CHP'li Böke: İktidar kamu kuruluşlarını aile şirketi olarak görüyor

Bilgehan Uçak'ın sunduğu Karar Gündem'in konukları CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ve Ekonomist Prof. Dr. Haluk Levent oldu. CHP'li Böke, iktidarın, Türkiye kaynaklarını, üretim yerine müteahhitlere harcadığını söyledi.

Karar Gündem'e konuk olan CHP Milletvekili Selin Sayek Böke, CHP'nin ekonomik paketleri hakkında açıklamalar yaptı. Son dönemlerde konuşulan, Eski Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın açıklamalarına da değinen Böke şunları kaydetti:

"İktidar artık devleti yönetemeyecek duruma geldi. Ve bu çözülme siyasi bir çözülmeyi de beraberinde getiriyor. Türkiye'nin çöküşü iktidarın yarattığı düzenden kaynaklanıyor. Bu çöküşü iktidar düzeltemeyeceği için iktidarda artık bir çöküş dönemine girdi. Bu gemi battıkça, geminin içerisinden kaçışların attığı bir dönem olduğu aşikar. Bu itirafın yeniden dile gelmiş olması, esasında kendi başına bir hukuk sürecinin ne kadar önemli olduğunu bize gösterdi” diye konuştu.

Türkiye'nin seçime ihtiyacı olduğunu vurgulayan Böke, halkın da bu ihtiyacında net olduğunu belirtti.

"BARAJ DÜZENLEMESİ DEMOKRASİDEN ZİYADE İKTİDARI KAYMETBE KAYGISI"

Seçim barajının 7'ye düşülmesine değinen Böke, "Bu düzenlemenin demokrasiden ziyade kaygıdan dolayı olduğunu söyledi. Böke, "İktidar seçimin takvimi üzerinden, hesap yaparak seçime gidiyorsa, burada derdin gerçek bir katılımcı demokrasiden ziyade kaygının iktidarı kaybetmeme hesabı olduğu çok belirgin. Bireysel olarak kullandığımız oy barajlarla engelleniyor. Bu anti-demokratik yapının değişmesi gerekiyor” dedi.

"KAMU KURUMLARINI AİLE ŞİRKETİ OLARAK GÖRÜYOR"

Kamu Kurumların görevlerine değinen Böke, iktidarın kamu kurumlarını aile şirketi olarak gördüğünü ifade etti

Böke “Bugünkü iktidar anlayışı, devletin kurumlarının, kamu yararı gözeterek, kurumsal olarak tanımlı görevler çerçevesinde çalışmalarına izin verilmiyor. Siyaseten kendi iktidarını ayakta tutma kaygısı üzerinden bir aile şirketi olarak gördüğünden, bu düzenin araçları olarak görüyor. Bizde kamu kurumlarını yeniden kamu kuruluşu haline getirmeye çalışacağız" diye konuştu.

AK Parti iktidarının çiftçiye vermesi gereken 210 milyar lira ödeneğin verilmediğini belirten Böke, CHP İktidara geldiğinde çiftçilerin haklarının hızla verileceğini vurguladı. Böke, "Çiftçi toprağını ektiğinde karşılığını alabilecek" dedi.

"İKTİDAR, KAYNAKLARIMIZI ÜRETİM, YERİNE RANTÇILARA HARCADI"

AK Parti Hükümeti'nin Kamu Özel İş Projeleri kapsamında müteahhitlere hazine garantisi verdiğini söyleyen Böke, "Kredi safhasından başlayarak devretme safhasına kadar her aşamasında bir avuç yandaş müteahhide hazine garantisi verdi. İktidar, kamu kaynaklarını üretim yerine rantçılara harcamayı tercih etti" diye konuştu.

"KANAL İSTANBUL, TRAKYA PROJESİDİR"

Ekonomist Prof. Dr. Haluk Levent ise Kanal İstanbul projesi hakkında çarpıcı iddialarda bulundu. Levent, Kanal İstanbul projesinin Trakya projesi olduğunu söyledi.

İstanbul'un AK Parti belediyesinde olduğu dönemde, İmar Planı çalışmasında bulunduğunu ifade eden Levent, 2012'de yapılan İmar çalışmasında, Fatih Ormanı'nın kuzeyine geçilmemesi için kırmızı çizgiler çekildiğine, planın kabul edilmesinden hemen sonra kırmızı çizgilerin ihlal edildiğini söyledi. Levent, plandan hemen sonra da yeni havalimanı projesine geçildiğini vurguladı.

Levent, “İstanbul'un 2012'de AK Parti hükümetinde olduğu dönemde, kabul ettiği imar planında Fatih Ormanı'nda kırmızı bir çizgi çekilmişti. Ve bunun Kuzey'ine kesinlikle geçilmeyeceğini söylenmişti. Ve bu İmar Planı'ndan kısa bir süre sonra kırmızı çizgilerin dışına çıkıldı” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN