Kocaeli'de tarihe ışık tutan keşif: Kandıra Kybelesi

Kocaeli'de tarihe ışık tutan keşif: Kandıra Kybelesi

Kocaeli'de Anadolu ve dünya arkeolojisi için önemli bir gelişme yaşandı. Su kenarında etrafı ağaçlarla kaplı bölgede tarihe ışık tutacak bir mağara keşfedildi. Mağara'nın Roma dönemine ait olduğu belirlendi.

Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde etrafı çam ağaçlarıyla çevrili ve su kenarında bulunan bir mağara keşfedildi. Kocaeli Müze Müdürlüğü tarafından “Kandıra Kybelesi” adı altında yürütülen bilimsel çalışmada, Hacılar köyüne bağlı Yağbolu mevkiinde keşfedilen mağaranın Roma dönemine ait olduğu değerlendirildi. 

kibele.jpg

Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük ve Kocaeli Üniversitesinden Günay Karahan, mağara ve mağaradan çıkan eserlerle ilgili inceleme gerçekleştirdi. Yapılan bilimsel araştırmalara göre, Anadolu kültürünün en önemli tanrıçaları arasında sınıflandırılan Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış bir mağaranın bölgede ilk kez keşfedildiği ortaya çıktı. Mağaranın keşfedilmesiyle birlikte dünya ve Anadolu arkeolojisi için önemli bir gelişme yaşandığı aktarıldı. 

'Kybele' kült törenlerinin olmazsa olmazı olan su kaynağı ve mağaranın etrafında bulunan çam ağaçlarının da olması dikkat çekti. 

Definecilerin mağarada bulunan bir sunağı kaçırdığı ve emniyet güçlerinin bu sunağı ele geçirmek için operasyon düzenlediği bildirildi. Gerçekleşen operasyonla sunağın ele geçirildiği aktarıldı. Sunak üzerinde yapılan bilimsel incelemeler sonucunda eserin eşsiz olduğu belirlendi. Kandıra Kybelesi’nin Roma Dönemi’ne ait oldukça benzersiz bir eser olduğu, bu yüzden yerel bir ustanın elinden çıkmış olabileceği düşünülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN