Kestane Karası Fırtınası nedir?

Kestane Karası Fırtınası nedir?

Yaz aylarının bitmesiyle birlikte genellikle eylül ayının son haftası yaşanan kestane karası fırtınası ile sıcak yaz günlerine veda ediyoruz. Rüzgâr, 34 knot üstüne kadar çıktığında yani 8 bofor ve üzerine yükseldiğinde rüzgâra fırtına ismi verilir.

Genellikle Karadeniz bölgesinde meydana gelen kestane karası fırtınası, ara sıra da İstanbul’da da etkisini gösterir. Eylül ayında yaşanan kestane karası fırtınası 3-4 gün boyunca devam eder. Bu rüzgârlı havalar, ne kadar yaz mevsimini hatırlatsa da soğuk havalar yurdun birçok bölümünde hayatı olumsuz etkiler.

KESTANE KARASI FIRTINASI NEDİR?

Kış mevsiminin başlamasıyla beraber kestane karası fırtınası ile sıcak yaz günlerine veda ediliyor. Fırtına rüzgârın hızlı bir şekilde esmesine verilen isimdir. Rüzgâr hızı 27 knot üzerine kadar yükseldiğinde, yani 7 bofor ve üzeri olduğu zaman fırtınamsı rüzgâr, 34 knot üzerine kadar yükseldiğinde ise yani 8 bofor ve üzerine çıktığında rüzgâra bundan sonra fırtına adı verilir. En çok bilinen fırtına türlerinden biri ise kestane karası fırtınasıdır.

KAÇ GÜN SÜRER?

Karadeniz'de meşhur olan kestane karası fırtınası, bazen İstanbul'da da etkisini gösteriyor. Çoğunlukla eylül ayının son haftası yaşanan kestane karası fırtınası, 3-4 gün boyunca etkisini gösterir. Yaz mevsimini anımsatan sıcak günler 'kestane karası fırtınası' ismi verilen hava olayıyla son buluyor.

kestane-karasi-firtinasi-nedirr.jpg

KESTANE KARASI ADI NEDEN VERİLDİ?

Kestanelerin dışı dikenli olduğundan dolayı ağaç tepesinde toplamak oldukça zor bir iştir. Kestanelerin olduğu ve hasat zamanına denk geldiğinden dolayı eylül ayının son haftasında belirgin sıcaklık düşüşüyle beraber rastlanan fırtına kestanelerin ağaçtan dökülmesine sebep olduğundan dolayı, eski zamanlarda bu doğa olayına kestane karası fırtınası adı verilmiştir.

Kestane karası fırtınası ile havalar, artık yaz mevsiminin etkisinden çıkıyor. Türkiye'nin kuzeybatı kesimleri başta olmak üzere sıcaklıklarda düşüşler görülüyor. 3-4 gün devam edecek olan kestane karası fırtınası ile havalar serinlemeye başlıyor.

Son 15 senede Türkiye'de sonbahar ılıman geçiyor, yazı anımsatan sonbaharlar yaşanıyor. Kestane karası fırtınası ile birlikte Karadeniz kıyılarında, kasım ve aralık aylarında, Akdeniz ve Ege kıyılarında yağışların mevsim normalleri üzerinde, geriye kalan yurdun büyük bölümünde ise yağışların mevsim normalleri civarında kalması bekleniyor.

Kestane karası fırtınası ile soğuk hava eşliğindeki kısa süreli, kuvvetli ve şiddetli sonbahar yağmurlarının su baskınlarına, sel, şimşek, yıldırım gibi olaylara, kıyılarda hortum oluşumuna sebep olabileceği uyarıları yapılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN