Kış lastiği ne zaman zorunlu olacak? Takmayanlara ceza verilecek

Kış lastiği ne zaman zorunlu olacak? Takmayanlara ceza verilecek

Yetkili kurumlarca belirlenen zamanlar içerisinde trafikte kış lastiği takma zorunlulu uygulaması başlatılıyor. Kış dönemlerinde trafiğe çıkacak araç sürücülerini ilgilendiren zorunlu kış lastiği uygulamasının başlamasına kısa bir süre kaldı.

Kış lastiği takmayanlara verilen cezalar da her geçen yıl artıyor. İlgili kurumlar, kış lastiği uygulamasının hangi araçlarda zorunlu olduğunu açıkladı. Öte yandan kış lastiğinin ne zaman zorunlu olacağı da belirtildi. 

KIŞ LASTİĞİ NE ZAMAN ZORUNLU OLACAK?

Şehirlerarası yolcu ve yük taşıyan ticarî araçlar için kış lastiği zorunluluğu, her sene olduğu gibi bu sene de 1 Aralık 2020’de başlayarak, 1 Nisan 2021’de son bulacak.

KIŞ LASTİĞİ HANGİ ARAÇLARDA ZORUNLU?

Çekici, kamyon, otobüs ve tanker gibi büyük araçların tahrikli dingilleri (araçlarda şafta bağlı olarak çekiş gücüne yarayan dingil) üzerindeki tüm lastikleri ile minibüs, kamyonet ve ticari otomobillerin araca monteli tüm lastiklerinin yanında seyir sırasında değiştirilmek zorunda olunan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması gerekiyor.

Resmî Gazete'de kış lastiği zorunluluğuna paylaşılan bilgilere göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca hazırlanan, 2 bin 918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında eşya ve yolcu taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanmaları da kentlerin iklim ve hava koşullarına göre senenin belirli zamanı içerisinde zorunlu olacak. Bunların hâricindeki ticari olmayan şahsi araçlar için uygulama zorunlu değil. Fakat mal ve can güvenliğini sağlamak, seyahat için kış koşullarında tüm araçların kış lastiğini kullanması gerekiyor.

Özellikle toplu taşıma yapan, şehiriçi ve şehirlerarası otobüslerin mevsimine uygun bir şekilde kış lastiğinin olup olmadığı, yangın söndürme tüpü, çekme halatı gibi aletlerinin bulunup bulunmadığı, ışık far sisteminde her hangi bir aksaklığın olup olmadığı kontrol edilecek, eksikliği bulunan araçların, eksikliklerini gidermeden çıkışına kesinlikle verilmiyor.

kis-lastigi-ne-zaman-zorunlu-olacak-takmayanlara-ceza-verilecekk.jpg

Kış lastiği uygulaması ile kış koşullarına göre önlemini almayan ve özellikle kış lastiği takmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyet yaşamasını önlenmeye yönelik bir uygulama olduğu belirtiliyor.

7 derecenin altında bulunan sıcaklıklarda, buzlu, ıslak, çamurlu ve karlı zeminlerde yaz lastiklerine nispeten, kış lastiklerinin yol tutuş özelliğinin daha sağlam ve yüksek güvenlik sağladığından dolayı mal ve can kaybı açısından daha güvenli olduğu biliniyor.

KIŞ LASTİĞİ TAKMAMANIN CEZASI VE CEZA PUANI NE KADAR?

2020’de için kış lastiği takmamanın cezası 766 Türk lirasıdır. Kesilen cezanın 15 gün içinde ödenmesi durumunda yüzde 25 indirim uygulanıyor. 15 gün içerisinde ödenen cezalar, 574,50 TL’ye düşüyor. Kış lastiği takmayan araç sürücülerine ise 10 puan ceza yazılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN