Kemal Sunal kimdir? Ne zaman ve nasıl öldü, kaç yaşındaydı? İşte hayat hikayesi

Kemal Sunal kimdir? Ne zaman ve nasıl öldü, kaç yaşındaydı? İşte hayat hikayesi

Yeşilçam sinemasının unutulmaz oyuncularından Kemal Sunal, 3 Temmuz 2000 tarihinde 'Balalayka' filminin çekimleri için ilk kez bindiği uçakta kalp krizi geçirerek 55 yaşında hayatını kaybetti. 1999 yapımı 'Propaganda' filmi, usta oyuncunun rol aldığı son sinema projesi oldu. İşte, Kemal Sunal biyografisi...

Yeşilçam'ın komedi ustası Kemal Sunal, sevenleri tarafından anılıyor... 10 Kasım'da dünyaya gelen ünlü oyuncu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm tarihi olmasından dolayı doğum günlerini 11 Kasım'da kutluyordu.

Vefa Lisesi'ni 11 yılda tamamlayan Kemal Sunal, Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümünde başladığı eğitimini 12 Eylül 1980 Askeri Darbe nedeniyle yarım bıraktı. Üniversite dönemi ve sonrasında fabrikada çalışan ünlü oyuncu, tiyatro ve sinema dünyasına adım atmadan önce elektrikçi çıraklığı yaptı.

Vefa Lisesi'ndeki felsefe hocası Belkıs Balkır aracılığıyla ünlü tiyatrocu Müşfik Kenter ile tanışan Kemal Sunal, profesyonel oyunculuk yaşamına Kenter Tiyatrosu'nda adım attı. Bir tiyatro oyununda ünlü yönetmen Ertem Eğilmez'in dikkatini çekti ve beyaz perdeyle tanıştı.

1325393.jpg

KEMAL SUNAL'IN HAYAT HİKAYESİ

10 Kasım 1944 tarihinde Malatya'nın Doğanyol ilçesine bağlı Gökçe köyünde dünyaya geldi. Kemal Sunal aslen Malatyalıdır. Çocukluğunu İstanbul'un Fatih ilçesinin Küçükpazar semtinde geçirdi. Ailenin üç çocuğunun en büyüğüydü. Annesi ev hanımı, babası Mustafa Sunal Migros'ta işçiydi. Fiziki olarak babasına çok benziyordu. Çocukluk yıllarını Küçükpazar'da geçiren Kemal Sunal, çekingen bir yapıya sahipti ve bazen dış dünyayla irtibatını kesiyordu.

İlkokula başladığı gün, okula annesi ile beraber gitti. Annesi o gün sınıftaki bütün çocukların ağladığını ancak Kemal Sunal'ın hiçbir şey söylemeden yanında durduğunu söyledi. Ortaokul yıllarında efendi ve utangaç bir insan olarak tanınınsa da lisede çekingenliğinden kurtuldu. Ortaokulu bitirdikten sonra Vefa Lisesi'ne yazıldı.

Lisede, ortaokul yıllarının aksine neşeli biri olarak tanındı. Arkadaşları ile birlikte haylazlık yapmaktan çekinmedi. Yine de sınıf başkanı olduğu için sorumluluk alan Kemal Sunal, bu sayede arkadaşları gibi zıvanadan çıkmadı.

fft371-mf33112758.jpg

OYUNCU OLMAYA LİSEDE KARAR VERDİ

Öğretmenlerine karşı daha saygılı ve mesafeliydi. Ama muzipliğe karşı olmadı. Tiyatrocu olmak istediği için okulda müsamereler düzenledi.

Tiyatroya olan ilgisi felsefe öğretmeni Belkıs Bakır'ın dikkatini çekti. Bakır, Kemal Sunal'a onu bu profesyonel oyunculuğa başlamasını sağlayacak kişiler ile tanıştırabileceğini söyledi.

Ancak babası Mustafa Sunal, oğlunun tiyatrocu olma isteğine başlangıçta karşı çıktı. Belkıs Bakır bir süre sonra Mustafa Sunal'ı ikna etti.

Neticede babası, Kemal Sunal'a tiyatrocu olması için izin verince, Belkıs Bakır onu Kenter Tiyatrosuna götürdü ve Müşfik Kenter ile anlaştı. Sunal'ın yer aldığı ilk tiyatro oyunu Deli İbrahim'di. Bu oyunda celladın yardımcısını oynadı.

Sunal'ın hiçbir diyaloğu olmamasına rağmen seyirci ona yine de gülüyordu. En başta Kemal Sunal ve Müşfik Kenter bu duruma pek anlam veremedi. Kenter Tiyatrosu'nda fazla kalmadı.

Pendik Tiyatrosu'nun kurulacağını haber alınca oraya gitti. Uzun yıllar arkadaşlık yapacağı Bülent Kayabaş ile burada tanıştı. İkisi de oldukça fakirdi. Bazen pazardan domates çalmak zorunda kalıyorlardı. Pendik Tiyatrosu'ndaki gösteriye de fazla ilgi gösterilmeyince tiyatro kapatıldı.

fft373-mf33112761.jpg

ERTEM EĞİLMEZ İLE TANIŞTI, HAYATI DEĞİŞTİ

Ardından Kemal Sunal, Ayfer Feray ve Ulvi Uraz, Devekuşu Kabare Tiyatroları'nda yer almaya başladı. Devekuşu Kabare tarafından sahnelenen Dün Bugün adlı oyunu izleyen Münir Özkul, Kemal Sunal'ın oyunundan etkilenip yanında Ertem Eğilmez'e "Bak Ertem, dikkat bu çocuğa, iş var bunda" dedi.

Özkul'un tavsiyesini dikkate de alıp kendi yöneteceği Tatlı Dillim adlı sinema filminin oyuncu kadrosuna aldı. Acemi birliğini Ankara Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu`nda, 1981 yılında Ankara'da KKK Armoni mızıkasında vatani görevini yaptı. Sanat hayatı, "Zoraki Tabip" adlı tiyatro oyunuyla başladı. 1 yıl kadar Kenterler Tiyatrosu'nda çalıştıktan sonra Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda görev aldı.

1973 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği Tatlı Dillim filmiyle sinemaya adımını attı ve kalabalık kadrolu filmlerde rol almaya başladı. İnek Şaban, Süt kardeşler, Çöpçüler Kralı, Davaro ve Sakar Şakir Filmlerinde canlandırdığı karakterler sayesinde 7'den 70'e herkesin sevgisini kazanarak unutulmaz bir sanatçı olmuştur. Kemal Sunal, peş peşe çevirdiği filmlerle ticari açıdan büyük başarı kazandı.

e5xqrz3xwai8rxy.jpg

YÜKSEK LİSANS YAPTI

Kemal Sunal, filmlerde çoğu zaman saf, şanslı ama iyi yürekli karakterlerin rollerine girdi. 1974 yılında evlendi. Ali Sunal ve Ezo Sunal adlarında, biri erkek diğeri kız iki çocuğu oldu.

1977'de Antalya Film Festivali'nde 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülünü aldı. 12 Eylül öncesi dönemde yarım bıraktığı üniversiteyi, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun olarak 1995 yılında bitirdi ve yüksek lisans yapmaya başladı.

'Komedyen kimliği ile Kemal Sunal'ın ve filmlerinin incelenmesi' başlıklı yüksek lisans tezi, 2005 yılında ailesi tarafından 'TV ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü' ismi ile kitap haline getirilip yayımlandı.

Hayatı boyunca toplam 82 filmde rol aldı. 3 Temmuz 2000 tarihinde 'Balalayka' adlı filmin çekimlerine başlamak için Trabzon'a gitmek üzere bindiği uçakta kalkıştan hemen önce geçirdiği kalp krizi nedeniyle 55 yaşında hayatını kaybetti.

ZİRAAT BANKASI KEMAL SUNAL REKLAMI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN