Koronavirüs | Dünyada son durum: İtalya düzlüğü gördü, en ölümcül gün kayda geçti

Koronavirüs | Dünyada son durum: İtalya düzlüğü gördü, en ölümcül gün kayda geçti

Çin'in Vuhan kentinde Aralık ayında tespit edildikten haftalar sonra küresel bir salgın halini alan ve dünya çapında 800 binden fazla insanda görülen ve 42 binden fazla insanı öldüren koronavirüs can almaya devam ediyor. Salgının en çok etkilediği İtalya'da yetkililer, "Düzlüğü gördük" derken ABD'li uzmanlar, "Ülkede ölü sayısı 240 bini geçer" dedi. Ayrıca 31 Mart 2020 tarihi İspanya, Rusya, İngiltere, Fransa ve İtalya'da en ölümcül gün olarak tarihe geçti. Türkiye'de de koronavirüse bağlı ölüm sayısı 214'e yükseldi.

Güncel verilere göre koronavirüs vaka sayısı dünya çapında 859 bine çıkarken ölüm sayısı da 42.327’ye fırladı. Aralık ayında Çin’de başladıktan sonra küresel bir salgın halini alan koronavirüsü yenmeyi başaran hasta sayısı da resmi rakamlara göre 178 bin seviyesinde. 105 bin vakanın görüldüğü ve 12.428 kişinin öldüğü İtalya’dan kritik bir açıklama geldi.

Koronavirüse bağlı ölüm oranının en yüksek olduğu ülke olan İtalya’da yetkililer düzlüğü gördüklerini açıkladı. İtalyan Ulusal Sağlık Enstitüleri Başkanı Dr. Silvio Brusaferro, salgının en sert vurduğu ülkede yeni vaka sayısının yavaşlamaya başladığını açıkladı.

Koronavirüs salgını dolayısıyla 3 haftadır sokağa çıkma yasağı uygulanan ülkenin üst düzey ismi, “Fakat bu trende rağmen sokağa çıkma yasağını kaldırmak için çok erken. Grafikteki eğri bizim düzlükte olduğumuzu gösteriyor. Fakat bu düzlük, zirveyi gördüğümüz anlamına gelmiyor. Eğer her gün maksimum dikkatimizi vermeye devam edersek azalmayı göreceğiz demektir” dedi.

Fakat Brusaferro, salı günü yaşamını yitirenlerin resmi rakamlardan çok daha fazla olduğunu söyledi. Brusaferro, “Resmi ölüm rakamları evlerinde ölenleri ya da bakım evlerinde yaşamını yitirenleri kapsamıyor” ifadesini kullandı.

İtalya’da dün gece açıklanan resmi rakamlara göre ülke genelinde 4053 yeni vaka görülürken önceki gün bu sayı 4050’ydi.

İşte saat saat dünyada koronavirüsle ilgili yaşanan son gelişmeler:

TÜRKİYE'DE SON DURUM NE?

Sağlık Bakanlığı Türkiye'deki son koronavirüs vakalarını, yapılan test sayısını ve yaşanan can kaybını dün akşam saatlerinde açıkladı.

Bakanlığın verilerine göre bugün 15 bin 422 test yapıldı. Yapılan testler sonucunda 2 bin 704 yeni vaka tespit edildi. Tespit edilen yeni vakalarla birlikte Türkiye'deki toplam vaka sayısı 13 bin 531'e yükselmiş oldu.

Bakanlık koronavirüs nedeniyle bugün 46 kişinin vefat ettiğini belirtirken toplamda 214 kişinin hayatını kaybettiğini ve 243 kişinin tedavi edilerek taburcu olduğunu belirtti.

Bakanlığın açıkladığı verilere göre koronavirüs nedeniyle yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı 847 olurken 622 kişinin de entübe durumda olduğu ifade edildi.

Bakanlık Türkiye'de toplam koronavirüs test sayısının da 92 bin 403 olduğunu açıkladı.

ÇİN’DE DURUM İYİYE GİDİYOR

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu bugün yapılan açıklamada 36 yeni Covid-19 vakası tespit edildiğini açıkladı. Yetkililer vakalardan biri haricinde hepsinin yurt dışı teması kaynaklı olduğunu açıklarken, son 24 saat içerisinde 7 kişinin de yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Çin yönetimi yeni uygulama ile semptom göstermeyenleri de doğrulanmış koronavirüs vakası olarak tasniflendirmeye başlamıştı. Yeni sistem kapsamında semptom göstermeyen 130 kişinin de listeye eklendiği belirtildi.

ALMANYA’DA VAKA SAYISI ARTIYOR

Koronavirüs salgınına en iyi müdahale eden ülkelerden biri olarak gösterilen Almanya’da vaka sayısındaki artış sürüyor… Önceki gün 4 bin 615 vaka görülen Almanya’da dün 5.453 vaka görüldü. Robert Koch Enstitüsü’nün resmi verilerine göre ülkede toplam vaka sayısı 67.366’ya çıktı.

Almanya’da son 24 saatte yaşanan ölüm sayısı da 149 arttı. Resmi rakamlara göre Almanya’da 732 kişi yaşamını yitirdi.

TÜRKMENİSTAN’DAN CORONA VİRÜSÜNE YASAK

Eski Sovyet ülkesi Türkmenistan, medya kuruluşlarına bir yasak getirdi… Sınır Tanımayan Gazeteciler isimli kuruluşun aktardığı bilgiye göre Türkmenistan yönetimi koronavirüs ifadesinin kullanılmasını yasakladı.

Haberde ayrıca okul, hastane ve iş yerlerine asılan sağlık broşürlerinden corona virüsü ifadesinin çıkarıldığını duyurdu. 44 binden fazla vakanın tespit edildiği İran’ın komşusu olan Türkmenistan’da şu an resmi rakamlara göre hiç koronavirüs vakası yok.

Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler kuruluşu Türkmenistan’da maske ile dolaşanların ya da koronavirüs hakkında konuşanların sivil polisler tarafından gözaltına alındığını iddia etti.

TRUMP’TAN KRİTİK 2 HAFTA AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Donald Trump Amerikalıların önümüzdeki zor zamanlara hazır olmasını isteyerek “iki zor hafta bizi bekliyor” dedi. Ölüm oranlarının çok yüksek olduğunu belirterek New Jersey’de sadece 29 kişi öldüğünü diğer yerlerde daha yüksek ölüm oranı olduğunu ifade etti. ABD Halkının dayanıklılığının test edileceğini ifade eden Trump, “Bu zamanlar tüm Amerikalıların bir araya gelme zamanı” dedi. “Doktorların ve hemşirelerin hastaneye gidişlerini gördüm Savaşa gider gibiydiler ve çok cesurdular” diyen Trump “onlara sadece inanılmaz insanlar olduklarını söylemek istiyorum ifadesini kullandı.

Öte yandan ABD Başkanı’nın koronavirüsle mücadele ekibindeki yetkililer şu an uygulanan önlemlerin devam etmesine rağmen ölüm sayısının 100 bin ile 240 bin arasında olacağını duyurdu.

DÜN EN ÖLÜMCÜL GÜN YAŞANDI
Koronavirüs salgınında vaka ve ölüm sayısı artarken, resmi verilere göre 31 Mart 2020 en ölümcül günlerden biri oldu. Fransa, İtalya, İspanya, Rusya ve İngiltere’de corona virüsüne bağlı ölüm sayısı en yüksek seviyedeydi.

İngiltere’de koronavirüse bağlı ölüm sayısı 381 artarak 1408’e çıktı. Bu oran günlük bazda yüzde 27’lik bir artışa denk geldi.

İtalya’da da ölüm sayısı 837 arttı.

İRAN’DAN ABD’YE TEPKİ

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yaptığı açıklamada ABD’yi topa tuttu… Salgından en çok etkilenen Orta Doğu ülkesi olan İran’ın lideri yaptığı açıklamada, ABD’nin tarihi bir fırsatı kaçırdığını duyurdu.

ABD’nin yaptırım uyguladığı ülkenin lideri, “ABD, koronavirüs sürecinde İran halkından özür dilemeyerek tarihi bir fırsatı kaçırdı. ABD’nin haksız yaptırımları, Tahran’ın koronavirüs ile mücadelesine zarar vermedi” dedi.

ENDONEZYA'DA 11 DOKTOR VİRÜSE YENİK DÜŞTÜ

Endonezya'da yeni tip koronavirüs nedeniyle 11 doktorun hayatını kaybettiği bildirildi. Endonezya Sağlık Bakanlığı, bugün itibarıyla ülkedeki vaka sayısının 1677'ye, can kaybının 157’ye yükseldiğini açıkladı.

İKİ SAAT İÇİNDE ÖLDÜ

Belçika'da 12 yaşındaki bir kız çocuğunun koronavirüs nedeniyle ölmesinin ardından hiçbir hastalığı olmayan çocuğun 2 saat içinde fenalaşarak hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

RUSYA'DA ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Rusya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 24’e toplam vaka sayısı 2 bin 777’ye yükseldi.

Rusya Koronavirüs ile Mücadele Merkezi tarafından yapılan son açıklamada, ülke genelinde son 24 saatte 440 yeni vaka tespit edilmesi sonucu toplam vaka sayısının 2 bin 777’ye yükseldiği belirtildi. Açıklamada, hastanelerde tedavi gören toplam 190 kişinin taburcu edildiği, toplam ölü sayısının ise 24’e yükseldiği kaydedildi. Ülke genelinde tespit edilen yeni vakaların büyük çoğunluğunun kaydedildiği başkent Moskova’da 267, Komi Cumhuriyeti’nde 32, St. Petersburg’da 27 ve Saratov Bölgesi’nde 11 vaka görülürken Covid-19 testleri pozitif çıkan diğer kişilerin ülkenin toplam 35 bölgesinde bulunan hastanelerde tedavi altına alındığı açıklandı.

"8 METREDEN BULAŞABİLİR"

Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nde yeni bir makale yayınlayan uzmanlar koronavirüsle ilgili çarpıcı sonuçlar açıkladı. Koronavirüsün bulaşmaması için gerekli olan 1,5 metrelik uzaklık uyarısının doğru olmadığını ifade eden uzmanlar, "Öksürük ve hapşırık ile virüs 8 metre uzağa gidebilir" dedi.

ÇİN 'HAYALET VAKA' SAYISINI AÇIKLADI

Çin, yeni tip koronavirüs taşıdığı halde hastalık belirtisi göstermeyen 'asemptomatik' olarak adlandırılan vakaların sayısını ilk kez açıkladı. Ulusal Sağlık Komisyonu, bu durumdaki bin 541 kişinin gözlem altında olduğunu duyurdu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN