Koronavirüs bilekliği nedir? Koronavirüs akıllı bilekliği çıkarmanın cezası ne kadar?

Koronavirüs bilekliği nedir? Koronavirüs akıllı bilekliği çıkarmanın cezası ne kadar?

Sağlık Bakanlığı bilgisi dâhilinde ilk olarak Karabük’te uygulamaya konan koronavirüs akıllık ile evde izolasyon takibi yapılıyor. Kırmızı ve mavi olmak üzere tek kullanımlık bilekliklerin sayesinde hastaların iyileşme süreci yakından takip ediliyor. Peki Koronavirüs bilekliği nedir? Koronavirüs akıllı bilekliği çıkarmanın cezası ne kadar? İşte konunun ayrıntıları…

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Bakan Koca, akıllı bileklik sayesinde bugüne kadar 140 bin kişinin bu sistemle dışarı çıkmasının engellendiğini söyledi. Hastalığı taşıyan ya da temaslı kişilere mavi ve kırmızı tek kullanımlık koronavirüs bilekliği takılarak, hastaların dışarı çıkması engelleniyor. Koronavirüs akıllı bilekliği çıkarmanın cezası da caydırıcı seviyede…

BAKAN KOCA'DAN AKILLI BİLEKLİK AÇIKLAMASI

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, karantina şatlarına uyulup uyulmadığını akıllı bilekliklerle denetlediklerini söyleyerek, bugüne dek izolasyonda olması gerektiği hâlde dışarı çıkmaya teşebbüs eden hemen hemen 140 bin kişinin bu sistemle engellendiğini bildirdi.

Sorumsuzluk göstererek toplumda risk yaratan kişilere karşı bir diğer önlemin akıllı bileklik uygulamaları olacağını savunan Bakan Koca, taşıyıcı ve temaslıların bu zamanlarda özellikle toplum salığı bakımından izolasyonu zorunlu kıldığını kaydederek, hasta olmayan taşıyıcılardan virüsün başkalarına bulaştığında ağır sonuçlar doğurabildiğini anımsattı.

Kişilerin kendilerini düşünmese bile başkalarını düşünmeye ahlaken ve vicdanen mecbur olduğuna işaret eden Koca, tedbirin bir sağlık kuralı ve ahlak kuralı olduğunu anımsattı.

KORONAVİRÜS AKILLLI BİLEKLİK UYGULAMASI NEDİR?

Uygulamanın hayata geçtiği kentlerden olan Karabük'te akıllı bileklik uygulamasıyla alakalı Karabük İl Sağlık Müdürü Ahmet Sarı, semptom olmayan ve hastalığı hafif seyreden hastalarda ciddi bir artış olduğunu kaydederek, birçok hastanın evlerinde izlendiğini söyledi.

Hastaneye yatış sayısının oldukça az olduğu bilgisini paylaşan Sarı, hastaların çoğunluğunun evde takip ediliyor olmasından dolayı izolasyondaki vatandaş sayısının oldukça arttığını ifade ederek, izolasyondaki vatandaşların takip amacıyla filyasyon ekiplerinin belli zamanlarda evleri ziyaret ettiğini ve hastalıkların seyrini incelediğini ve de kolluk kuvvetlerinin de onları evde kontrol ettiğini bildirdi.

Fakat kolluk kuvvetlerinin kontrolü yapmalarının ardından ya da filyasyon ekiplerinin evden ayrılmalarının ardından bazı vatandaşların sosyal hayata karıştıklarını, izolasyon kurallarını ihlal ettikleri yönünde ihbarlar gelmeye başladığını anlatan Sarı, tek kullanımlık hasta bilekliklerinin pozitif ve temaslı hastalara takılması yönünde karar aldıklarını açıkladı.

Bu önerinin Karabük Valisi Fuat Gürel'e iletildiğini ve İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından 25 Ağustos 2020 tarihinde gerçekleştirilen toplantı ile karar altına alındığını paylaşan Sarı, 1 Eylül itibarıyla uygulamaya alınan bilekliklerden kırmızı renkli olanlarının pozitif hastalara, mavi olan bilekliklerin de temaslı hastalara takmaya başladıklarına dikkati çekerek, bu bilekliklerin hastanelerde kullanılan bileklikler olduğunu hatırlattı.

KORONAVİRÜS BİLEKLİĞİNİ ÇIKARMANIN CEZASI NE KADAR?

Bunların tek kullanımlık bileklikler olduğunu söyleyen Sarı, bir hastanın bu bileklikleri açtığında tekrar takılmasının mümkün olmayacağını vurgulayarak, bilekliklerin izolasyon boyunca hastanın ya da temaslının bileğine takılı olacağını kaydetti. Sarı, eve giden filyasyon ekiplerinin ya da kolluk kuvvetlerinin hastanın ya da temaslının kolunda bunları görmemesiyle birlikte 3 bin 150 TL ceza ödeyeceğini bildirdi.

Karabük’te bin 600 kişi kırımızı ve mavi bileklikler ile takip ediliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından Karabük'te uygulamaya sokulan ‘Tek Kullanımlık Bileklik Uygulaması’ örnek olarak gösteriliyor ve tüm ülkede yaygın hâle getirilmesi planlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN