Bayramoğlu: İktidar popülist milliyetçilik üstünden bütün kozlarını oynuyor

KARAR Yazarları Ali Bayramoğlu ve İsmet Berkan KARAR TV'de ''Meclis'te terörist istemiyoruz'' tepkilerinden Meclis'teki partiler dokunulmazlık dosyaları hakkındaki tutumlarına kadar gündemin öne çıkan başlıklarını değerlendirdi.

Ali Bayramoğlu ve İsmet Berkan KARAR TV'de gündemin öne çıkan başlıklarını değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in bir fotoğrafıyla ilgili olarak, “Onunla beraber 14 kişi var. Süratle dokunulmazlıklarının kaldırılması için adım atıldı” sözleri üzerine Bayramoğlu, ''Politik olarak kullanıldığı özellikle iktidar cenahının tepkisel ve kuvvetli bir öteki üzerine kurulu, popülist milliyetçilik üstünden bütün kozlarını oynadığı açık'' ifadelerini kullandı.

İKTİDAR POPÜLİST MİLLİYETÇİLİK ÜSTÜNDEN BÜTÜN KOZLARINI OYNUYOR


HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in başına gelenlerin Güneydoğu'da herkesin başına gelebileceğini belirten Bayramoğlu, ''Kürt olmayan o bölgede yaşamayan bizler için daha kolay meşru gayri meşru şiddet karşıtlığı o bölgede yaşayanlar için net olmuyor. Bir insanın dağa çıkıyor olması onun evlatlıktan çıkıyor, kardeşlikten çıkıyor, sevgililikten çıkıyor olması anlamına gelmiyor. Oradaki bu akrabalık, haber alamaya çalışmak gibi unsurları dikkate aldığımızda bu mesele buraya yansıyor. Çözüm süreci başladığında çok fazla kişi gidip sevdiklerini, akrabalarını buldu. Bu bir suç ise o zaman yapılan her şeyin suç olması lazım kaldı ki bu insani bir şey. İnsanlar hapishaneye de gidip akrabalarına açık görüşte sarılıyorlar. Bu resim insani boyut etrafında çekilebilirdi. Türkiye bugünkü koşullarda yaşayan bu kadar gergin bir ülke olmasaydı elbette bunlar gündeme gelir işin insani boyutu da devreye girer belki çokta makul bir şekilde bu iş çözülebilirdi. Empati duygusunun sıfır olduğu bir tablo karşımıza çıkıyor. Politik olarak kullanıldığı özellikle iktidar cenahının tepkisel ve kuvvetli bir öteki üzerine kurulu, popülist milliyetçilik üstünden bütün kozlarını oynadığı açık. Bunu ekonomide de yapıyoruz, felaket yaşanıyor fakat kurtuluş savaşı adı altında yine bir öteki tarif ederek yol alıyoruz ve toplumu ikna etmeye çalışıyoruz. Burada da aynısını yapıyoruz'' ifadelerini kullanan Bayramoğlu sözlerine şöyle devam etti:

''Dokunulmazlık fezlekelerine muhalefet cephesinde İYİ Parti'nin evet oyu vereceğini söylemesi çok şaşırtıcı değildi. CHP'nin böyle bir açıklamada bulunması bence çok erken ama erken olmasının bir anlamı var, oradan yapılan saldırı ve baskıdan rahatsız ve baskıyı bertaraf etmek için onlar gibi olmaya çalışmak. Bu tabi CHP'nin özellikle Kılıçdaroğlu'nun HDP ile ilgili söylediklerini, çıkışlarını birazcık gölgeliyor. Gölgelemese bile paradoks unsurlar oluşturuyor. Bu biraz bize Türk siyasetini de tarif ediyor. Bir taraftan iktidarın elinde tek unsur var milliyetçilik ve her şeyden milliyetçilik yağı çıkartıp onunla yol almaya çalışıyor. Oy oranlarına bakınca bunun kısmen yaradığını söyleyebiliriz. Hala muhalefet cenahı bu konuda yeterince cesur ve ayrışan bir noktada değil.''


Konu üzerine konuşan Berkan da, ''Eskiden minare çalınırken bir kılıf ayarlama ihtiyacı duyulurdu artık o kılıfa bile gerek yok insan aklıyla zekasıyla her şeyiyle alay eder bir seviyeye geldi bu işler. Semra Güzel bir fotoğraf çekmiş fotoğraf siyaseten tatsız bir fotoğraf olduğuna kuşku yok. Siyasetçiyi özellikle Batıda zor durumda bırakır, Güneydoğuda zor durumda bırakmayacak tam tersine oy arttıracak bir fotoğraftır. Tek bir fotoğrafın adli sonuç doğurmaması gerekir. Unutmayalım ki fotoğrafta bulunan erkek kişisi bir terör örgütünün üyesi ki zaten çatışmada öldürülmüş. Başka bir terör örgütünün lideriyle fotoğrafları yayınlanan bakanlar var hükümetimizde. O da terör örgütü o da terör örgütü mahkemelerimizin kararına göre birinde bir militan birinde örgüt lideri sonuçta yan yana fotoğraflarda var. Demek ki tek başına fotoğraf kanıt değil başka ilişkilerinin de olması lazım. Semra Güzel’le ilgili terör örgütüne üye olmak destek olmak gibi o fotoğraf dışında neler var henüz bilmiyoruz. CHP'de kendine gelecek eleştirileri kesmek için biz de evet oyu vereceğiz diyor bir kişiyi feda edebiliyor.'' dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN