Kurbanoğlu: Sığınmacıları göndereceğim demek hukuk açısından cinayet

Gelecek Partisi Parti Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Kurbanoğlu, KARAR TV'de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un konuğu oldu. İktidar ve muhalefetin sığınmacı politikalarına ve Türkiye'deki sığınmacıların yaşadığı sorunlara değindi.

BİRGÜL TEKÇE | KARAR

KARAR TV'de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sorularını yanıtlayan Gelecek Partisi Parti Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Kurbanoğlu, Sığınmacı meselesini hep siyasal iktidar yanlılığı ya da karşıtlığı üzerinden tartıştığımızı belirtip bakış açımızı değiştirip insan odaklı yaklaşmanın önemine vurgu yaparak, ''Esad'la görüşeceğim, el sıkışacağım, Esad'ın bölgelerine göndereceğim demenin bir reel karşılığı olup olmaması bir yana bu uluslararası hukuk açısından bir cinayet'' ifadelerini kullandı.

Siyasette ve sokakta yaşanan sığınmacı tartışmasına yönelik değerlendirmelerde bulunan Kurbanoğlu, ''Son 10 yılı göz ettiğimizde toplumun sığınmacıları çok olgunlukla, medeni ve kuşatıcı bir şekilde karşıladığını düşünüyorum. Toplum kendi içinde doğal bir entegrasyon sağladı, doğal uyum süreçleri yaşadı. Fatih gibi kalabalık yerlerden tutun Antep gibi hatta Hatay gibi hep konu ettikleri nüfus daha fazla artıyor dedikleri coğrafyada bile sığınmacılarla halkın belli bir uyum içerisinde olduğu olay ve hadislerin olmadı ve aksine katkısı olduğu sıkıntı çeken esnafın ve halkın daha iyi olduğu görüldü. Bu konuyu sağlıklı konuşamadığımız için bunları hiç giremiyoruz. 2011 yılından beri biz bu meseleye hep siyasal iktidar yanlılığı ya da karşıtlığı üzerinden tartışıyoruz'' dedi. Kurbanoğlu sözlerine şöyle devam etti:


''2019 sonrası özellikle yerel seçimlerle alakalı olarak nerede sığınmacı karşıtlığı, göndereceğiz söylemi varsa orada alkışlandıkları söyleniyor. Dolayısıyla bunun siyaseten faydalı olduğu görünüyor ama ülkeye vereceği zararlar maalesef hesap edilmiyor. 31 Mart seçimlerinde sığınmacıları günah keçisi ilan ettiler. Adını düzensiz göçmenle mücadele koyuyorlar bu doğru değil. İnsanlar sığınmacı, bunların statüleri var, hukuki güvenceleri var, velev ki düzensiz göçmen bile olsa düzensiz göçmen de şu değil, kaçak göçek gelen serseri mayın yaşayan geldiği ülkeye sorun yaratmaya gelmiş insanlar değil.''

İNSAN ODAKLI YAKLAŞMAMIZ GEREKİYOR

Sığınmacıların geri gönderilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Kurbanoğlu, ''Sığınmacıları asla geri gönderemezsiniz. Sığınmacıları geri göndermeye ne Amerika'nın, ne Putin'in ne Asya'nın ne Afrika'nın ne Türkiye'nin hiç kimsenin hakkı yok. Sığınmacıları gönüllü geri gönderme sözleri kullanılıyor bunun bile bir sürü şartı var. AİHM'in 11 tane kriteri var. Bu nokta sağlıklı tartışılmadığı için kafalar da karışık özellikle hukuki boyutunu kamuoyu bilemiyor. Bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor önce insan odaklı yaklaşmamız gerekiyor. sorun ırkçıların bahsettiği sorun değil, ırkçıların ve yabancı düşmanlarını bahsettiği sorun bizim bahsettiğimiz sorun değil. Biz sorunu sığınmacıları düşünerek zihnimizde kodluyoruz'' şeklinde konuştu.

.

ULUSLARARASI HUKUK AÇISINDAN BİR CİNAYET

Muhalefete de seslenen Kurbanoğlu, ''Önce sığınmacı merkezli sorunlar var. Kitle imha silahlarından, kimyasal silahlardan kaçmış, buraya sığınmış insanların sorunu var. Güvenlik sorunları var, tacizler var, küçük çocuk tacizleri var çünkü aileler korkuyorlar şikayet edemiyorlar. Çocuklarını burada büyüten, okullara gönderen, birtakım hakları elde etmiş sığınmacılarda güvende değiller. Ben buradan muhalefet kitlesine de söylüyorum, Esad'la görüşeceğim el sıkışacağım, Esad'ın bölgelerine göndereceğim demenin bir reel karşılığı olup olmaması bir yana bu uluslararası hukuk açısından bir cinayet, bunu yapamazsın gönderdiğin yerle alakalı uluslararası hukuk sorunu var'' dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN