Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu nasıl yapılır? Yeni başvurular 31 Aralık 2020'de sona erecek

Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu nasıl yapılır? Yeni başvurular 31 Aralık 2020'de sona erecek

İŞKUR'un kısa çalışma ödeneği programı yeni alımlara açıldı. Şartları yerine getiren bütün işyeri sahiplerinin başvuru yapabildiği kısa çalışma ödeneği ile, çalışan personelin maaşlarının yarısı devlet tarafından karşılanıyor. İşte e-Devlet başvuru ekranı

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, koronavirüs (covid-19) salgının ekonomik darboğaza giren kısa çalışma ödeneği başvuruları tekrar başladı. 30 Haziran 2020'den önce başvuru yapmayan işyeri sahipleri de başvuru yapabilecek.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yayımlanan karar sonrası konunun detaylarına ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Selçuk, başvuruları 1 Aralık 2020 itibarıyla almaya başlayacaklarını belirterek, 30 Haziran 2020 öncesi başvuru yapmayan iş yerlerinin de kapsama alındığını söyledi.

Bakan Selçuk, "Koronavirüs nedeniyle 30 Haziran tarihine kadar Kısa Çalışma Ödeneğine başvurmayan iş yerlerimiz 31 Aralık 2020 tarihine kadar İŞKUR'a başvurmaları durumunda 1 Aralık 2020 tarihinden sonraki dönem için 3 ay süreye kadar Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanabilecekler" dedi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE KİMLER BAŞVURABİLİR?

30 Haziran 2020'ye kadar kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunan iş yerlerinin ilave işçileri için de ödenek talebinde bulunabileceğini belirten Bakan Selçuk, "Bu işyerlerimiz daha önce kısa çalışma uygulamasından yararlanmayan işçilerini de bildirerek başvuru yapabilecek" diye konuştu.

Bakan Selçuk, daha önce başvuran iş yerlerinde kısa çalışmadan yararlanan işçileri için yeni bir başvuruya gerek olmadığını ve uzatma kapsamında kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaya devam edebileceklerini belirtti. Selçuk ayrıca, kısa çalışma ödeneği olarak ödenen sürelerin işçilerin işsizlik ödeneklerinden mahsup edilmeyeceğini de hatırlattı.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURUSU NASIL VE NEREDEN YAPILIR?

Kısa çalışma başvurularının sadece e-Devlet üzerinden 31 Aralık 2020 tarihine kadar yapılabileceğini belirten Bakan Selçuk, bunun dışında posta/e-posta kanalı ile herhangi bir başvuru alınmayacağının altını çizdi. Selçuk, kısa çalışma ödeneği başlama tarihinin 1 Aralık 2020 tarihi veya sonrası olarak bildirilebileceğini belirtti.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDE NE KADAR ÖDEME YAPILIR?

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçemez.

Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.

Kısa çalışmanın günlük, haftalık veya aylık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı işyerinin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak işverence belirlenir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN