Kıymalı Pide Tarifi

Kıymalı Pide Tarifi

Türk mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan kıymalı pide herkes tarafından sevilerek tüketiliyor. Hamur işi ve et karışımı olduğu için herkesin damak tadına hitap ediyor.

Türk mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan kıymalı pide herkes tarafından sevilerek tüketiliyor. Hamur işi ve et karışımı olduğu için herkesin damak tadına hitap ediyor. Yapılışının kolay olması ve gerekli olan malzemelerin bulunabilir olması her evde yapılabileceğini gösteriyor.

Tarifi

Öncelikle kıyma içi için soğan, sarımsak, biber ve domates robottan geçirilir. Maydanoz da doğranarak kıymayla karıştırılır. Diğer baharatlarda eklenerek iç harcı hazırlanır.

Hamuru için su, maya ve şeker karıştırılarak dinlenmeye alınır. Sonrasında tüm malzemeler eklenerek ele yapışmayan hamur elde edilir. Mayalanan hamurdan bezeler alınarak oklava yardımı ile uzunlamasına açılarak içine kıyma harcı yayılarak hamurun yanları hafif içe doğru hafif şekilde katlanır. Fırın tepsisine yerleştirilerek önceden hazırlanmış fırına yerleştirilir. Çıktıktan sonra yanlarına tereyağı sürülerek hazır hale getirilir.

Hazırlanışı

1 su bardağı ılık su derin bir leğen içine koyulur. İçine 1 paket kuru maya ve 2 tatlı kaşığı şeker koyularak kenara alınır. 1 tatlı kaşığı tuz, 7 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 su bardağı yoğurt ayrı ayrı kâselere hazırlanarak bekletilir. 5 veya 6 su bardağı unda ayrı bir kâsede hazır bekletilir.

İç harcı için 1 kg dana kıyma ve 400 gram kuzu kıyma karıştırılarak beklemeye alınır. 2 adet soğan ve 5 diş sarımsak robottan geçirilerek bir tabağa alınır. 4 adet domates ve 4 adet sivri biber yine robottan geçirilerek ayrı ayrı tabaklara alınır. Gerekli olan tüm baharatlar ayrı ayrı kâselerde bekletilir.

Malzemeler

Pide hamuru için:

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket kuru maya
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 7 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt ( yoğurt yerine süt de kullanabilirsiniz.)
  • 5 veya 6 su bardağı un

Kıymalı pide için iç harcı malzemeleri

  • 1 kg dana kıyma (400 gram kuzu kıyma da karıştırılabilir.)
  • 2 adet büyük boy soğan
  • 4 adet kabukları soyulmuş domates
  • ½ demet maydanoz
  • 4 adet sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 5 diş sarımsak

Yapılışı

Öncelikle kıymalı pide içi hazırlanır. 4 adet sivri biber ile 2 adet soğan soyulup robottan geçirilir. 4 Adet kabukları soyulmuş domatesler de robottan geçirilerek ayrı tabağa alınır. 5 diş sarımsak ta robottan geçirilerek soğan ve biberlere ekleme yapılır. Kıymanın içerisine robottan geçirilen tüm malzemeler eklenir.

1 Tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 1 tatlı kaşığı pul biber, 2 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası kıyaya eklenerek karıştırılır. Ayrıca maydanoz da ince ince doğranarak kıymanın içine katılarak karıştırılır. Kıyma yağsız ise biraz sıvı yağ eklenebilir.

Pide hamuru için 1 su bardağı ılık su, 1 paket kuru maya ve 2 tatlı kaşığı şeker karıştırılır. Maya kabarana kadar beklenir. Maya kabardıktan sonra 1 tatlı kaşığı tuz, 7 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 su bardağı yoğurt ve un eklenerek ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar yoğrulur. Hamur yaklaşık yarım saat beklemeye bırakılır.

Hazırlanan hamur istenilen ölçüde bezelere ayrılır. Unlanmış bir zeminde uzunlamasına hamur oklava yardımı ile açılır. Hamurun ortasına kıymalı iç harcı dökülerek yayılır. Hamurun yanları içe doğru katlanarak tutması için bastırılarak uçları birleştirilir. Hazır olan pideler fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 250 derecelik fırına yerleştirilerek kızarana kadar pişirilir. Fırından çıktıktan sonra yanlarına tereyağı sürülerek hazır hale getirilir.

Püf Noktaları

Hamurun iyice mayalanması ve dinlenmesi gerekir. Pide kenarları özenli bir şekilde katlanılmalıdır. Fırından çıkan pidelerin kenarları soğumadan tereyağı ile yağlanmalıdır.

Sunum Önerileri

Pide sunumu yapılırken soğan, maydanoz ve bol yeşil salata ve limon kullanılır. Pidenin yanında sunulacak en iyi içecek ayrandır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN