Siyaset Bilimci Hatem Ete: Gelir seviyesi düştükçe AK Parti'nin oyları düşüyor

Mustafa Karaalioğlu'nun sunduğu Karar Gündem'in konuğu Siyaset Bilimci Hatem Ete oldu. Programda, Cumhur İttifakı'nın oy kaybettiği kesimler ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin siyasete etkileri konuşuldu. Ete, AK Parti'nin MHP ile olan ittifakında en net oy kaybettiği kesimin Kürtler olduğunu belirtti.

Siyaset Bilimci Hatem Ete, Karar Gündem'de Mustafa Karaalioğlu'nun sorularını yanıtladı. Ete, Cumhur İttifakı'nın 3 kesimden oy kaybı yaşadığını belirterek, "Kürt oyları, muhafazakar kesimin oyları ve rasyonel dinamiklerin verdiği oylar. Bu üç dinamikte kimlik üzerinden geri gelebilecek görünmüyor." olduğunu ifade etti.

"AK-MHP BERABER OY KAYBEDİYOR"

AK Parti'de özellikle kadın oylarının da azaldığını vurgulayan Ete, "AK Parti ve MHP beraber oy kaybediyor. Kaybettikleri oylar rakiplerine ya da kararsızlara karışıyor. Gelir seviyesi düştükçe AK Parti'nin oyları düşüyor" dedi.

"ERDOĞAN, 31 MART SEÇİMLERİNİ KENDİ ELLERİYLE KAYBETTİ"

Erdoğan'ın, MHP ile olan ittifakının oy oranlarını etkilediğini söyleyen "Cumhur İttifakı Türkiye seçimi için yeni bir tecrübe. Cumhur İttifakı kendisinden bekleneni vermiyor. 31 mart seçimleri bunun göstergesiydi. Bu iktidarı sürdürme projesiydi. Büyük illeri kaybetti. MHP ile yarışarak girdiği yerlerde ise MHP'ye kaybettirdi. Cumhur İttifakı, Erdoğan tarafından yeniden düşünülmeli. Erdoğan, MHP olmadan da ayakta kalabilirdi. O günden bu yana yapılan tercihler zorunluktan yapılan tercih değildi. Güvenlik kaygıları ön plana çıkarıldı ve Bahçeli ile ittifaka gidildi." diye ifade etti.

"MHP, İTTİFAKTA SAYISALDAN ZİYADE SİYASAL MEŞRUİYET YARATTI"

Cumhur İttifakı'nın zorunlu bir tercih olmadığını vurgulayan Ete, "Cumhur İttifakı aynı anda hem AK Parti'nin siyasi misyonunu hem de MHP'nin yüzde 10 ölçüsü ile kurgulanabilirdi. Ama bu olmadı"

Ete, MHP'nin Cumhur İttifakı'na sağladığı kaygının sayısal kaygıdan ibaret olmadığını, siyasal bir meşruiyet olduğunu ifade etti. Ete, "MHP düşünsel bazı kararları veto etme işini üstleniyor. Bu da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diğer alanlarda rahatlıkla davranmasının sorgulanmamasına yarıyor" dedi.

MHP- AK Parti ittifakının oy oranlarını değerlendiren Ete, MHP'nin AK Parti üzerinde çok etkisi olmadığını söyledi. Ete, "İkisinin toplamı yüzde 60'ın üzerindeydi. 24 Haziran seçimlerinde ise toplam oy oranları 55'in altına düştü. 2018'de yanına MHP'yi aldı ama oylarını sadece yüzde 1 yükseltti. 31 Mart bu kadar dramatik bir şekilde kaybedilmeyebilirdi. 31 Mart seçimlerinde yerel seçimler yerine başkanlık referandum söylemi yapıldı. AK Parti 31 Mart seçimlerini kendi eliyle kaybetti" dedi.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ NE ERDOĞAN'A YARADI NE TÜRKİYE'YE"

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Türkiye ve Erdoğan'a hiçbir katkısı olmadığını belirten Ete, bunu 3 ana başlıkta açıkladı. Ete," Türkiye başkanlık geçmek zorunda değildi, başkanlık sistemiyle de ülke önceki döneme göre daha iyi yönetilmiyor, bugünde başkanlık sistemine memnuniyet Erdoğan ve AK parti toplumsal desteğini azaltan en önemli etken. İkincisi Cumhur İttifakı'nın seçim ittifakı olarak kurgulanmayıp, bir siyasi ittifak olarak kurgulanması. Üçüncüsü de güvenlikçi siyaset" diye ifade etti.

Cumhur İttifakı'nda Bahçeli açısından 2 sorunun olduğunu ifade eden Ete şunları kaydetti.

"AK Parti'nin HDP ile yeni bir diyalog kurma ihtimali ve İttifaktaki yerini İYİ Parti doldurur mu riski riski yaşıyor."

"HDP ADAYI İLE GİRDİĞİNDE ERDOĞAN'IN OYLARINI ETKİLER"

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP'nin konumuna da değinen Ete, "HDP kendi aday ile girdiğinde blok yüzde 10 alıyor. HDP kendi adayıyla girmediğinde bu oyun tamamı muhalefet gitmiyor. HDP seçime kendi adayıyla girdiğinde Erdoğan'ın oylarında azalma olur" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN