Sert: Her cemaat iktidarın arka bahçesi değildir

Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara, bıraktığı yazılı ve video mesajından sonra intihar etti. Kara’nın kaydettiği videodaki ‘Aile baskısıyla cemaat yurdunda kaldım’ sözleri cemaat yurtları tartışmasını başlattı.

Üniversite öğrencisi Enes Kara’nın ölümü Türkiye’yi yasa boğdu. Kara’nın kaydettiği videodaki ‘Aile baskısıyla cemaat yurdunda kaldım’ sözleri gündem oldu. Enes’in intiharı cemaat yurtları tartışmasını da başlattı. Konu üzerine Karar Tv'de konuşan Osman Sert, ''Bu kadar hassas bir konunun insanların durdukları yer için bir cephane haline gelmesi oldukça üzücü, Türkiye’de her cemaat iktidarın arka bahçesi değildir'' ifadelerini kullandı.

Üniversite öğrencisi Enes Kara'nın intiharı üzerine başlayan cemaat yurtları kapatılsın tartışmaları hakkında konuşan Sert, ''Bu kadar hassas bir konunun insanların durdukları yer için bir cephane haline gelmesi oldukça üzücü, bu konu asla küçümsenecek ve yok sayılacak bir konu da değil, çok sofistike bir şeyle karşı karşıyayız. Cemaat, tarikat yurtları Türkiye’de bir vaka, içerisinde bir sorun ortaya çıkıyor ve bu sorunun karşında gösterilen ilk tepki, cemaat ve tarikat yurtları kapatılsın oluyor. Cemaat ve tarikat yurtları kapatılsın diyenler muhtemelen sayı saymayı bilmiyorlar. Türkiye’de ne kadar cemaat yurdu var, ne kadar tarikat yurdu var, burada kaç bin öğrenci barınıyor. Kapattığınızda neyle karşı karşıya kalırsınız, el koymayla özel mülkiyete girer misiniz farkında değiller. 12 Eylül'de bu yapıldı, el konuldu. Bu hiçbir hukukun olmadığı darbe yönetimiydi. Bunların tek fonksiyonu yurt açmak mıdır, Türkiye toplumunun genetiğinde kodlarında bunların yeri neresidir, bunları düşünmeden, bir gencin yaşadığı acı üzerinden bu kadar kestirme ve sonuçsuz bir yere gitmek kimlik siyasetini besler'' dedi.

Sert sözlerine öyle devam etti:

''Bunun üzerinden bir fayda zarar analizi yapmak çok can acıtıcı bir şey. Bunu bu şekilde tepki gösterenlerin Türkiye gerçeğinden ne kadar uzak olduğunu gösteriyor. Kaldı ki sorunu da çözmüyor. Geçmişe dönük bir şey yapsak başörtüsüne karşı çıkanlarla örtüşen refleksler göreceğiz. Orduda normal beş vakit namazını kılan askerlerin ordudan atıldığını gördük. Ülkesine bağlı ama ibadetini de yerine getirmek isteyen muhafazakâr kimseyi bırakmıyorsun sonra ortaya gözüyle namaz kılan, içki içip daha sonra kusan, oruç tutuyormuş gibi yapan saçma amorf bir FETÖ yapısının orduyu ele geçirdiğini gördük. İşte bunları bugün kapatırsanız aynı anomaliler devam edecek. Bu kapatılsın jargonu mevcut sistemin sürekliliğini uzatan bir şey''

HER CEMAAT İKTİDARIN ARKA BAHÇESİ DEĞİL

Türkiye’de her cemaat iktidarın arka bahçesi olmadığını belirten Sert, ''Merkez sağda duran Ak Parti'ye her seçimde hayır diyen cemaatlerde var. Kategorizasyon doğru değil. Her şeye bütün bu kutuplaşmaya rağmen cemaat gerçeğiyle, cemaat yurtlarıyla, orada yaşanan sorunlarla bu ülkenin yüzleşmesi gerekiyor. Cemaat yurtlarında işlenen suçların, yapılan yanlışların da sadece onlar tırnak içerisinde dini bir yapıyı temsil ettikleri ve onlar yanlış yaptıklarında bütün Müslümanlar ve İslam yanlıştır anlamına geliyor algısı uyanmasın diye bunu eleştirmekten kaçmamak gerekir'' ifadelerini kullandı. Sert sözlerine şunları ekledi:

''Devletin bütün öğrencilere tercih hakkı sunması lazım. Kapatılsın diyenlerde sadece kendi gibi düşünen gençler olsun diye yurt açmak istiyorlar. Onların yurduna gidenlere de kendi ideolojilerini aşılamak istiyorlar. Mevzu bu katı yapıların dışında bütün öğrencilerin erişebileceği yurt imkanlarını sağlamak olmalıdır. Bugün YÖK üniversitelere kontenjan tanımlarken orada ki yurt imkanları Gençlik ve Spor Bakanlığı'yla koordine ediliyor mu? Bu kadar plansız bir yerde bu kadar üniversite açıyorsunuz orada bir boşluk oluşuyor. Bugün 60 bin İletişim Fakültesi mezunu var ne yapacak bu insanlar. Bu binada çalışan insan sayısı belli, işsizliği 4 yıl daha ötelemek için diplomalı işsizler ordusu oluşturuyorsunuz. Yurt imkânı sağlamıyorsunuz belki de onlarda nereyi bulursa orada kalıyorlar. Tek bir örnek üzerinden gittiğimiz de fotoğrafı doğru okuyamayız. Rahmetli gencimizin birçok farklı sebebi olabilir. Onun üzerinden bütün sorunu tanımlamak da doğru değil. Devletin öğrencilere herhangi bir yere mecbur kalmadan gidebilecekleri imkanları sağlaması gerekiyor. Özel müteşebbislerin denedim şartı ve eğitimin şartlarını tesis edecek şekilde yurt açmalarına kimse bir şey diyemez. Fakat oradaki dini anlayışında gözden geçirilmesi lazım. Kimseye bir din anlayışı dikte edemezsiniz.''

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN