Serkan Özcan: 20 Aralık'tan bu yana uygulanan politikaların maliyeti 38 milyar dolar

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan KARAR TV'de Taha Akyol ve Mustafa Karaalioğlu'nun konuğu oldu. İktidarın ekonomi politikalarını ve Türkiye ekonomisini neler beklediğini değerlendirdi.

BİRGÜL TEKÇE | KARAR

KARAR TV'de Taha Akyol ve Mustafa Karaalioğlu'nun sorularını yanıtlayan Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, 20 Aralık'tan sonra kur korumalı mevduatla birlikte uygulanan politikalarda, kuru tutabilmek için harcanan paraların 38 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirterek ''Memlekette bir servet transferi ortamı oluşturdular. Siz milyonlarca insanın nafakasını alıyorsunuz. Size olan emaneti alıyorsunuz, devlet yetkisi ile topluyorsunuz 300-500 bin tane zengine aktarıyorsun'' ifadelerini kullandı.

İktidarın ekonomi politikalarını değerlendiren Özcan, ''20 Aralık'tan sonra sonra kur korumalı mevduatla birlikte uygulanan politikalarda, kuru tutabilmek için harcanan paraların 38 milyar dolar düzeyinde olduğunu düşünüyoruz. Hesapladık 38 milyar dolar satış var'' şeklinde konuştu. Özcan sözlerine şöyle devam etti:

''Türkiye'de bugün uyguladıkları ekonomi politikalarıyla kurun daha fazla yükselmesi için her şeyi yapıyor. Şu andaki ekonomik politikalarının özünde faiz %14'de duracak ama enflasyon 70 böyle bir ülkede enflasyon kontrolü olmaz. Bu ben zaten enflasyonu tutmak istemiyorum deklarasyonudur.''

KONUT KRİZİ İLE MÜCADELE ETMEK İÇİN İHBAR HATTI KURUYORLAR

Özcan iktidarın ekonomi politikalarının krizi anlamaktan uzak ve teşhis ve tedavinin yanlış olduğuna vurgu yaparak ''Aynı dönemde sözüm ona desteklemek için piyasaya kredi enjeksiyonuna devam ediyorsunuz. Hızla bir kredi büyümesi oluyor. Bir yandan faizi enflasyonun beşte biri mertebesinde tutuyorsunuz bir enflasyonla mücadelesi yapıyoruz diyorsunuz. O da yetmiyor üzerine bir kredi enjeksiyonu yapıyorsunuz. Bütün bunlardan sonra size enflasyonla ilgili bir soru sorulduğunda da meseleyi zabıtayla marketin önünde sopayla bekleyerek çözeceğim diyorsunuz. Kira fiyatları için bir ihbar hatları kuracaklarmış. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin düştüğü duruma bakar mısınız. Türkiye Cumhuriyetini yöneten hükümet ülkedeki konut krizi ile mücadele etmek için ihbar hattı kuruyor. İşin iktisadi boyutunun altında meseleyi anlamamak, yanlış teşhis, yanlış tedavi var'' ifadelerini kullandı.

Özcan sözlerine şunları ekledi:


Uzun süredir yaşamadığımız başka bir şeyle karşı karşıyız. Bir yandan çok yüksek cari açık veriyoruz bu Türkiye'nin ciddi bir yapısal problemi öte yandan bir bütçe açığı ile karşı karşıyasınız. Bütçe açığı ile ilgili beklentiler bozuluyor. IMF'nin 2022 tahmini Türkiye'de cari açığın %5.7'ye bütçe açının % 6.9'a gideceği yönünde bu inanılmaz bir rakam. Son derece yüksek bir rakam. Eğer IMF'nin tahmin ettiği büyüme rakamları, IMF'nin tahmin ettiği bütçe açığı rakamlarını alıp bakarsanız Türkiye hazinesinde bu sene bütçelenmiş olan 278 milyar liralık açık 600 milyar liranın üzerine çıkacak demektir. Ben bunun son derece makul ve mantıklı bir tahmin olduğunu düşünüyorum.

SADECE 5 AYDA HAZİNEYE YÜK 120 MİLYAR

Sadece 5 ayda kur korumalı mevduat nedeniyle hazineye 100 milyar liranın üzerinde bugün kurdaki hareketlilik nedeniyle 120 milyarın üzerinde Türk lirası para yüklenildiğinin altını çizen Özcan, ''Bunu vatandaşımızı anlatmamız gerekiyor. 120 milyar dediğimiz para bizim 2022 için hesap ettiğimiz toplam bütçe açığının neredeyse yarısı. Bu sadece KKM'den gidiyor. Buna ödediğimiz faizler dahil değil, buna önümüzdeki dönemde gelişebilecek ve artabilecek faiz yükü dahil değil. Memlekette bir servet transferi ortamı oluşturdular. Siz milyonlarca insanın nafakasını alıyorsunuz. Siz olan emaneti alıyorsunuz devlet yetkisi ile topluyorsunuz 300-500 bin tane zengine aktarıyorsun. Bu ülkede 500 bin kayıtlı çiftçi var. 5 milyon tarım istihdamı var. Oraya aktardığımız toplam destekler 29 milyar lira siz 29 milyar lira Türkiye'nin tarımı destekleme parası aktarırken, 120 lirayı 5 ayda cahilliğinizle yakıyorsunuz. Burası bu şekilde ayakta duramaz'' dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN