Kolit hastalığı nedir? Kolit belirtileri | Kolit tedavisi

Kolit hastalığı nedir? Kolit belirtileri | Kolit tedavisi

Bağırsağın iltihaplanması şeklinde tanımlanan kolit, kadın ve erkeklerde eşit oranda görülüyor. Tedavi edilmezse ölüme kadar götürebilen kolit hastalığının belirtileri nelerdir? İşte tüm bilgiler…

En yaygın sindirim hastalıklarından olan kolit hastalığı tedavi edilmediği taktirde yaşam kaybına bile neden olabiliyor. Ünlü sanatçı Sertap Erener kolit hastalığına yakalandığını ve tedavilerinin ardından kalın bağırsağının alındığını ince bağırsağıyla hayatını sürdürdüğünü açıklamıştı. İşte bilmeniz gerekenler…

NEDİR?

Kolit hastalığının diğer adı bağırsak iltihabıdır. Kalın bağırsağın içindeki ince zar veya bağırsak iltihaplanır. Bunun sonucunda bağırsak işlevini yerine getiremez. Kolit, tedavi edilemezse ölüme kadar götürür. Kolitin bulaşıcı olan ve olmayan çeşitleri vardır.

19-10/29/kolbasliksiz-2.jpg 

KOLİT NASIL OLUR?

Kolit hastalığının en büyük nedenleri arasında virüs ve parazitler gelir. Hastalığa sebep olarak genetik, çevresel ve psikolojik faktörlerde etkilidir.

KOLİT BELİRTİLERİ

Kolit hastalığının belirtileri şöyle;

- İshal

- Ateş

- Rektal ağrı

- Kilo kaybı ve iştahsızlık

- Makattan kan gelmesi

- Eklem ağrısı ve eklem şişmesi

- Mide bulantısı

- Cilt sorunları

- Ağız yaraları

19-10/29/klkbasliksiz-2.jpg

ÇEŞİTLERİ

Bu hastalığın birçok çeşidi bulunurken, bazıları Crohn ya da ülseratif kolit hastalığında olduğu gibi bağırsaklarda ciddi yaralanmalarla birliktedir. Bazıları da spastik kolit ya da hassas bağırsak sendromunda olduğu gibi herhangi bir bağırsak yaralanması olmadan da gerçekleşebilir.

TEDAVİSİ

Hastalığın tedavisinde genellikle ilaç, diyet ve cerrahi yöntemler uygulanır. İltihap ve şişkinliği azaltmak için antibiyotik, ishal, kanama ve karın ağrısı gibi durumlarda da farklı ilaçlar kullanılır. İlacın fayda etmediği durumlarda cerrahi müdahale uygulanır.

DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN