Kenter’in İBB’ye geçişi meclise takıldı

Kenter’in İBB’ye geçişi meclise takıldı

İBB Başkanı İmamoğlu, usta oyuncunun cenazesinde Yıldız Kenter Tiyatrosu’nun Şehir Tiyatroları bünyesinde faaliyetini sürdürmesi sözünü verdi. Mart ayında başlayan işlemler üç farklı komisyonda incelendi. Ortak rapordan ‘Tiyatroyu İBB satın alsın’ teklifi çıktı. Ancak İBB Meclisi’ne gelen rapor AK Parti ve MHP’nin oylarıyla komisyona iade edildi. CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı “Tam olarak intikam hareketi. Onlar için İstanbul’un önceliği diye bir şey yok, siyasetin önceliği var” sözleriyle tepki gösterdi.

SALİHA SULTAN | KARAR

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Kasım 2019 tarihinde hayatını kaybeden duayen tiyatrocu Yıldız Kenter’in cenaze töreninde verdiği “Yıldız Kenter Tiyatrosu yaşatmak sorumluluğunuzdur, İBB bünyesine alacağız” sözü cuma günü İBB meclisinde AK Parti ve MHP’nin engeline takıldı. Belediyenin Hukuk, Altyapı, Mesken ve Emlak-Kültür ve Sanat komisyonları, İBB Şehir Tiyatroları’nın Yıldız Kenter Tiyatrosu’nun bünyelerine kazandırılması yönündeki talebi üzerine yaptığı değerlendirmenin ardından ortak bir rapor hazırlamıştı. Kenter Tiyatrosu’nun binasının satın alınarak İBB Şehir Tiyatroları bünyesine kazandırılmasını içeren rapor, 17 Temmuz’daki meclis oturumunda oylamaya sunulamadan AK Parti ve MHP’li meclis üyeleri tarafından komisyona geri iade edildi. Raporun geri iadesine mecliste ilk tepki CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı’dan geldi. Balyalı “Bu tam olarak bir intikam hareketidir. Bugün tartışmalar nedeniyle AKP’nin intikamcı davranışı yüzünden komisyona geri çekiliyor. Uzun süre konuşulmuş, tartışılmış sonuca bağlanmış. Ama bunların hiçbir önemi yok. AKP için İstanbul’un önceliği diye bir şey yok, onların siyasetinin önceliği var” dedi. AKP’li Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammed Kaynar ise raporun komisyona iadesini “Yıldız Kenter ismi ile ilgili bir sorun yok. Satın alınması talep edilen taşınmaz ile ilgili bazı teknik sıkıntılar olduğu ifade edildi. Bu çerçevede tapu kaydı ve satın alma amacı doğrultusunda teknik inceleme yapılması gerekiyor” sözleriyle savundu.

‘TÜRKİYE’DE BÖYLE BİRİLERİNİN OLABİLECEĞİNE İNANMAK İSTEMİYORUM’

Mecliste yaşanan gelişmeyi KARAR’a değerlendiren İBB CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, komisyonların ortak raporunun esasında mayıs ayında meclise sunulacağını fakat pandemi dışında bir gündem yaratmamak adına, temmuza ertelediklerini aktardı. Subaşı şu bilgileri verdi: “Meclis perşembe çıkarırız dedi önce, sonra cumaya kaldı. Sonra da biz ada, parsel konularında sıkıntı var, dosya hazır değil gerekçeleriyle çıkarmadılar. İtiraz edenler incelemek için mi, emin olmak için mi bu kararı verdi, şu an beyanları fikir vermiyor. Yıldız Kenter’in cenazesinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da bir konuşma yaptığını ve tiyatroYU Devlet Tiyatroları bünyesinde ihya etmek için aile ile görüştüğünü belirttiğini hatırlattığımız Subaşı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Raporun komisyona iade edilmesini isteyenlerin Kültür Bakanlığı mı İBB mi alsın ikilemi içerisinde hareket ettiklerini sanmıyorum. Sanmıyorum derken, kültür bakanının sözlerini bildiklerini bile düşünmüyorum.” Yıldız Kenter’in Türk tiyatrosunun efsane bir ismi olduğunun altını çizen Subaşı, “İBB’nin Yıldız Kenter Tiyatrosunu yaşatmaktan daha büyük bir kaygısı yok. Ben konuyu özellikle takip ediyorum, inceleyeceğim, dosyada gerçekten eleştirdikleri eksiklikler varsa onları tamamlayacağız. Ağustos ayında meclis tatil, eylülde yeniden açıldığında konuyu yeniden meclisin gündemine getireceğiz. Bu sefer geçeceğini umuyorum, kimsenin Yıldız Kenter’in adını yaşatılmasına karşı çıkacağını sanmıyorum daha doğrusu Türkiye’de böyle birilerinin olabileceğine inanmak istemiyorum.” Subaşı, Yıldız Kenter Tiyatrosu’nun İBB Şehir Tiyatroları bünyesinde yaşatılmasını arzu ettiklerini dile getirerek, şu görüşlerini paylaştı: “Şehir Tiyatroları’nın bir geleneği var, Kenter Tiyatrosu’nun yakınlaşması güzel bir şey olur. Devlet Tiyatroları elbette da bir marka. Burada aslolan bu tiyatronun Türk tiyatrosuna kazandırılması, yaşatılması. Ben edebiyatçı bir babanın oğluyum, konuya bu hassasiyetle yaklaşıyorum.”

Subaşı’nın verdiği bilgilere göre, komisyon raporu yeniden gözden geçirerek, eylül ayında meclisin gündemine taşıyacak.

KÜLTÜR BAKANLIĞI MI ALMAK İSTİYOR?

Yıldız Kenter’in cenaze törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da yaptığı konuşmada şu sözleri sarf etmişti: “Tabii ki tiyatro sahnesi her açıldığında, onun sözlerini, onun mimiklerini öğrencilerinde görmeye devam edeceğiz. Onun emanetine sahip çıkmaya, taze tutmaya, yaşatmaya devam edeceğiz. Her ne kadar belediye başkanımız söylediyse de, biz de Devlet Tiyatroları’nın sahne sayısının artırılmasıyla ilgili çalışıyoruz. Biz de Devlet Tiyatroları olarak bu sahneyi ihya edeceğimizi, aileye iletmiştik. Yıldız Kenter hanımefendiyi saygıyla anıyoruz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN