Klasik kemençe virtüözü İhsan Özgen hayatını kaybetti

Klasik kemençe virtüözü İhsan Özgen hayatını kaybetti

Türk musikisinin son 50 yılının ustalarından, Mutlu Torun, Niyazi Sayın ve Necdet Yaşar gibi usta isimlerle yaptığı birçok saz eseri icrasıyla tanınan klasik kemençe virtüözü ve İTÜ Konservatuarı Öğretim Üyesi İhsan Özgen hayatını kaybetti.

SALİHA SULTAN | KARAR

Türk musikisinin son 50 yılının usta isimlerinden, klasik kemençe virtüözü İhsan Özgen yaşamını yitirdi.

79 yaşındaki Özgen'in ölümünü öğretim üyesi olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'nın sosyal medya hesabından "Değerli hocamız İhsan Özgen'in vefat haberini büyük bir üzüntüyle almış bulunmaktayız. Ülkemize nice sanatçılar kazandıran, öğrenciler yetiştiren, yüzyılımıza hafızalardan silinmez izler bırakan duayen hocamıza Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır diliyoruz" ifadeleriyle duyuruldu.

Yaşlılığa bağlı rahatsızlıklar nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Özgen için Ümraniye'deki Hekimbaşı Mezarlığında cenaze töreni düzenlendi. Özgen'in naaşı, ailesi ve yakınlarının katıldığı cenaze namazının ardından dün toprağa verildi.

01.jpg

"BU KÜLTÜR YAŞADIKÇA O DA YAŞAYACAKTIR"

Özgen’in vefatının ardından sanat camiasında birçok isim üzüntüsünü sosyal medya hesaplarından dile getirdi.

Özgen için vefatı için Müzisyen Cihat Aşkın "Efsanevi kemençe virtüözü, hocamız İhsan Özgen vefat etmiştir. Kederli ailesine, değerli meslektaşlarım Yelda ve Neva Özgen’e, talebelerine, İTÜ TMDK ya, müzik camiasına başsağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin" ifadelerini kullanırken besteci Ekrem Ataer ise "Yaşama sırası artık onda (!). Öncü hocalarımızdan klasik kemençenin tartışılmaz ustası İhsan Özgen de aramızdan ayrılıp gitti. Ne güzel melodiler, anılar ve öğrenciler bıraktı. Huzurla uyusun bu kültür yaşadıkça o da yaşayacaktır" mesajını paylaştı.

"SAZININ FERYADI DOKUZ GÖĞE ULAŞIRDI"

Özgen'in vefatının ardından sosyal medya hesabından görüşlerini paylaşan yazar Yağmur Tunalı da sanatçının asıl sazının kemençe olmasına rağmen tanbur dahil birkaç sazı daha ustalıkla çaldığını, Mutlu Torun, Niyazi Sayın ve Necdet Yaşar gibi Türk musikisinin önemli isimleriyle birçok saz eserini başarıyla icra ettiğini kaydederek “Muazzam icralardır. Ondan bulacağınız her kayıt yüksek estetik, yüksek duyuş ve duygunun kanatlanışıyla duyulur" ifadelerini kullandı.

Tunalı'nın Özgen hakkında kaleme aldığı yazının bir kısmı şöyle:

"Millî mûsikimizin yüksek temsilcisiydi.

Sanatı zirvelerdeydi.

Şahsiyeti zirvelerdeydi.

Sazının feryâdı dokuz göğe ulaşırdı.

Bize ne kadar ulaştığını bilmiyorum.

Bu hüzünler içinde Cahid Sıdkı'nın o nefis Sanatkârın Ölümü şiirini hatırladım:

Gitti gelmez bahar yeli;

Şarkılar yarıda kaldı.

Bütün bahçeler kilitli;

Anahtar Tanrıda kaldı.

Geldi çattı en son ölmek.

Ne bir yemiş, ne bir çiçek;

Yanıyor güneşte petek;

Bütün bal arıda kaldı.

Büyükler büyüğü aziz sanatkârımızı, orada Itrîler, Dedeler, Nedimler, Yahya Kemaller.. bütün bir cedler silsilesinin ruh öncüleri karşılayacaktır, eminim."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN