Kenya eşek kesmeyi yasaklıyor

Kenya eşek kesmeyi yasaklıyor

Kenya’da, Tarım Bakanlığı, gelecek aydan itibaren mezbahalarda eşek kesiminin yasaklanacağını açıkladı.Kenya, özellikle Çin‘den gelen eşek eti ve derisi talebine yetişebilmek için 2012’de eşek kesimini serbest bırakmıştı.

Kenya Tarım Bakanı Peter Munya, eşek popülasyonunun azalmasına neden olan yasanın bir “hata” olduğunu söyledi ve “Eşeklerin etleri için öldürülmesi, iyi düşünülmüş bir karar değildi” dedi. Bakan Munya eşek kesimhanelerinin başka hayvan kesmeye başlamaları için 1 ayları olduğunu, aksi takdirde kapatılacaklarını belirtti. Ülkede hükümetin yayımladığı verilere göre 10 yıl önce 1.8 milyon olan eşek sayısı geçen yıl 600 bine düştü.

Çiftçiler Pazartesi günü Tarım Bakanlığı önünde protesto gösterisi yaparak eşek popülasyonunun korunmasını talep etmişti. Protestocuların taşıdığı pankartlarda “Eşekler çalındığında ya da öldürüldüğünde, kadınlar eşek gibi kullanılıyor” yazıyordu.

Kırsal bölgede su ve odun taşıma işi hâlâ büyük oranda eşeklerle yapılıyor. Eşek sayısının düşmesinin özelikle kadınların iş yükünü çok artırmasından endişe ediliyor. Köylüler eşeklerin etleri için kesimine izin verilmesinin, eşek çalan çetelerin ortaya çıkmasına neden olduğunu da söylüyor.

Kenya’da eşek eti kesimi yetkisi bulunan 4 mezbaha bulunuyor ve ülkede her gün 1000 eşeğin eti için kesildiği tahmin ediliyor. Ülkede eşek kesiminin yasallaşmasından sonra kesime uygun eşeklerin fiyatı 4 katına çıkmıştı. Özellikle Çin’den eşek derisine ciddi bir talep var.

Eşek derisinin kaynatılmasıyla ortaya çıkan kahverengi jelatinden üretilen “ejiao” maddesi geleneksel ilaç ve bazı sağlıklı gıda ürünlerinin yapımında kullanılıyor.

EŞEK ETİ VE DERİ TİCARETİ

İngiltere merkezli eşekleri koruma derneği The Donkey Sanctuary’ye göre her yıl 1.8 milyon eşek derisi ticareti yapılıyor. Talebin ise yaklaşık 10 milyon olduğu tahmin ediliyor. Çin hükümetinin verilerine göre ülkede 1990’da 11 milyon olan eşek nüfusu şu an 3 milyon.
Eşek derisinin kaynatılmasıyla elde edilen ejiao adlı jelatinin kilosu yaklşaık 388 dolara satılıyor.
Uganda, Tanzanya, Botswana, Burkina Faso, Mali ve Senegal Çin’e eşek ihracatını yasaklamıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN