Kılıçdaroğlu: Ekonomi kara kutuyla yönetiliyor, devletin vermediği bilgiyi yabancıdan alıyoruz

KARAR TV'nin 'Liderlerle ekonomi' röportaj serisinin ilk konuğu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu ekonomi yönetimini sert sözlerle eleştirirken, bozulan sistemi bürokratlığını yaptığı Özal dönemine ilişkin çarpıcı örnekler ile anlattı.

Yazarlarımız Taha Akyol, Elif Çakır ve İbrahim Kahveci, KARAR TV canlı yayınında; CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na ekonomik yönetimini ve partisinin çözüm reçetesini sordu.

KILIÇDAROĞLU'NUN AÇIKLAMALARINDAN BAŞLIKLAR ŞÖYLE:

- Liyakat yoksa devletin rakamları doğru da olsa kimse güvenmez.

- Biz bankacıları güreşçiler arasından seçiyoruz diyorsanız hakkı Merkez Bankası'dır. Çünkü daha iyisi yok.

- 15 Temmuz'dan sonra ortalık toz duman. İlk kez Beştepe'ye çıktım. İlk dediğim şey "siz liyakatı yok ettiniz" oldu.

- Türkiye Varlık Fonu, parlamentonun ve Sayıştay'ın denetimine açılmalı. Karşı değiliz fakat denetlenmeli. Varlık Fonu'nun önce kamuya açağız. Varlık Fonu ile birlikte kamu kaynaklarını bütçe dahil edeceğiz."

- Açıkçası deniz bitmiş durumda. Türkiye dış borçlarla yönetilemez.

- Berat Bey, 15 kez teşvik paketi açıkladı. Biri bile başarılı olmadı.

- Turgut Özal, toplantıda 'yanlış o rakam' dedi. Donduk kaldık. Devlete hakimdi. İşte planlamayı kapatırsanız Özallar yetişmez. Müsteşar olmak için 12 yıl mı beklenecek deniyor. Evet!

- Özal emlak vergisinin belediyelere devrini istedi, pepimiz karşı çıktık. "Denetlersek yapılır" dedi. Şimdi görüyoru ki haklıymış. Devlet adamı olmak böyle bir şey.

- Vatandaştan tasarruf istiyorsanız önce siz yapacaksınız Cumhurbaşkanı'nın 13 uçakla ne işi var.

- Bunlar yerli ve milliydi değil mi ama kendi paralarına güvenmiyorlar. İçerde bile dolarla borçlanıyorlar. Çünkü güven yok... Çayda bile net ithalatçı olduk. Yem, Mercimek, nohut, pirinç. Ne üretiliyorsa ülkede hepsi ithal ediliyor.

- Türkiye'de hepimizin canını acıtan nokta; her şeyi yok sayan bir sistem geldi. Bütçe yok sayıldı, rakamlar açıklanmıyor. Bugün tablo can yakıcı.