösterilmesi hakkında, "Soros, araştırılsın ucu Beştepe'ye kadar gider" diyerek, "Soros ile ilişki suç ise Beştepe'de Soros'la ilişkisi olan kaç danışman var? Soruşturmayı genişletsinler. Soros, Pelikan çetesinin unsurlarına kadar gider " dedi.

"PERES'İN, ERDOĞAN'DAN ÖZÜR DİLEMESİNİ BEN SAĞLADIM"

Dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2019 Davos zirvesinde Eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile yaşadığı olay hakkında çarpıcı bir açıklama yapan Davutoğlu, Peres'in Erdoğan'dan özür dilemesini sağlayan kişinin kendisi olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Herkes Davos gecesini hatırlasın. Şimon Peres, Erdoğan'ı aradı özür diledi. O özür benim telefonumdan dilendi. Bizim, Peres'in danışmanı üzerinden yaptığımız diplomasi ile 1 saat sonra özür dilendi" ifadelerini kullandı.

"MUHALEFETİN ADAY TARTIŞMALARI, ÇATLAĞI BÜYÜTÜR"

Millet İttifakı'nın aday tartışmaları hakkında, "Muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı üzerinden yaptığı her tartışma, muhalefeti zayıflatır, aralarındaki çatlağı büyütür." diyen Davutoğlu, "Bu durum iktidarın gücünü konsolide etmeye taşır" dedi.

Davutoğlu, Gelecek Partisi olarak ittifaka girip girmeyeceği sorusuna ise, "Kısa dönemli angajmana girmem. İlkesel anlamda her türlü angajmana girerim. Ama ittifak anlamında girmem" diye konuştu.

Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"İki şey artık önümüzde kesin; Birincisi, bu iktidar artık buradan gidecek. İkinci olarak da, gelecek iktidarın döneminde mutlaka biz olacağız. Bunun yöntemini, ne olacağını zaman gösterecek. Tek başına da olabiliriz, bir ittifakla da olabilir. İttifaka karşı değilim, şu an konuşulmasına karşıyım. Şu an bize bir ittifak biçilemez. Partiler arasında her ilişki iyidir. Sayın Erdoğan ile Sayın Bahçeli'nin çay sohbetleri hariç"

"CUMHUR İTTİFAKI MİLLET İTTİFAKI'NDAN DAHA KIRILGAN"

Cumhur İttifakı'nın Millet İttifakı'ndan daha kırılgan olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" için 6 partinin bir araya gelmesinin ittifak olmadığını belirtti. Davutoğlu, "Memleket faydasına ayrım yapmadan herkesle görüşürüz. Ama bu görüşmedir, diyalogdur, insani bir şeydir. İşbirliği konusu ilkeseldir. Parlamenter sistem bizim için ilkesel bir konudur. Aynı düşünen partilerle oturup konuşuruz. Ama bu ittifak değildir" dedi.

"MUHAFAZAKAR VE MİLLETÇİ KİTLE ARTIK HUZURSUZ"

Yaptığı yurt ziyaretlerinde halkın tutumunu değerlendiren Davutoğlu, muhafazakar ve milliyetçi kitlenin AK Parti ve MHP'den huzursuz olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Şu an Anadolu'daki geniş muhafazakar milliyetçi kitle AK Parti ve MHP'den son derece huzursuz olduğu kanaatindeyim. Son 1 ay içerisinde iki ziyaretim önemlidir. Sivas ve Kayseri. Gördüm, o kitleler huzursuz. Muhafazakar kitle huzursuz olmaya başlamışsa, bir dönüşüm yakındır" ifadelerini kullandı.

"SİYASİ KARARLARDAN BÜROKRASİ SORUMLU TUTULAMAZ"

Siyasi kararlardan bürokrasinin sorumlu tutulamayacağını belirten Davutoğlu, Kanal İstanbul projesini örnek göstererek, "Kanal İstanbul projesinde ihale usulünde ciddi bir hata var. Bunun hesabını verirsiniz, yapmayın dedim" dedi.

"TEZKERE ŞARTTIR AMA BU TEZKERE YANLIŞTIR"

Irak ve Suriye'ye asker gönderilmesine izin veren Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin süresinin, 2 yıl daha uzatılmasının iki nedeni olduğunu belirten Davutoğlu, "Bu şartlarda tezkere doğrudur ve kaçınılmazdır. Tezkere şarttır ama bu tezkere yanlıştır. 2 yıllık bir tezkere olmaz. Bunun iki neden var. Ya Meclis'te çoğunluğun olmayacağı korkusunu taşıyorsun ya da 2023 seçimine olağanüstü şartlarla girme düşüncen var" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN