'Kendiliğinden geçer' demeyin! Diş apsesinde ölümcül risk

'Kendiliğinden geçer' demeyin! Diş apsesinde ölümcül risk

Ordu’da yaşayan 59 yaşındaki İhsan Sağra, dişindeki apseyi 'kendiliğinden geçer' diye önemsemeyince kendini ameliyat masasında buldu. Apsenin akciğerlerine indiği talihsiz adam, bir ay yoğun bakımda kaldı. Uzmanlar ise 'Tedaviye geç kalınırsa iltihap kana karışıp ölümle sonuçlanabilir' uyarısında bulundu.

1 hafta önce dişinde ağrı başlayan 59 yaşındaki İhsan Sağra, ağrı kesici içmesine ve ağrıyan bölgeye düzenli buz uygulaması yapmasına rağmen uyuyamadı. Ağrıları gün geçtikçe şiddetlenen Sağra, 1 hafta sonunda şehirdeki bir diş kliniğine giderek çözüm aramaya başladı. Dişinde apse (iltihap) oluştuğu için bu halde dişi çekemeyeceklerini söyleyen diş hekimleri Sağra’yı eve gönderdi. Dayanılmaz ağrılar ve boyun bölgesinde oluşan şişlikten dolayı soluğu tekrar hastanede alan Sağra, Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ahmet Yılmaz’ın acil olarak gerçekleştirdiği ameliyat ve tedavi sonrası sağlığına kavuştu.

DİŞ APSESİ AKCİĞERİNE YAYILDI

Diş apsesinin hafife alınmayacak kadar ciddi bir rahatsızlık olduğunu belirten Op. Dr. Ahmet Yılmaz, şunları söyledi: 

“Hastamız 59 yaşında bize boynunda şişlik ve ağrı şikayeti ile geldi. İlk geldiğinde konuşmakta bile güçlük çekiyor ve uykusuzluktan yorgun görünüyordu. 1 hafta önce diş ağrısı olmuş ve geçer diye beklemiş, ihmal ettiğinden dişinde apse oluşmuş. Yaptığımız tahlil ve tetkikler sonrası tüm boynunu tutan, akciğere ve kafa tabanına uzanan bir apse olduğunu gördük. Hastamızı acil olarak ameliyata aldık. Boyun bölgesini açarak oluşan apseyi boşalttık, apseli dokuları çıkardık. Bu arada diş hekimimiz Dt. Samet Akbaş da ameliyat esnasında dişini çekti. Hastamızın boynunu açık bırakarak yaklaşık 1 ay yoğun bakımda solunum cihazına bağlı olarak takip ettik. Boynuna günlük pansuman yaptık. Uyguladığımız tedavi sonrası servise çıkardık. Bir müddet serviste takip ederek tekrar kontrole gelmek üzere taburcu ettik.

aw256411-01.jpg

'GEÇ KALINIRSA ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR'

Beyne yakın olduğu için apse tedavi edilmezse beyinde hasar oluşabilir ve tedavide geç kalınırsa iltihap kana karışıp ölümle sonuçlanabilir. Hastamızdakine benzer şikâyetlerle hastaneye başvuran çoğunluğunun hayatını kaybettiğini biliyoruz. Bu nedenle diş ağrısı ve diş apsesi ihmal edilmemesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır.” 

AMELİYAT OLDU, 1 AY SONRA UYANDI

Başından geçenleri anlatırken şaşkınlığını gizleyemeyen Sağra, “1 haftadır diş ağrım vardı. Bir müddet geçmesini bekledim. Ağrı şiddetlenince doktora gittim. Bana apse yaptığını ve apseli bir şekilde dişi çekemeyeceğini söylediler ve beni eve gönderdiler. Eve geldiğimde daha da kötüleştim. Ateşim çıktı, boynum şişti ve yemek yememeye başladım. Konuşamıyor, ağzımı bile açamıyordum” dedi. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN