Berkan: Bu artık kabak tadı veren bir propaganda

KARAR Yazarları Ali Bayramoğlu ve İsmet Berkan KARAR TV'de kriz sonrası anket sonuçlarından ''Meclis'te terörist istemiyoruz'' tepkilerine kadar gündemin öne çıkan başlıklarını değerlendirdi.

Ali Bayramoğlu ve İsmet Berkan KARAR TV'de gündemin öne çıkan başlıklarını değerlendirdi. Gündeme gelen ''Meclis'te terörist istemiyoruz'' tepkilerine Berkan, ''Bu artık o kadar kabak tadı veren bir propaganda çizgisine dönüştü ki bence kullanışlılığı da ortadan kalktı'' dedi.

BU ARTIK KABAK TADI VEREN BİR PROPAGANDA

TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP'li Semra Güzel'in PKK'lı teröristle ortaya çıkan fotoğraflarına sert tepki gösterdi. Erdoğan'nın, "Biz parlamentomuzda bu tür birilerini görmek istemiyoruz." ifadelerine değinen Bayramoğlu, ''Cumhurbaşkanı’nın konuşmasında muhatap HDP değildi, Semra Güzel’de değildi. Muhatap CHP’ydi. CHP’ye işaret ederek sizin ortaklarınız, tarzı bir açıklama yaptı. HDP seçim sisteminde ne kadar önemli biliyoruz. HDP’yi kriminalize etmek, ona yaklaşma ihtimali olan herkesi tehdit ederek milliyetçi reaksiyonu davet etmek gibi bir hamle olduğu görünüyor'' dedi. Bayramoğlu sözlerine şöyle devam etti:

''Bu bir siyasi manevra, burada niyet çok açık HDP ile ilişki kuracak siyasi partilerin alanının daraltmak. Kürt seçmenin bölünmesi iktidar cenahının oy kazanmasına vesile olarak görülüyor. Burada şu görülüyor yarın Kemal Kılıçdaroğlu aday olsa O'nun mezhebi ile ilgili Tayyip Erdoğan hiç sakınmadan Türkiye’nin en hassas alanını çok rahat kaşıyabilir. Demek ki bu bölücülük meselesi kuvvetlenecek ve Türk siyasetinin hareket alanında böyle dosyalar artacak. Elinde imkan yok acz durumunda ve bunlara sarılıyor denebilir. Cumhurbaşkanı her zaman bunu yaptı. Kuvvetli bir kutuplaşma ve gerginleşme politikası kadar insanların kafalarını karıştıracakta girişimler bunlar.''

Konu üzerine Berkan da ''2017’de ölmüş birinin büyük ihtimalle öldüğü günden itibarinde ellerinde olan cep telefonundan elde edilmiş verilerin 2022 yılının ocak ayında ansızın gazetelere servis edilmesi neden. Suçsa o görüntüler söz konusu millet vekili 2018’de seçime girmeden önce adli makamlar bunları kullanır, hakkında terör davası açarlardı. Seçime girme yeterliliği ortadan kalkardı. Şimdi fezleke hazırlıyorlar ama bunlar hep büyük sembolü oluşturmanın parçaları. Yapmak istedikleri belli HDP’nin kriminalize edilmesi, onlar zaten terörist birde onlarla iş birliğinde olanlar var biz halka onları şikayet ediyoruz diye bunu kafalarında vardırmaları'' ifadelerini kullandı.

Berkan sözlerine şunları ekledi:

''Türkiye’de 6 milyon seçmeni olan bir partiden bahsediyoruz. HDP eşittir terör diyor. Bu söylem çok ciddi bir tepki gördü yerel seçimlerde. Sadece Kürtlerden değil potansiyel AK Parti ve MHP seçmeninden de gördü. O varsayım 2015’de yerinde durduğu gibi durmayabilir. O dönem hendek savaşları vardı. PKK şehirlerde bombalar patlatıyordu. İnanılmaz bir terör dalgası altında yaşıyorduk. Bugün orada değiliz dolayısıyla 2015 yılında yarattığı o etkiyi bugün yaratmıyor olabilir.''

''Bu artık o kadar kabak tadı veren bir propaganda çizgisine dönüştü ki bence kullanışlılığı da ortadan kalktı. Ortada bir suç varsa 5 yıldır neredeydiniz. Belli ki bu fotoğraf iktidar güçlerinin elindeydi seçim öncesinde ama etkili olmayacağını düşünüp kullanmadılar, bugün kullanıyorlar. Bu da sanki bir çaresizlik ifadesi gibi geliyor bana. Elinizdeki tek alet çekiçse her şey çivi görünür. Eldeki tek alet çekiç ve elde çivi de yok hep aynı çivinin üstüne vuruyoruz. Bu bir atak hareketi değil, mevcudu koruma hareketidir.''

MUHALEFET VE İKTİDAR ARSINDAKİ FARK BIÇAK SIRTI

Ekonomik kriz sonrası açıklanan anket sonuçlarına değinen Bayramoğlu, ''Bu krizin çok sert sonuçları olabileceğine dair varsayımlar vardı ama öyle olmadı. İktidar oy kaybetmiş, kaybediyor da. Erozyon uzun süredir var, devam ediyor. İktidar bloğu ile muhalefet bloğu arasında ki puan farkı çeşitli anket gruplarına göre değişik gösterse de 3-4 puan gibi görülüyor. Metropoll’ün anketine baktığımızda kararsızlar dağıtılmadan 4 puanlık bir fark var dağıtılırsa 3 puana düşüyor ya da tam tersi. Denge yine bıçak sırtı, eğilim bir tarafın güçlenmesi üstüne. 21 araştırma şirketinin yaptığı 103 anketin ortalama sonucunu çıkarmışlar, AK Parti’de 6 puanlık kuvvetli bir gerileme var buna rağmen CHP ve İYİ Parti’de oy artışı 2’nin ötesine geçmiş değil. Bir tarafta erozyon var ama büyük bir denge oynaması yok. Tabi burada anketlerin kendisi ne kadar gerçekçi inanılır, krizin sonuçları tam hissedildi mi hissedilmedi mi buna bakmak lazım'' ifadelerini kullandı.

Anket çalışmalarının büyük oranda telefon üzerinden yapıldığına vurgu yapan Berkan, ''Yüz yüze yapılan çalışmalar görece az, bu çalışmalar üzerinde de bir baskı ihtimali bir hafta on gündür belirmiş durumda. Tokat'ta ve başka bir şehirde anketçilere polisler gözaltına aldı. Anketlerin yöntem olarak bir problemi var, bunu aşmalarına da devletimiz yardımcı olmuyor, tam tersine köstek oluyor. Bu durumda manzarayı doğru yansıtamıyor olabilir'' dedi.

Berkan sözlerine şunları ekledi:

''Genel olarak bu izlenim artık herkes tarafından kabul görmüş durumda Cumhur İttifakı meclisteki çoğunluğunu kaybediyor, yerine bir çoğunluk geliyor mu bu konu soru işaretleriyle dolu. HDP'nin sistem içindeki kilit rolü sistemin 2 buçuğuncu partisi olarak bir hayli önemi artmış durumda. İktidar ve Meclis içi denklemlerde HDP'siz hareket etmek çok kolay olmayacaktır. Ya da HDP'nin tek bir yönde hareket etmesi yön belirleyici olacaktır.
Anketlerde CHP ve İYİ Partinin en azından iktidar bloğundaki kayıp kadar kazanç elde edemiyor gibi gözükmesinin arka planında sanki Gelecek ve DEVA alıyor gibi görünüyor. Baktığınız da bu iki partinin aldığı oy 6 civarında, iktidar bloğunun kaybı da bu gibi görüyor. Oradan gelen buraya gitmiş gibi.''

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN