Bayramoğlu: Babacan için bu bir meydan okuma

Ali Bayramoğlu ve İsmet Berkan KARAR TV'de tartışma yaratan Gezi Davası kararlarını ve Ali Babacan'ın seçim hamlesini değerlendirdi.

KARAR Yazarları Ali Bayramoğlu ve İsmet Berkan KARAR TV'de gündemi değerlendirdi. Gezi Davasına ilişkin konuşan Bayramoğlu, Kuralların yerine vicdan hukukun yerine takdir alıyor, bu kurumların ortadan kalktığı kişinin egemen olduğu ve bunu da topluma vicdan üzerinden anlatmaya çalıştığı bir yapılanmayı ifade ediyor'' ifadelerini kullandı. DEVA Partisi'nin seçim hamlesine yönelik ise Babacan için bu bir meydan okuma dedi. Berkan da, Bu durumda DEVA Partisi teşkilatında sevince sebep olmuş, ben olmuş olabileceğini düşünüyorum. Sonuçları çarpıcı olabilir, yıkıcı olabilir muhalefet açısından ama ben bunu saygıdeğer olarak gördüm'' dedi.

Gezi Davası'nın olmaması gereken bir dava olduğunun altını çizen Berkan, ''Ortada bir suçlama yok, suçlama son derece soyut bir suçlama ceza davasında şahsi suçlar yargılanır kimse için böyle bir delil yok. Bu davadan Osman Kavala ve bütün diğer kişilerin de beraat ettiğini kenara yazalım. Beratten müebbet hapse dönüşmesi de zaten bir tuhaflık olduğunun en büyük göstergesi. insanların umutlarının Tayyip Erdoğan'ın ruh haline göre şekilleniyor olması da anormalin şahikası. Neden bir hukuk devletinde bir ülkenin yöneticisinin ruh hali mahkemelerin vereceği kararda etkili olsun ki olmaz böyle bir şey ama biz, biz de olacağını kabul etmiş durumdayız. Bunun normal olduğunu düşünmüyoruz. Bunun normal olmadığını kocaman harflerle bir kenara yazalım anormal bir ülkede yaşıyoruz, anormal bir durum var burada'' şeklinde konuştu. Berkan sözlerine şöyle devam etti:

''Bu dava bize şunu gösteriyor mahkeme heyetinde 2018 yılında AK Parti'den milletvekili aday adayı olmuş Samsunlu bir avukat var. Tabii milletvekili olmayınca Ağır Ceza Hakimi olmuş çok daha vahim bir durum 2019 yılının sonlarına doğru da yargıçlık mesleğine geçmiş. 15 Temmuz sonrası yargıda yaşanan büyük yargıç ve savcı tasfiyesinin ardından ciddi bir yargıç açığı oluştu. AK Parti'de bu açığı doldurmak için avukatlara yargıçlık yolu açtı. AK Parti'ye yakın olan avukatlarında yargıçlık mesleğine geçebilmesi için sınavdaki geçme puanı 90'dan 70'e düşürdü arkasından mülakat kondu. Dolayısıyla geçmişte AK Parti saflarında siyaset yapmış pek fazla avukat bugün yargıçlık mesleğine geçti daha vahimi ağır ceza heyetlerinde de daha 3 yıl önce mesleğe geçmiş insanlar var. Bu çok vahim bir durum.''

Dava kararı karşında bu şok olma durumunun, bu hukuksuzluğun, bu otokratizmin vardığı noktayı hala insanların sindirememesi, anlayamaması aklının kabul etmemesi, bu kadar da olmaz demesi ile ilgili olduğunu belirten Bayramoğlu, ''Bu gerçek gibi bir insanın suratına vuran bir tokat. Demek ki bir ülkede demokrasi yoksa, hukuk devletinin tozu kalmamışsa, siyasetin iktidarın başındaki kişi ne derse o olabiliyor'' dedi. Bayramoğlu sözlerine şunları ekledi:

''Açıkçası bu en korktuğum şeyi ifade ediyor. Kuralların yerine vicdan hukukun yerine takdir alıyor, bu kurumların ortadan kalktığı kişinin egemen olduğu ve bunu da topluma vicdan üzerinden anlatmaya çalıştığı bir yapılanmayı ifade ediyor. Osman Kavala davası her anlamda Türkiye'nin gündeminde kalmaya devam edecek diye düşünüyorum. Avrupa Konseyi'nde Türkiye'nin üyeliğini askıya alması çok büyük bir ihtimal artık. Bütün bunlar Tayyip Erdoğan'ın kullanacağı yeni araçlar''

DEVA PARTİSİ TEŞKİLATINDA SEVİNCE SEBEP OLMUŞ

Dev Partisi'nin seçime kendi adıyla girecek olması üzerine konuşan Berkan, ''Ali Babacan ben yüzde 7 oy alırım diyor. ittifak içinde olur ya da olmaz bunu bilmiyoruz ama yeni gelen seçim kanunu ile milletvekili seçiminde yapılan ittifaklar anlamlı olmaktan çıktı. Her parti kendi oyuyla kazanabildiği kadar milletvekili çıkaracak. Burada Ali Babacan, parti olarak varlığımızı sürdüreceksek ve Türkiye'nin geleceğinde bir rolümüz olacaksa bizim 4-4.5 oylarla değil yüzde 7-10-15-20'lerde olmamız lazım. Bunun şartı da AK Parti'nin oylarını yüzde 20'ye kadar indirilmesidir. Biz bir cesaret gösterelim boyumuzun ölçüsünü alalım diyorlar. Bu durumda DEVA Partisi teşkilatında sevince sebep olmuş, ben olmuş olabileceğini düşünüyorum. Çünkü her parti teşkilatı kendi ayakları üzerinde durmak ister. Ben kendi gücümle olabiliyorsan bir güç ifade ederim var olurum yoksan da yok olur giderim diyor, ben saygıdeğer buldum. Sonuçları çarpıcı olabilir, yıkıcı olabilir muhalefet açısından ama ben bunu saygıdeğer olarak gördüm'' dedi.

Bayramoğlu da, ''Ali Babacan diğer küçük partilerden önce küçük bir parti olma fikrini kabul etmediğini kendi başına bir özgür ağırlığı olduğunu ve buna bir meydan okuma olarak baktığını söylüyor. Daha da ötesi böyle bir durumda destek oyları alabilir yani barajı geçmesini sağlayacak oylar bir partiden çıkıp oraya yönelebilir. Bunlar pekala mümkün, başka siyasi partiler için bunlar oldu stratejik ve fayda oyları olabilir. Dolayısıyla son derece akıllı bir çıkış ve Ali Babacan'ın bugüne kadar sürdürdüğü daha kişilikli, daha bağımsız, daha dik duruşuna da son derece uygun olduğunu düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN