‘Korona sonuçları hekimlere verilmiyor’

‘Korona sonuçları  hekimlere verilmiyor’

Türk Tabipleri Birliği, koronavirüs testi sonuçlarının hekimlere ya hiç verilmediği ya da geç verildiğini ileri sürdü. Sağlık Bakanı’na açık mektup yazan TBB, tüm sağlık çalışanlarına Kovid-19 testi yapılmasını önerdi. İzmir Tabip Odası’ndan da ‘koruyucu malzeme eksiği var’ iddiası geldi.

Türkiye’de koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenler ve vaka sayısı her geçen gün artarken Sağlık Bakanlığı’nın önceki gün açıkladığı son rakamlara göre 131 vatandaş yaşamını yitirdi, 9 bin 21 kişinin de testi pozitif çıktı. Bakanlık toplam 65 bin 446 kişiye test yapıldığını duyurdu. Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışma çağrıları yapan Türk Tabipleri Birliği ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya açık mektup yazarak hekim ve sağlık çalışanlarına muayene ve takip ettikleri hastaların test sonuçlarının verilmesini talep etti. Test sonuçlarının ya hiç verilmediğini ya da çok geç verildiğini iddia eden TTB “Hastaların test sonuçlarını öğrenmek hekimler için ek ve stresli mücadeleye dönüşmüş durumda. Hekimler ve sağlık çalışanları, kendilerini ve diğer hastalarını COVID-19’dan koruyabilmeleri için şeffaflığa en çok gereksinim duyan kesimi oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

TTB Merkez Konseyi’nden Sağlık Bakanı Koca’ya iletilen açık mektupta mektupta şeffaf olunması çağrısı yapıldı. “Hekimler hastalarının test sonuçları hakkında aynı gün mutlaka bilgilendirilsin. Koruyucu ekipman ve çalışma düzeninde hiçbir eksiklik ve aksaklık yaratılmasın. COVID-19 hasta temas ya da şüphesi olanlardan başlanarak bütün hekim ve sağlık çalışanları testen geçirilsin” önerilerinde bulunulan açıklamada salgınla mücadelede en ön safta yer alan sağlık çalışanlarının yaşamlarının büyük tehlike altına olduğunu bilerek görev yaptıkları kaydedildi. Bazı iyileştirmeler sağlanmakla beraber, yaşamsal aksaklıklar devam ettiği, koordinasyonun sağlanamadığı ileri sürülen açıklamada “Alandan edindiğimiz bilgilere göre, hekimlere ve sağlık çalışanlarına muayene ve takip ettikleri hastalar hakkında bilgi ya hiç verilmemekte ya da çok geç verilmektedir. Bu hastaların test sonuçlarını öğrenmek hekimler için ek ve stresli mücadeleye dönüşmüş durumdadır” iddiasında bulunuldu. Test sayısındaki artışın sevindirici olduğunu ifade eden TTB, sağlık çalışanlarının tamamına test yapılması önerisinde bulundu. Açıklamada “Ülkemizde de salgına karşı en ön cephede kamu-özel bütün sağlık kurumlarında COVID-19 hasta temas ya da temas şüphesi olan hekim ve sağlık çalışanlarından başlanarak bütün sağlık çalışanlarının testlerinin hızla tamamlanmasını önemli ve gerekli buluyoruz” denildi. Sağlık çalışanlarının çalışma süreleri ve yoğun hasta temasına karşı da adımların atılması gerektiği savunuldu. Öte yandan Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Sevilay Şenol Çelik de Bilim Kurulu’nda hemşirelerin temsilcisinin de bulunması gerektiğini belirtti. Çelik “Olası şüpheli vakalarla temas etmiş sağlık çalışanlarına test yaptırılmıyor. Bu, çalışanları kaygılandırıyor, diğer sağlık çalışanlarını ve mesai sonrasında ise evlerindeki yaşlıları enfekte etme korkusuyla baş başa bırakılıyor” dedi. Her türlü senaryoya karşı sağlıkçılar için koruyucu ekipman sağlanması gerektiğini ifade eden Çelik “Sağlık çalışanlarının yeterli beslenmesini sağlayacak şekilde düzenleme yapılmalı” ifadelerini kullandı.

HER HASTADA MALZEME DEĞİŞMELİ

İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz ise “Sadece maske takmak yetmiyor. Önlük, gözlük, eldiven gibi tüm gereçlerin yeterli sayıda olması gerek. Her hastada bu malzemelerin değişmesi gerek. Özellikle aile sağlığı merkezlerinde sıkıntı yaşandığı ile ilgili başvurular oluyor” diye konuştu. Koruyucu malzeme sıkıntısı yaşadığını ileri süren Obuz “Birçok kurumda maske üretimleri başladı. Bunlar valilik izni ve Sağlık Bakanlığı onayıyla ilgili yerlere ulaştırılıyor. Bazı yerlerde malzeme kalitesinin de yeterli seviyede olmadığı belirtiliyor. Bu konuda bize ulaşan şikayetleri ve eksiklikleri bakanlığa iletiyoruz” açıklamasını yaptı.

'HERKESE TEST YAPILMAMALI'

Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Selim Badur, yeni tip Koronavirüs’e karşı alınan tedbirler arasında yer alan eve kapanma uygulamasının, sadece salgının insanlara bulaşmasını engellemek ve sağlık sisteminin çökmesine engel olmak amacıyla yapıldığını, bu uygulamanın insanlarda bir bağışıklık gelişmesine yönelik etkisi bulunmadığını savundu. İngiltere’de bulunan Imperial College tarafından Covid-19 üzerine hazırlanan 9 numaralı raporla, eve kapanmaların aralıklarla devam edeceğinin belirtildiğini dile getiren Badur, “Matemetiksel bir model ile hazırlanan bu rapor ile biriken vakalar ve tibbi yardım gerektiren komplike vakaların, sağlık sistemini tehdit altında tutmayacak bir düzeye inmesine bağlı olarak, eve kapanma uygulamalarının 2021 yılının kasım ayına kadar devam edeceği saptandı” iddiasında bulundu. Test konusuna değinen Badur, herkese test yapılmasının doğru olmadığını çünkü negatif çıkan testin birkaç gün sonra pozitif çıkabileceğini bu nedenle testlerin bilimsel bir yaklaşımla yapılması gerektiğini kaydetti. Badur “Hastalığın semptomlarını gösterenlere test yapmanız lazım. Bugün saptanan bir pozitif hastanın çevresindekilere test yapabilirsek bu en doğru yaklaşım olur” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN