Kerim Rota: Bunun altından utangaç faiz artırımı çıktı

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota ve Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan KARAR TV'de İbrahim Kahveci'nin konuğu oldu. Hükümetin açıkladığı yeni ekonomik modeli değerlendirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomi konusunda atılacak adımların açıklanmaya başlanacağını duyurmasının ardından ilk hamleleri kamuoyuyla paylaştı. Önlemleri değerlendiren Rota, Bunun altından utangaç faiz artırımı çıktı. 2-3 gün kadar önce Cumhurbaşkanı bu iktidar faiz arttırmayacak diye üstüne basa basa söylemişti. Artık duvara dayanınca bunun sonucu bir faiz artırımı oldu'' dedi. Özcan da, Yüzde 14 gibi bir politika faizinde ısrar ediyorsun yani diyorsun ki TL'ye eli değeni yakarım, TL ile yatırım yapanı yakarım, bankada Türk Lirası bulunduranı yakarım, diyorsun. Vatandaş bunu gördüğü için döviz alıyor, vatandaş TL'ye düşman değil'' ifadelerini kullandı.

Alınan önlem paketinin altından faiz artırımının çıktığını belirten Rota, ''Önemli bir şey açıklayacağız demeleri finansal piyasada biraz canlanmaya sebep olsa da sonrasında çıkan şu oldu; 4 ayaklı bir Hazine Bakanlığı, BDDK, SPK ve Merkez Bankası'nın açıklaması var. Bunun altından utangaç faiz artırımı çıktı. 2-3 gün kadar önce Cumhurbaşkanı bu iktidar faiz arttırmayacak diye üstüne basa basa söylemişti. Artık duvara dayanınca bunun sonucu bir faiz artırımı oldu. Yeterli olur mu işe yarar mı benim tahminim 5 ila 10 puan arasında mevduat ve kredi faizlerinde bir yükselme göreceğiz önümüzdeki bir hafta içerisinde'' dedi. Rota sözlerine şöyle devam etti:


''Benim tahminim mevduat faizlerinde şu anda yüzde 21 civarında olan kemiksiz Türk Lirası mevduat faizlerinin yüzde 25-36 arasına geleceğini düşünüyorum. Kredi faizlerinin de yüzde 50'lere taşınacağını düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanına bunu söylemişler midir bilmiyorum ama bu iktidar faiz artırımı yapmayacak derken bu haftanın çıkan sonucu bu oldu. Tabii mahcup utangaç bir faiz artışı ismine faiz demeden faiz artışı oldu. Dolayısıyla bütün dokümanları tek tek okuduğumuzda belki faiz kelimesini bile görmüyoruz ama bunun toptan sonucu Türkiye'de faiz artırıldı. Ama o arttırılan faiz döviz kurunu sakinleştirmeye, önümüzdeki günlerde enflasyonu düşürmeye yetip yetmeyeceğini de göreceğiz.''


Bu sıkıntıyı ülkeyi yöneten hükümetin ''Ben kafamdan bir teori uydurdum. Siz de hepiniz buna uyacaksınız.'' demesi sebebiyle yaşadığımızın altını çizen Özcan, ''Bir saplantı, bir inat uğruna, sözüm ona faiz inadı uğruna ki bu gerçek değil, yaşıyoruz. Ne oldu da birdenbire 20 Aralık gecesinde olduğu gibi hükümette bir hareketlenme oldu. Ne oldu da birdenbire bir şeyler yapmamız gerekiyor havası oluştu. Çünkü biz muhalefet olarak, gazeteciler, akademisyenler sosyal medya, herkes ''Siz bize kur korumalı mevduat diye bir şey söylediniz, halaylar çektiniz televizyonları çıkıp kendinizi alkışlattınız, AK Parti yine dolara düşürdü'' dedirttiniz. O akşam kur 18 liraydı döndük geldik aynı yere. Bir de üstüne 6 ayda 160 milyar lira hesap çıkmış' şeklinde konuştu. Özcan sözlerine şunları ekledi:


''Çaykur'a ele aldınız, PTT'yi ele aldınız götürdünüz bunları. Türkiye varlık fonu diye bir şey koydunuz varlık yok ortada. Onun üzerine borçlandınız bir de bu şirketlerin hepsi zarar etmeye başladı. Devlet olarak yönettiğin hiçbir şey bir bereket getirmemişsin ki sen hangi kamu projesinden ne gelir elde edeceksin ki bununla insanları enflasyonu ezdirmeyeceksin. Bizim bugünkü sorunumuz şu Türkiye'de kimsenin itibar etmediği Türkiye İstatistik Kurumunun rakamlarına göre bile yüzde 73 enflasyon var. Yüzde 14 gibi bir politika faizinde ısrar ediyorsun yani diyorsun ki TL'ye eli değeni yakarım, TL ile yatırım yapanı yakarım, bankada Türk Lirası bulunduranı yakarım, diyorsun. Yani yüzde 73 enflasyona ezileceksin ben sana 100 lira için 14 lira ödeyeceğim. Böyle bir hesap böyle olabilir mi? Vatandaş bunu gördüğü için döviz alıyor, vatandaş TL'ye düşman değil, vatandaş bunu gördüğü için gayrimenkul alıyor, ham madde alıyor, konut piyasasındaki şişmenin sebebi de bu.''

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN