Can Kakışım: Bilinçli bir toplumu germe stratejisi var

Gazeteci Yazar Gülay Erdemli, Dr. Emrah Gülsunar, Doç. Dr. Can Kakışım KARAR TV'de haftanın öne çıkan gelişmelerini değerlendirdi.

KARAR TV'de haftanın öne çıkan başlıklarının değerlendirildiği Gri Koridor programında Erdoğan'ın son dönemde siyasette üslup tartışmalarını yaratan çıkışları değerlendirildi. Kakışım, ''Burada bilinçli bir germe stratejisi var. Bunun bir boyutu ekonomik sorunların konuşturulmaması bunun geçiştirilmesidir. Diğer bir boyutu da kendi kitlesine konsolide etmektir'' ifadelerini kullanırken Gülsunar da, ''Karşı tarafı kışkırtmaya çalıştığını düşünüyorum. Çünkü Erdoğan'ın ve Erdoğan yönetiminin böyle bir Gezi tarzı ayaklanmaya bir protestolar zincirine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Öyle bir şey olsa bence çok memnun olurlar'' dedi.

Burada doğrudan bir nefret ve cepheleştirme siyaseti olduğunu belirten Kakışım, ''Doğrudan belirli bir halk kitlesini hedef gösterme var. Neden çünkü siz ekonomik olarak bir ümit vaat edemiyorsunuz, insanlar için bir gelecek vizyona sunamıyorsunuz. O zaman bir korku yaratırsınız ve insanları biz ve onlar diye ayrıştırırsınız. Ayrıştırdığınız kişiler kim? Sizin vergi almadığınız kişiler mi? Hayır alıyorsunuz. Bir felaket olduğunda onlara da iban atıyorsunuz veya Türkiye bazı uluslararası organizasyonlara aday oluyor, siz bu tür insanları da kullanıyorsunuz. Bunlar sizin batıya dönük yüzünüz. Çünkü vitrininiz bunlardan yararlanmayı biliyorsunuz ama popülizm için sırf siyasi çıkarlarınız yüzünden insanları hedef gösterebiliyorsunuz'' ifadelerini kullandı. Kakışım sözlerine şöyle devam etti:

'En başta Erdoğan bir anda konuşurken sinirlendi ve bunu söyledi diye düşünüldü. Ama öyle değilmiş gayet prompterdan bu bilinçli bir şekilde metne eklenmiş. Demek ki burada bilinçli bir germe stratejisi var. Bunun bir boyutu ekonomik sorunların konuşturulmaması bunun geçiştirilmesidir. Diğer bir boyutu da kendi kitlesine konsolide etmektir. Yoksa Gezi mevzusunu 10 senedir hala bu kadar unutmamak o kadar sorun haline getirmek, sen Birleşik Arap Emirlikleri ile barışmışsın Suudi Arabistan'la barışmışsın, 250 insanın şehit eden senin dediğine göre kanı elinde olan insanlarla barışmışsın hala bunlarla barışmamanın bir mantığı yok''

Ekonominin konuşulmasını engellemek, kendi seçmenini konsolide etmeye artı olarak karşı tarafı kışkırtmaya çalıştığını düşündüğünü belirten Günsunar, ''Çünkü Erdoğan'ın ve Erdoğan yönetiminin böyle bir Gezi tarzı ayaklanmaya bir protestolar zincirine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Öyle bir şey olsa bence çok memnun olurlar. Popülist kutuplaştırma stratejisi en çok böyle dönemlerde işe yarıyor. Bir taraf ayaklanınca gösteriler, protestolar yapınca diğer tarafta buna bilenince konsolide oluyor. Destek verdiği siyasi liderden iktisadi sebeplerle vazgeçeceği varsa bile ondan vazgeçemiyor kutuplaştırma olduğu için'' dedi. Seçime kadar bu kışkırtmaların sürekli devam edeceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.

Burada bilinçli bir el yükseltme siyaseti olduğunun altını tekrar çizen Kakışım, ''İktidarın germe stratejisi bu söylemlerle, aslında bu tavırla tam bir uyumluluk içerisinde. Bir karşılık verilmesini bekliyor. Karşılık verilmesi ile tansiyonu yükselmesi, bizler ve onlar bizler ve ötekiler düşüncesinin toplumda karşılık bulmasını bekliyor. Erdoğan anketlere baktığında ayağının altında zeminin kaydığını gördüğünü düşünüyorum. Biraz da bunun siniri ile halka 'siz bana nasıl oy vermezsiniz' siniriyle yaklaştığını görüyorum'' şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN