Konkordato nedir?

Konkordato nedir?

İflas anlaşması olarak da adlandırılabilen konkordato, borçlunun borcunu ödeyemediği için alacaklıdan ek süre talep etmesi ya da borcunu yapılandırması olarak açıklanabilir.

Konkordato, borcunu ödeyemeyeceği ya da geciktireceği kesinleşmiş borçlular tarafından mahkeme kararıyla ilan edilir. Mahkeme borçluya geçici bir süre verir ve süre sonunda konkordato komiserinin raporuna göre bu süre 1 yıla kadar uzatılabilir…

KONKORDATO NEDİR?

Konkordato kısaca, iflas etmemek için borçlu ve alacaklı arasında karşılıklı olarak bir anlaşmaya varması ve borç yapılandırmasına gidilmesini ifade etmektedir. 

Hukuki açıdan borçluların, vadesi gelmesine rağmen borcunu ödeyememesi veya ödeyememe tehlikesi altında bulunduğu zaman, kendilerine ek bir vade verilmesi ya da alacaklı tarafın da alacağında indirim yaparak borcunu ödeyebilme ve iflastan kurtulması için yapılan bir düzenleme olarak tarif edilebilir. 

Bu düzenleme dürüst borçlular için ve ekonomik açıdan bozulma yaşayan işletmeleri korumak amacıyla öngörülmüştür

KONKORDATONUN İFLAS VE İFLASIN ERTELENMESİ KURUMU İLE ARASINDAKİ FARKLAR NEDİR?

a-) İflas, daha fazla maliyetli iken, konkordato daha az masraflıdır.

b-) Konkordato da tasarruf ehliyeti devam ederken, iflasta borçlunun tasarruf ehliyeti tamamen ortadan kalkar

c-) Alacağının tamamını alamayan alacaklı, iflas durumunda iflas eden kişiyi takip edebilir. Fakat konkordato da borçlu vereceğinden kesin olarak kurtulur. konkordato haricinde kalmış alacaklılar alacağını isteyemezler.

d-) İflas için sadece tacirler başvuru yapabilirken, konkordatoya başvuru yapabilmek için tacir olmak şartı gerekli değildir.

e-) Tüm borçlular ve iflas talep edebilen alacaklılar konkordato talep edebilirken, iflasın ertelenmesini sadece kooperatifler sermaye şirketleri ve talepte bulunabilirler.

f-) İflasın ertelenmesine mahkeme tarafından karar verilebilmesi için alacaklıların rızası gerekmez. Ancak konkordatonun mahkeme tarafından onaylanabilmesi için toplantıya katılacakların belli sayıda olması gereklidir.

g-) İflas ertelemesine borca batık (pasifi aktifinden fazla)olanlar başvuru yapabilirken, konkordatoya başvuru yapabilmenin şartları, borcu vadesinde ödeyememek ya da ödeyememe tehlikesi altında olmaktır.

h-) Konkordatoda kural olarak konkordato mühletince faiz işlemezken, iflasın ertelemesinde faizler işler.

ı-) İflasın ertelenmesinde alacaklılar alacaklarından vazgeçme veya vazgeçmeme konudan serbesttir ancak, konkordatoda genellikle alacaklarından bir kısmından feragat edilir.

i-) iflasın ertelenmesi 5 yıla kadar çıkabilirken, konkordato kısa sürer.

j-) İflasın ertelenmesi kurumu tamamen kaldırılmıştır.

KİMLER KONKORDATO TALEBİNDE BULUNABİLİR?

İflasa tabi olup olmadığına bakılmaksızın tüm borçlular konkordato talebinde bulunabilir. Bununla birlikte, iflas talep edebilecek her alacaklı da konkordato talep edebilir. 

ALACAKLILARIN KONKORDATODAN NASIL HABERİ OLACAKTIR?

Alacaklılar, konkordato komiseri tarafından yapılan ilânla, ilân edilen tarihten itibaren 15 gün içinde alacaklarını bildirmeye davet edilir. Ayrıca, ilânın birer kopyası adresi belli olan alacaklılara posta yoluyla gönderilir.

konkordato-nedirr.jpeg

KONKORDATO SÜRESİ NE KADARDIR?

Borçlunun konkordato talep etmesi ile yasada belirtilen gerekli belgelerin sunumu koşuluyla mahkeme 3 ay geçici süre verecektir. Gerekli olduğu durumlarda istek üzerine 2 ay daha uzatılarak toplamda 5 ay olacaktır.

Mahkeme konkordato için kesin süre kararını geçici süre içinde verir. Mahkemeye verilen komiser raporu incelenerek konkordatonun başarıya ulaşması olası ise 1 yıllık kesin süre verilecektir. Bununla birlikte verilen 1 yıllık kesin süre gerekli durumlarda 6 ay daha uzatılabilir. Bu şekilde bakıldığında verilen tüm süreler göz önünde bulundurularak, konkordatonun süresinin 23 aya kadar çıktığı görülebiliyor. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN