Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Pandemide zarara uğrayanlardan aşı olmayanlar sorumlu

Bilgehan Uçak'ın konukları NewsLabTurkey Direktörü Dr. Sarphan Uzunoğlu ve Prof. Dr. Mehmet Ceyhan oldu. Programda Sosyal medya yasası ve aşı karşıtlığı konuşuldu. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı karşıtlarını bilimden uzak insanlar olarak değerlendirdi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Profesörü Dr. Mehmet Ceyhan Karar gündemin konuğu oldu. Ceyha, aşı karşıtı miting hakkında konuştu. Mitinglere katılan hekimlerin tamamen ilgi çekme amacında olduğunu belirten Ceyhan, hiç birinin aşı konusunda uzman olmadığını ifade etti.

"BU HEKİMLERİN AMACI İLGİ ÇEKMEK"

İstanbul Maltepe'de kaymakamlığın 'salgınla mücadeleye olumsuz etkiliyor diye izin vermediği ancak İstanbul Valiliği'nin izin çıkardığı aşı karşıtı miting gerçekleşti. Miting, sağlıkçılar başta olmak üzere birçok kesimden tepki aldı. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise bazı hekimlerin ilgi çekmek amacıyla aşı karşıtı bir yol izlediğini vurguladı Ceyhan ”Başka toplantılar pandemi nedeniyle ertelenip de insanlar belli kurallara tabi tutulurken, devletin aldığı kurallara meydan okuyarak miting düzenliyorsunuz" dedi.

Aşı karşıtlığı denilen olayın tamamen yalanlar üzerinden meydana gelen bir durum olduğunu ifade eden Ceyhan, mitingde bulunan kişilerin hiçbir bilimsel bilgiye sahip olmadığını söyledi.

Ceyhan, "Mitingde bulunan kişilerin hiçbiri halk sağlığı uzmanı, enfeksiyon uzmanı değil. Biri beyin uzmanı biri genel cerrah. Bunların hiç biri aşıdan anlayacak insan değil. Bunlara inanan insanlara sormak lazım gözlerinden sorunlu olan biri gidip kulak burun boğazcıya tedavi olur mu? Tabi ki hayır. Bunların farkında değiller. Özellikle bu aşı karşıtı hekimlerin neden bu tutumda olduğunun araştırması yapılmış. Birinci sırada ilgi çekmek. Her meslekte bu farklıdır. Böyle bir yalanla ortaya çıkıyor. Çünkü aşının alıcısı çok. Öyle bir yöntem sunuyor ki halkta bilimden anlamıyor zaten. Aşı olmayan insanlar, pandemide zarar gören insanların ilk sorumlularıdır."

Varyantların ortaya çıkmasının nedeninin aşı karşıtları olduğunu söyleyen Ceyhan, "Aşılar uygulanmaya başladığından beri söylemeye çalıştığım bir şey var; yüzde 80 aşılama oranına en kısa sürede ulaşılmalıdır. Bu süre uzadıkça varyantlar gelişir ve ilk aşıladığımız insanlar bağışıklığını kaybeder. Ve yeniden aşılama gerekebilir" diye konuştu.

"BEN 3 KULAKLI 5 GÖZLÜ YARATIK GÖRMEDİM"

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, aşı olmadığını söyleyerek, "O insanların yarı insan yarı maymun çocuklar doğurmasına sebep olabilirsiniz. 3 kulaklı 5 gözlü yaratıklar doğmasına yol açabilir" söylemi tepkilere neden olmuştu. Prof. Dr. Ceyhan ise 330 yıla yakındır aşı uygulamasının olduğunu belirterek, böyle söylemlerin bilginden uzak söylemler olduğunu ifade etti.

Ceyhan, "Bu coğrafyada aşılar 330 senedir uygulanıyor ben hiç 3 kulaklı 5 gözlü insan görmedim. Aşının ne olduğunu tam kavrayamamış insanların açıklamaları bunlar” dedi.

"SİYASİ İKTİDARIN BİR KAÇ MEŞRU ALANI KALDI"

Programın diğer konuğu olan NewsLabTurkey Direktörü Dr. Sarphan Uzunoğlu ise Sosyal medya yasağıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de yasa uygulayacılığının olduğunu vurgulayan Uzunoğlu, çıkacak olan yasanın bu durumu daha da derinleştireceğini ifade etti. Uzunoğlu, "Siyasi iktidarın birkaç meşru alanı kaldı. Aslında bu yasa ile yalanları değil hakikatleri yasaklamaya çalışacaklar. Toplumumuzun hakikat algısı yalan üzerine kurulu" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN