Kelkit Çayı'nda korkutan görüntü

Sivas'ta bulunan Kelkit Çayı'nnın su seviyesindeki azalma gözle görülür duruma geldi. Doç. Dr. Taner Çifçi, ortalama yağış miktarında azalma olduğunu söylerken, insanların doğayı ve kaynakları da yanlış kullandığına dikkat çekti.

Sivas'ın Suşehri ilçesine 6 kilometre uzaklıktaki Akçağıl köyü yakınlarından geçen Kelkit Çayı'nda su seviyesi, önceki yıllara göre azaldı. Üzerinde Kılıçkaya ve Çamlıgöze Barajı da bulunan çayın debisindeki azalma, gözle görülür seviyeye ulaştı. Debi arttığında su altında kalan tarihi Akçaağıl Köprüsü, yeniden kullanılabilir hale gelirken, daha önce çay yatağında sular altında kalan ağaçlar da çekilmeyle gün yüzüne çıktı. Su seviyesindeki azalma ve ortaya çıkan ağaçlar ile su yatağında oluşan çatlaklar, havadan dronla görüntülendi. 

"ORTALAMA YAĞIŞ MİKTARINDA AZALMA VAR"

Kentte yetersiz yağışların su kaynaklarını olumsuz etkilediğini belirten Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Çifçi, "Son zamanlarda yağışlardan dolayı su kaynakları olumsuz etkilendi. Küresel iklim değişiklikleri hem makro hem de mikro anlamda iklim değişikliklerine sebep oluyor. Sivas'ta 1975 ile 2016 yılları arasında ortalama sıcaklık değeri 9 santigrat dereceyken, ortalama yağış ise 445 milimetre. Günümüzde ise ortalama yağış miktarında azalma var. 445 milimetreden 430 milimetreye yağışlar düşüş gösteriyor. Bir diğer sebep ise insanların doğayı yanlış kullanmasıdır. Kaynaklar çok yanlış kullanıyor. Tarım sulamalarında yer altı suları aşırı derecede kullanılıyor. Bu suların aşırı kullanılması nedeniyle yüzey suları beslenemiyor. Bundan dolayı su seviyelerinde düşüş yaşanıyor" dedi. 

"YAĞMUR TOPLAYAN BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN KORUNMASI GEREK"

Suların ciddi derecede azalmasının öncelikli nedenlerinden olan insanların bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Çifçi, "İnsanlar, bu kaynakların kullanımı noktasında ve korunması noktasında bilgilendirilmelidir. Bu konuyla ilgili yerel ve merkez yöneticiler ile planlamalar yapılmalıdır. Burada özellikle küresel iklim ile ilgili yapılan anlaşmalara da uyulmalıdır. Yağmur toplayan bitki örtüsünün korunması gerekiyor. Tarımda sulama bilincinin de artırılması gerekiyor" diye konuştu. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN