Koronavirüs aşısı bulundu mu? Corona virüsü aşısı ne zaman çıkacak? Covid-19 aşısında son durum

Koronavirüs aşısı bulundu mu? Corona virüsü aşısı ne zaman çıkacak? Covid-19 aşısında son durum

Yüz binlerce insanın ölümüne neden olan koronavirüs salgın hastalığının ortaya çıktığı Aralık 2019'dan bu yana henüz tedavi amaçlı bir aşı geliştirilebilmiş değil. ABD, Rusya, İngiltere gibi birçok ülkede covid-19 aşısı için çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, Türkiye'de de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aşı Enstitüsü'nün aşı geliştirme işlemlerinde son aşamaya gelindiği öğrenildi. Şu an deneme aşamasında olan corona virüsü aşısıyla ilgili Hacettepe Üniversitesi'nden açıklama geldi. Peki, 'corona virüs aşısının yan etkileri neler?' İşte detaylar...

'Koronavirüs aşısı bulundu mu?', 'Corona virüsü aşısı ne zaman çıkacak?', 'Covid-19 aşısında son durum nedir?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Bilim Kurulu toplantısı sonrası konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınının sona ermeye başladığını ve bilim dünyasının covid-19 aşısının yıl sonuna kadar bulacağını söyledi. Ülkemizde Hacettepe Üniversitesi'nde yürütülen aşı çalışmalarında son aşama geçildi. İşte, 'corona virüsü aşısı ile ilgili son bilgiler'...

KORONAVİRÜS AŞISI BULUNDU MU?

Dünyanın dört gözle beklediği koronavirüs aşısında tarihi bir aşama Türkiye'de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirildi.

Koronavirüs aşısında ilk gönüllü uygulaması yapıldı. Çin'de geliştirilen ve Kovid-19 aşısının gönüllü uygulaması Brezilya ve Endonezya'da başlatıldı.

Faz 3 aşamasına Türkiye'de dahil edildi ve aşının ilk dozu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sağlık çalışanlarına yapıldı.

COVID-19 AŞISI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, aşı geliştirme çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi:

* İlk çalışmalar Hacettepe'de başladı. Aşı çalışmaları gönüllü bazında yürütülüyor. Bu hastalığa karşı, bizimde aşı geliştirmelerine destek olmalıyız, insanlığa hizmet etmeliyiz.

* Aşı denemeleri 25 merkezde yaygınlaşacak.

* Ben aşı yaptırmayacağım. Antikor üretiyorum hala. Yaş sınırından da kaybediyoruz.

* Zatürre aşısı kovide karşı korumaz farklı bir mikrop o.

Prof. Dr. Murat Akova'nın açıklamaları ise şöyle:

* 13 bin kişiyi hedefliyoruz Türkiye'de nihai olarak. İlk aşamada 1200 kişi hastalık açısından ön planda ve riskli olan sağlık personeli olacak. Bunu da ikiye böleceğiz ve yarısına boş aşı yarısına da yine kovid aşısını yapacağız ki aşının etkili olup olmadığını görelim.

* Aşının etkileri ilerleyen günlerde görülecek. Yan etkinin olup olmadığını gözlemleyeceğiz. Şu an yan etkileri hafif kırgınlık, baş ağrısıdır.

* Tekrar altını çizmek gerek. Bu klinik bir çalışma. 18-60 yaş arasındaki gönüllülere aşı yapılacaktır. Gönüllük için aşı merkezine başvurulabilir.

* Grip aşısı özellikle risk grubunda olanlar için çok önemli. 65 yaş üstü herkesin alması lazım.

* Dünyada faz 3 çalışmasında 9 tane aşı var.

* Eğer aşı yapılan kişilerde hastalık görülürse, ayrı bir denetleme kurulu incelemelerde bulunacak.

* Ekim, kasım, aralık aylarından çok korkuyoruz. Bize 4 ay süreyle koruyuculuk sağlayacak bir aşı bile lazım.

"AŞI BİR TEDAVİ DEĞİLDİR; KORUNMA YÖNTEMİDİR"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüs hakkında açıklama yaptı. Bakan Koca şunları söyledi:

* Bilimsel gelişmeler bu salgının da sonun yaklaştığını işaret etmekte. Bilim dünyası yılın sonuna kadar sonuç alınacağı konusunda hem fikir diyebiliriz.

* Şu anda hazırlık çalışmaları faz 3 aşamasında olan 9 aşı var. Biz de Türkiye olarak kendi aşı çalışmamızı sürdürürken, en erken uygulama için tedarik teşebbüslerimizi başlattık.

* Bugün Çin Snovak aşısı Türkiye'de ilk uygulamasına Hacettepe Üniversitesi'nde 3 gönüllü insanla başladı.

* Muhtemelen alacağımız son viraj olan son aylarda yakalanmamaya çalışalım. Hastalığa yakalanmayalım ki hiç eza yaşamadan gerektiğinde aşı çözüm ve ödül olsun.

* Aşı bir tedavi değil bulaşmaya karşı koruma yoludur. Aşı çalışmasının sonucunu beklemek hepimiz için moral ve güç kaynağıdır.

* Sağlık ordumuz adına sizden istediğim o güne kadar tedbirlere sarılmanız ve direnmenizdir. Gerçek normalimize döneceğiz.

PROF. DR. MURAT AKOVA KİMDİR?

PROF. DR. SERHAT ÜNAL KİMDİR?

KORONAVİRÜS SALGIN HASTALIĞINDAN KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN 81 İL İÇİN MASKE YASAĞI KARARI!

MASKESİZ SOKAĞA ÇIKMANIN CEZASI NEDİR?

DOĞRU MASKE KULLANIMI NASIL OLMALI?

ŞEHİRLERARASI YOLCULUKA ZORUNLU OLAN HES KODU NASIL ALINIR?

KORONAVİRÜS İHBARINDA BULUNMAK İÇİN TIKLAYIN

e-DEVLET'TEN SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN