Türkiye, siyasetten önce sınır kontrollerindeki zafiyetini kaldırması gerek

Bilgehan Uçak'ın sunduğu KARAR Gündem'in konuğu EDAM Başkanı Sinan Ülgen oldu. Ülgen, Afganistan’daki Taliban ilerleyişini ve Kabil’in düşüşünü değerlendirdi.

Sinan Ülgen: “Türkiye, göç politikasını gözden geçirmeli, sınır güvenliği çok önemli”

Bilgehan Uçak’ın Karar Gündem’de bugünkü (16 Ağustos Pazartesi) konuğu EDAM Başkanı Sinan Ülgen’di. Sinan Ülgen, programın başında Afganistan’daki Taliban ilerleyişini ve Kabil’in düşüşünü değerlendirdi.

“Biden-sonrası” dönemde oluşan boşluğun Biden’ın daha seçim çalışmaları yaparken gücü ikincil önemde olan yerlerden alıp Çin ve Rusya gibi başat kuvvetli ülkelere yönlendirmesinin yol açtığını söyledi.

EKONOMİ YÜKSELİŞTEYKEN KABUL GÖRDÜ AMA DÜŞÜŞE GEÇİNCE GÖÇMEN SORUNU ORTAYA ÇIKTI

Türkiye’nin göç politikasındaki sorunlara da değinen Ülgen, ekonomi yükselişteyken göçmenlerin daha kolay kabul edilebildiğini ama ekonomi düşüşe geçtiğinde bu sorunun ortaya çıktığını ifade etti. Bu süreçte, Altındağ gibi hadiselerin tekrar etmemesi için yapılması gerekenleri söyledi.

Türkiye’nin göç politikasını mutlaka gözden geçirmesini gerektiğini, açık kapı politikasının artık doyuma ulaştığını, bunu da toplumun tepkisinden görebildiğimizi anlattıktan sonra göçmenlerin kayıtsız alınmasının yanlışlığına değindi. 1991’de, çok daha kısıtlı imkânlara rağmen Türkiye’nin “sınır ötesinde” göçmenleri tutabildiğini, gerekirse böyle alternatif uygulamalara yönelmenin öneminden bahsetti. Ülkenin Taliban’ın eline geçmesiyle yeni bir göç dalgasının gelebileceğini muhtemel gördüğünün de altını çizdi.

Afganistan’ın geleceği için, insan hakları özellikle de kadın hakları konusunda çok karamsar olduğunu da belirtti. Sinan Ülgen, Afganistan’ın modern bir ulus-devlet olamadığını, kurumların olmamasının boşluğun Taliban tarafından çok kolay doldurulmasına yol açtığını söyledi.

Kabil Havalimanının Türkiye’nin korumasına bırakılmasının şu an için gündemden kalktığını, bu duruma da sevindiğini ifade etti. Türkiye’nin merkezi hükümet ile Taliban arasındaki arabulucuğu rolüne soyunduğunu ama yeni düzenle bu ihtimalin ortadan kalktığını da söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN